Iată ce avantaje uimitoare ai când citeşti o carte. Le ştiai?

Este una dintre activităţile care aduc multiple beneficii, indiferent de vârstă. Cercetările arată că există avantaje reale în privința sănătății pentru persoanele care citesc.

image

Sunt suficiente chiar și 30 de minute de lectură pe zi pentru a scădea stresul, potrivit unui studiu. Foto: Shutterstock

Sondajele recente arată o descreștere a numărului de cititori în condițiile în care mediul digital este din ce în ce mai atractiv pentru tineri. Vestea bună este că lectura este benefică și atunci când se produce în mediul online, dar citirea cărților tradiționale de hârtie față de formele digitale poate fi superioară. De exemplu, s-a constatat o abiliate mai mare a cititorilor de carte în a-și aminti evenimentele și cronologia generală dintr-o anumită poveste comparativ cu cititorii digitali. În plus, potrivit Harvard Business Review, în timp ce nonficțiunea oferă oportunități pentru dezvoltare și învățare, ficțiunea literară poate oferi și mai multe beneficii, precum dezvoltarea empatiei și a abilităților de gândire critică.

Ajută la gestionarea stresului

Este dovedit faptul că lectura poate fi de ajutor în controlul unor suferințe psihologice, iar acest beneficiu se poate extinde și la gestionarea zilnică a stresului. Ea oferă un moment de pauză și de concentrare pentru ca cititorul să poată urmări povestea, lucru care produce o rupere de stresul cotidian. Mai mult, sunt specialiști care au analizat efectul lecturii și au observat că aceasta poate induce o scădere a ritmului cardiac și a tensiunii arteriale, cu impact pozitiv asupra stării de bine.

Potrivit psihologului clinician Holly Schiff, contează şi gradul nostru de implicare: „Spre deosebire de un film sau o emisiune TV, în cazul lecturii, inventezi singur elementele vizuale ale poveștii, iar această implicare înseamnă mai mult focus și mai multă participare”. Conform specialistului, lectura poate fi folosită ca un mecanism pentru a face față emoțiilor și gândurilor neplăcute. Mai mult, el consideră că lectura poate avea și un rol transformator - oferă noi perspective de a gestiona realitatea și te poate edifica în legătură cu modul în care ai putea să acționezi în beneficiul tău, în lumea reală.

Este terapie

Terapia prin lectură poartă nemele de biblioterapie și este realizată de terapeuți specializați în acest domeniu. Ei recomandă cărți care pot ajuta persoana să depăşească blocaje, traume, dar și să tempereze tulburări precum depresia și anxietatea. Un studiu american asupra lecturii la adolescenți a constatat că lectura cărților a dus la creșterea atenției și la sentimente de optimism, scăzând ratele de anxietate și depresie în rândul tinerilor. Modul prin care terapia cu cărți ajută se referă la explorarea emoțiilor și conștientizare, pe de o parte, dar și la faptul că atenuează sentimentele de inadecvare și inadaptare prin faptul că permite cititorilor să se identifice cu personajele sau cu circumstanțele propuse de carte.

Dezvoltă limbajul

Cărțile sporesc înțelegerea și vocabularul la tinerii cititori și ajută la progresia treptată a abilităților de citire în cazul copiilor. În plus, lectura împreună oferă părinților și copiilor șansa de a se conecta unii cu alții.

Potrivit Clinicii Cleveland, lectura ajută la dezvoltarea abilităților lingvistice ale copiilor mici și are legătură cu performanțele lor mai bune la grădiniță și nu numai. S-a descoperit că dezvoltarea vocabularului și lectura merg mână în mână. Un studiu a constatat că atât experiența de citire, cât și înțelegerea textelor au fost predictori puternici ai complexității viitoare a vocabularului.Cercetările notează, de asemenea, dovezi care indică schimbări neuronale la cititori, cu beneficii cognitive care influențează luarea deciziilor.

Stimulează empatia

Empatia sau abilitatea de a înțelege și de a împărtăși ce simte o altă persoană este un element important pentru relațiile sociale și interpersonale. Cercetările sugerează că, în special, citirea cărților de ficțiune poate duce la efecte social-cognitive în interacțiunile sociale din viața reală. Citind despre viețile și experiențele altora putem obține o perspectivă mai bună asupra gândurilor și sentimentelor altcuiva. Acest lucru poate duce la o atitudine mai tolerantă și mai plină de compasiune față de ceilalți, precum și la o mai bună înțelegere a propriilor noastre emoții.

În plus, cercetările indică beneficiile lecturii de ficțiune pentru „teoria minții”, care descrie capacitatea de a recunoaște că unii oamenii au puncte de vedere și dorințe care diferă de ale tale. Nu numai că teoria minții este considerată o abilitate socială importantă în construirea relațiilor, dar este și considerată o caracteristică importantă a societăților funcționale.

Păstrează mintea antrenată

Cititul îmbunătățește funcția cognitive, chiar și pe măsură ce îmbătrânești. Lectura este o activitate cognitivă care menține creierul activ și previne deteriorarea atenției și memoriei. Mai mult, prin faptul că generează stimulare mentală, lectura produce indirect o creștere a fluxului de sânge, oxigen și nutrienți către creier și poate ajuta la întârzierea declinului și a deteriorării cognitive. Neurologii sunt de părere că stimularea mentală poate încetini, de asemenea, progresia bolii Alzheimer, deoarece înseamnă menținerea creierul activ.  

Vezi şi: Dr. Gabriel Diaconu despre boala lui Bruce Willis. Faţă de Alzheimer, afectează persoane la vârstă mai tânără