Puzzle-urile şi jocurile menţin tinereţea creierului

1 2 jpg jpeg

Creierul îmbătrâneşte oricum, însă e important să îl menţinem cât mai activ pentru a încetini acest proces. Studiile efectuate până în prezent au arătat că persoanele care îşi antrenează creierul de-a lungul vieţii - prin citit, rezolvarea de cuvinte încrucişate şi practicarea jocurilor unde este necesară creativitatea şi concentrarea - îşi întârzie declinul cognitiv, păstrându-şi sănătatea mentală până la vârste înaintate. Mai este nevoie de cercetări, însă e posibil ca practicarea acestui tip de activităţi să le ferească de la a dezvolta boli precum demenţă sau Alzheimer.

Activităţile fizice, relaţiile sociale, un somn bun, renunţarea la fumat şi consumul limitat de alcool, alături de o alimentaţie scăzută în grăsimi şi produse de fast food sunt elemente importante în menţinerea sănătăţii mentale. Însă jocurile şi puzzle-urile sunt pentru creier ca exerciţiile fizice pentru corp. Poţi încerca jocurile online, unde găseşti ghicitori, probleme de logică sau întrebări de cultură generală.

Sau poţi apela cu încredere la un puzzle clasic. Cumpără-ţi unul cât mai greu de asamblat, care să aibă cel puţin 1000 de piese, găseşte-ţi un spaţiu în casă unde să îl poţi construi şi lucrează la el zilnic, până reuşeşti să îl termini. Nu te descuraja dacă întâmpini dificultăţi: cu cât te străduieşti mai tare să-l construieşti, cu atât creierul lucrează mai mult.

Scrabble-ul este un alt joc util pentru creier, însă pentru acesta ai nevoie de un partener de joc sau de maxim trei. Jocul presupune să creezi cuvinte cu litere pe care le extragi la întâmplare, pornind de la una dintre literele aflate pe tabla de joc. Pe lângă faptul că îţi antrenezi creierul prin jocul în sine, scrabble-ul te ajută să şi socializezi în acelaşi timp.