Memorie bună şi la bătrâneţe? Află care e secretul!

1 2 jpg jpeg

Specialiştii americani au descoperit că activităţile care promovează stimularea mentală, cum este lectura unei cărţi sau completatul de integrame, ajută la conservarea abilităţilor cerebrale.

Prin astfel de activităţi, substanţa cenuşie din creier este folosită mai intens, ceea ce întârzie apariţia problemelor de memorie.

La cercetare au participat 294 de persoane cu vârsta cuprină între 55 şi 89 de ani. Pe parcursul celor şase ani de studiu abilităţile cognitive ale lor au fost analizate cu ajutorul testelor cognitive.

În plus, participanţii au răspuns şi la mai multe chestionare privind obiceiul de a citi şi cel de a scrie.

După deces, specialiştii au scanat creierele participanţilor pentru a vedea dacă aceştia prezentau leziuni specifice demenţei. Astfel, oamenii de ştiinţă au ajuns la concluzia că cei care realizau activităţi menite să stimuleze mental aveau cu 32% mai puţine leziuni cerebrale, spre deosebire de cei care nu aveau activităţi de acest fel.

,,Exerciţiile care stimulează memoria sunt de ajutor pentru păstrarea ei la vârste mai înaintate. Tocmai de aceea nu trebuie să subestimăm efectele activităţilor uzuale, cum este cititul, completarea integramelor”, a afirmat Robert Wilson, doctor la Centrul Medical al Universităţii ,,Rush” din Chicago.