Cititul creşte speranţa de viaţă

1 2 jpg jpeg

Doi ani de viaţă pot fi câştigaţi citind — este incredibila descoperire a unor cercetători de la Universitatea Yale, al căror studiu a apărut în Social Science and Medicine, citat de Agerpres.

Cititul prelungeşte viaţa cu 2 ani

Oamenii de ştiinţă au analizat datele a 3.635 de persoane de peste 50 de ani, observându-le starea sănătăţii. Printre altele li s-au pus şi întrebări despre obiceiurile de lectură.

Datorită acestui studiu, cercetătorii au putut stabili că o persoană amatoare de citit trăieşte în medie cu 23 de luni mai mult decât una care nu citeşte niciodată. O jumătate de oră de lectură pe zi scade cu 23% riscurile de deces pe o perioadă de 12 ani.

„Persoanele care citesc o jumătate de oră pe zi au o şansă semnificativă să îşi crească speranţa de viaţă...Acest avantaj se menţine şi când se adaugă criterii de stare financiară, educaţie, inteligenţă şi alte variabile“, arată profesor Becca Levy, autor al studiului.

Celor cărora nu le plac romanele li se recomandă reviste şi alte publicaţii, care au şi ele o influenţă pozitivă asupra speranţei de viaţă, dar mai scăzută decât cărţile.

Cercetătorii nu au putut deocamdată explica motivele acestei descoperiri.

Cum mai poţi creşte speranţa de viaţă

Speranţa de viaţă creşte şi în cazul în care nu faci exces de alcool şi nu ai vicii precum fumatul. Fumatul poate fi de vină pentru apariţia unor afecţiuni precum cancerul de plămâni, cancer bucal, poae afecta fertilitatea. Studiile arată că bolile aparatului respirator sunt de două ori mai frecvente la fumători, spre deosebire de persoanele care nu fumează. Se spune că o ţigară îţi scurtează viaţa cu 7 minute.

Pentru o mai bună speranţă de viaţă este important să fii o persoană optimistă, să zâmbeşti mult, să consumi în fiecare zi fructe şi legume, să nu faci exces de alimente grase şi de alimente procesate.