Efectul nebănuit pe care căsnicia îl poate avea asupra creierului
O căsnicie reușită și împlinită nu duce doar la împlinire pe plan sentimental, ci poate menține sănătatea generală a creierului sunt de părere cercetătorii.
Mai mult, persoanele care au o căsnicie împlinită au un risc mai mic de a dezvolta depresie sau alte afecțiuni psihice, spre deosebire de cei care au trecut prin numeroase divorțuri sau sunt singuri.
Vezi şi: De ce unele femei sunt atrase de bărbaţii însuraţi
O căsnicie de durată scade riscul de demență
Persoanele care sunt căsătorite de mai mult timp și au o căsnicie fericită au un risc mai mic de a dezvolta demență spun cercetătorii. „A fi căsătorit poate avea o influență asupra factorilor de risc pentru demență”, spune Vegard Skirbekk de la Institutul Norvegian de Sănătate Publică, pentru news-medical.net. Acest aspect se explică prin faptul că unii specialiști consideră că izolarea socială ar putea contribui la apariţia demenţei, iar o căsnicie fericită împiedică izolarea socială. „Ceea ce cauzează exact demența este un mister…căsătoria și un risc scăzut de demență sunt legate dar nu știm de ce”, spune Asta Håberg, medic la Spitalul Sf Olav și profesor la Universitatea Norvegiană de Știință și Tehnologie din Trondheim, pentru everydayhealth.com.
Studiul HUNT, efectuat în Norvegia, care a avut în vedere datele de la 8.706 de persoane a demonstrat că există o legătură între o căsnicie fericită și un risc mai mic de demență. Demența nu este o afecțiune în sine, ci este un termen-umbrelă ce desemnează mai multe afecțiuni (cea mai cunoscută fiind maladia Alzheimer) care deteriorează capacitățile cognitive, precum gândirea, orientarea în timp și spațiu, memoria și limbajul. Studiul HUNT din Norvegia a fost un studiu amplu care s-a desfășurat pe o perioadă de 24 de ani, timp în care cercetătorii au analizat starea civilă a participanților. Participanții aveau vârste cuprinse între 44 și 68 de ani, astfel încât pe parcursul studiului cercetătorii au putut observa riscul de demență în cazul persoanelor în vârstă cu o căsnicie împlinită. De asemenea, au fost luate în calcul sexul participanților, starea generală de sănătate, numărul de copii, numărul de prieteni apropiați. La finalul studiului, 11,6% dintre participanți sufereau de demență, iar 35,3% de MCI (tulburare cognitivă ușoară). S-a demonstrat că cei mai mulți dintre participanții cu demență nu erau căsătoriți, sau au trecut printr-o serie de divorțuri informează everydayhealth.com.
Vezi şi: De ce rămân femeile alături de bărbaţi care le fac să sufere. Motivele sunt surprinzătoare
Nu toate căsniciile mențin sănătatea creierului
Numeroase cercetări arată că o căsnicie nefericită poate aduce efecte nefaste asupra sănătății creierului, aceasta putând favoriza disfuncțiile cognitive. Spre exemplu, un studiu din 2019 publicat în The Journals of Gerontology a arătat că persoanele divorțate au de două ori mai multe riscuri să experimenteze disfuncția cognitivă asociată cu demența, bărbații divorțați prezentând un risc mai mare decât femeile divorțate. De asemenea, în cazul părinților singuri s-a descoperit că prezența copiilor poate reduce semnificativ riscul de demență și de depresie.
De Anca-Teodora Popa