Stresul afectează şi dinţii. Iată cum!

Stresul are numeroase efecte asupra sănătăţii. Inclusiv dinţii pot fi afectaţi de perioadele mai tensionate din viaţa noastră. Mai exact, poate să apară bruxismul sau scrâşnitul din dinţi, problemă prezentă la 10 - 30% din populaţie. 

image

Stresul poate cauza uzură dentară, cunoscută și ca bruxism, afectare gingivală, scăderea producției de salivă - senzația de gură uscată sau poate să interfereze cu rutina de igienizare și alimentație și, indirect, crește riscul de apariție a cariilor. Fiecare dintre noi reactionează diferit la stres. Atunci când sistemul nostru imunitar este slăbit, compensăm acest dezechilibru cu anumite obiceiuri nesănătoase care ne creează un confort psihic, așa cum sunt scrâșnitul dinților sau încleștarea. În plus, din cauza nivelului crescut al hormonului stresului (cortizol), sistemul imun este compromis, ceea ce poate provoca inflamație cu apariția gingivitei și a periodontitei”, explică dr. Denisa Zaharia, medic ortodont.

În 5% din cazuri, bruxismul are manifestări intense la nivelul articulației temporo-mandibulate cu dureri, contractură musculară sau limitarea deschiderii gurii. „Într-un număr mai mic de cazuri, bruxismul este cauzat doar de stres, fără să existe o cauză dentară. Cel mai frecvent însă, el se asociază cu un contact ocluzal incorect, un obstacol care apare în deplasările mandibulei și care obligă mandibula să devieze, să alunece pentru a evita acel contact traumatic și apare această uzură accentuată a dinților.”, declară dr. Denisa Zaharia.

Cum se tratează bruxismul

Persoanele care se confruntă cu scrâşnitul dinţilor trebuie să se prezinte la medic. 

„La nivelul smalțului apare deteriorarea accentuată, dinții devin scurți, se pot fractura ușor, iar când uzura ajunge la dentină apar sensibilitatea și durerea. Dacă ne referim la bruxismul pe timpul nopții fie pacientul este atenționat de cei din jur de această manifestare, fie resimte dimineața când se trezește tensiuni musculare crescute la nivelul articulației, limitări la mișcarea de deschidere a gurii, durere de cap, în zona tâmple-urechi, zona cervicală, mușcarea obrajilor pe interior. Atunci când la nivel articular nu există o adaptabilitate a țesuturilor apar tensiune musculară, dureri de cap, zgomote, clickuri la deschidere-închidere, devierea mandibulei. Acela este momentul în care este esențial un consult stomatologic pentru că situația se poate agrava.”, subliniază dr. Denisa Zaharia.

Metodele de tratament în cazul bruxismului variază în funcție de gravitatea cazului și de evaluarea din cabinetul medicului stomatolog:

„În cazurile ușoare, cu bruxism moderat, când nu detectăm un dezechilibru ocluzal, se poate aplica o gutieră, un dispozitiv detașabil rigid sau elastic pe una dintre arcade pentru a evita venirea în contact a suprafețelor dentare antagoniste și uzura accentuată. În cazuri severe, tratamentul este de cele mai multe ori complex. Atunci când există modificări articulare evidențiate clinic, dar și la nivelul unei tomografii articulare, trebuie să stabilizăm poziția mandibulei, astfel încât să existe echilibru la nivelul musculaturii și al articulației. Acesta se obține printr-o gutieră specială, realizată în urma unor investigații specifice, pe care pacientul trebuie să o poarte tot timpul, zi și noapte timp de câteva luni până obținem contacte stabile. Ulterior, în cadrul unei echipe interdisciplinare ortodont – protetician, stabilim planul de tratament: aparat dentar urmat de tratament protetic cu refacerea  morfologiei dinților astfel încât să existe contacte echilibrate multiple și simultane  la nivelul tuturor dinților.”, explică dr. Denisa Zaharia, medic stomatolog, specializat în ortodonție. 

Citeşte şi: Durerile abdominale: când trebuie mers la medic