Care este psihologia unui misogin? Opinia specialistului
Auzim frecvent termenii misogin și misoginie, dar ce se acunde în spatele ei? Psiholoaga Jill A. Stoddard, director al Centrului pentru Managementul Stresului și Anxietății din San Diego, spune că misoginia este ura față de femei sau față de majoritatea femeilor, dar că, uneori, aceasta se poate manifesta și ca „ ostilitate față de femeile care amenință să îndepărteze statutul masculin ca fiind superior femeilor. Cu alte cuvinte, bărbații dintr-un patriarhat fac ce vor, când vor, cum vor, iar de la femei se așteaptă să susțină și să promoveze aceste drepturi ale bărbaților”. Psiholoaga dezvoltă această teorie și în cartea sa, „Be Mighty: A Woman’s Guide to Liberation from Anxiety, Worry, and Stress Using Mindfulness and Acceptance”.
Comentariile recente ale lui George Buhnici cu privire la corpul femeilor au fost sancționate de opinia publică.
Potrivit psiholoagei americane, misoginii „văd femeile drept obiecte și se simt îndreptățiți să se angajeze în interacțiuni sexuale cu ele. Ei cred că femeile care nu sunt interesate de avansurile lor sunt rele și nu își asumă responsabilitatea pentru faptul că sunt respinși de femei.”
Cu toate acestea, misoginia nu se limitează la bărbați. Oricine poate fi misogin, de aceea există cazuri în care femeile încearcă să corecteze atitudinile „neaprobate de bărbați”, manifestate de alte femei. Interesant este faptul că din punct de vedere statistic, bărbații misogini au un riosc crescut de consum de substanțe și depresie. De asemenea, a fost legată de violență, delincvență, comportamente sexuale nesigure și violența față de partenerului intim, adică față de femei, explică publicația Psiche Central.
Printre cauzele misoginiei, publicația enumeră normele de gen masculin identificate ca trăsături și comportamente precum: puternic, încăpățânat, stoic, musculos și macho și atitudini precum autoritatea, conducerea și dominația.
Alți cercetători au identificat suprimarea emoțională ca fiind un o cauză a misoginismului.
Influencerul George Buhnici a intrat de curând în atenția publicului în urma unor declarații controversate la adresa femeilor. Potrivit acestuia, „celulita și vergeturile” nu ar trebui să se regăsească pe trupurile doamnelor și domnișoarelor care merg la plajă, în bikini. Așa cum era de așteptat, internetul și presa au vuit, etichetând aceste declarații drept misogine.
Au fost și voci care au atras atenția femeilor care ar putea fi afectate, una dintre ele este cea a bloggeriței Miruna Ioani, care a scris pe blog: „Mereu vor exista păreri. Celulite, vergeturi. Până și slăbănogii le au” și a continuat: „Scăpați de celulită, dacă asta vă doriți. Dar să nu credeți vreo clipă că cineva vă iubește în funcție de câtă aveți. Iar dacă cineva vă iubește după ce-a făcut inventarul de vergeturi, fugiți. Sunt șanse mari să nu fie cine vă doriți”.
Citește și Acestea sunt nevoile psihologice ale oricărui copil, învață să le identifici