Linie telefonică gratuită, în sprijinul copiilor născuţi prematur

1 2 jpg jpeg

Peste 10% din bebeluşii veniţi pe lume în România în anul trecut au fost născuţi prematuri. În acest an, din cei 190.238 de nou-născuţi 14.989 au fost născuţi prematur, la mai puţin de 28 de săptămâni şi au avut nevoie de spitalizare îndelungată.

„Rata mortalităţii infantile în România aferentă anului trecut este de 7.3 decedaţi sub 1 an la 1000 de născuţi vii, conform ultimelor informaţii primite de la INMS. Datele nu sunt deloc îmbucurătoare şi cifrele atestă încă o dată că fenomenul prematurităţii continuă să se situeze în ţara noastră la un nivel alarmant. Avem nevoie urgent de măsuri sociale şi de programe ample de prevenţie, inclusiv în licee şi şcoli.” completează Diana Gămulescu, Vicepreşedinte Asociaţia Unu şi Unu.

Sfaturi, direct de la specialişti

Pentru a le ajuta familiile să-i îngrijească, dar şi pentru mamele care au o sarcină cu risc de naştere prematură, Asociaţia Unu şi Unu a creat singura linie telefonică gratuită, Alo, Prematuritate - 0800 390 678.

Părinţii care au nevoie de sfaturi şi îndrumări, pot discuta cu un doctor neonatolog, în fiecare joi, întrele orele 15.00 la 19.00, sau cu un psiholog, în fiecare luni, de la ora 13.00, până la ora 17.00. Linia telefonică este gratuită şi poate fi apelată din toate reţelele de pe teritoriul României.

„Copiii îndelung spitalizaţi pot avea probleme de respiraţie, digestie, imunitate şi, de cele mai multe ori, familiile au nevoie de suport specializat şi sprijin moral pentru o bună perioadă de timp”, menţionează Diana Gămulescu, vicepreşedintele Asociaţiei Unu şi Unu.

Programul complet al call center-ului poate fi consultat pe site-ul Asociaţiei Unu şi Unu sau pe pagina oficială de Facebook a asociaţiei.