Acestea sunt nevoile psihologice ale oricărui copil, învață să le identifici!
Să știi care sunt nevoile psihologice ale copiilor este foarte important pentru că, din rolul tău de părinte va trebui să îl ajuți să și le satisfacă. Un copil ale cărui nevoi îi sunt recunoscute și satisfăcute va ajunge, în timp, să și le identifice singur și să le rezolve. Prin urmare, va deveni echilibrat emoțional și va avea relații sănătoase.
Încălcarea nevoilor copiilor poate duce la emoții puternice. Foto: Shutterstock
Comportamentele nedorite sunt generate de nevoi ignorate
Părinții sunt martorii unor comportamente pozitive, dar și a unor comportamente negative ale propriilor copii. Și dacă vă întrebați care este sursa acestor comportamente, fie ele bune sau rele, răspunsul este: motivația. Dar, la rândul ei, motivația poate să vină din exterior, prin pedeapsă și recomapensă, sau din interior. Motivația interioară, adică autodeterminarea este condusă de nevoile de bază ale oricărui, om doar ale copiilor, clasificate de specialiștii psihologi astfel: nevoia de conectare, nevoia de competență și nevoia de control (autonomie). Acestea sunt nevoi cu care ne neștem și care vor continua să expiste pe parcursul întregii noastre vieți.
Nevoia de conectare duce la relații dificile
În spatele acestei sintagme este nevoia de a iubi și de a fi iubit necondiționat, de a dărui și de a primi, de a aparține, a fi respectat, văzut și aproape de cei care îți sunt alături. De foarte multe ori, această nevoei de conectare se poate manifesta și negative, dacă ea nu este rezolvată într-un mod echilbrat de către părinte și apar comportamentele care cerșesc atenție. Dar, totodată, poate apărea și stima de sine scăzută, timiditaea sau dificultăți în a relaționa cu alții.
Respectă nevoia de competență! Duce la performanță!
Să inveți, să te dezvolți, să vrei să știi este o nevoie, nu ceva dobândit, sunt de părere specialiștii psihologi, dar aceasta este înnăbușită odată cu recompensele și pedepsele. Specialiști precum Urania Cremene spun că nevoia de competență a copiilor este încălcată dacă în momentul în care încep școala, nu mai simt plăcere pentru lucrurile legat de care erau curioși anterior. Acest lucru este generat de faptul că sistemul de notare presupune recompense de tipul „nota mare”, pentru comportament pozitiv și „notă mica”, pentru comportament negativ. Foarte mult din stima de sine a unei persoane vine din satisfacerea nevoii de competență.
Autonomia încălcată produce refuzuri
Constă în faptul că dorești să fii sursa acțiunilor tale, să iei decizii, să ai control. Cu alte cuvinte, ceea ce alegi pentru tine să fie ceea îți dorești. Spre deosebire de copiii crescuți cu cheia de gât, copii din ziua de astăzi sunt în permanență în medii controlate, cu program fix, stabilit de adulții care îi au în grijă. Iar nevoia de autonomie le este mult mai des încălcată. Dacă nevoia de control nu este hrănită zilnic, atunci copilul recurge la refuzuri.
Când toate aceste nevoi psihologice de bază sunt satisfăcute, apare echilibrul, starea de calm emotional, iar copilul și întreaga lui familie are de câștigat.
Citește și Ai diabet? Află cum stai cu vitamina soarelui și previi complicațiile bolii!