Zahărul hrănește cancerul? Răspunsul unui expert oncolog
În conversațiile despre cancer, s-a răspândit ideea unei legături clare între consumul de dulciuri și creșterea tumorilor. Având în vedere numarul tot mai mare al omaneilor afectați de această boală, cercetările continuă să analizeze tiparele alimentare care influențează riscul de dezvoltare a cancerului. În ultimul timp, mesajul că ar trebui să renunți la zahăr pentru că „hrănește” cancerul a devenit din ce în ce mai răspândit.
Ce stă la baza acestei idei?
Este probabil o explicație prea simplificată, spune dr. Paige Welsh, medic dietetician specializat în oncologie la Clinica Cleveland: „Când mănânci orice aliment ce conține carbohidrați, fie că e vorba de suc, înghețată sau carbohidrați mai sănătoși, precum fructele și pâinea integrală, unii dintre acești carbohidrați sunt descompuși într-un zahăr numit glucoză, iar acest lucru este benefic,” explică Welsh.

Zahărul rafinat are impact negativ în organism. Foto: Shutterstock.
„Sisteme precum creierul și regenerarea musculară funcționează cel mai bine când au parte de glucoză.”
Cercetările nu au confirmat că consumul de zahăr este direct legat de creșterea celulelor canceroase sau că provoacă dezvoltarea cancerului, conform datelor Clinicii Cleveland. Deși celulele canceroase, la fel ca alte celule din corp, au nevoie de zahăr pentru a supraviețui, Welsh afirmă că nu este vorba despre o relație directă cauză-efect.
Ce conteaza din dietă?
Un aspect important al dietei pentru prevenirea cancerului este reducerea zaharurilor adăugate. Acestea pot contribui la probleme de sănătate asociate cu cancerul, precum obezitatea. Datele naționale arată că principalele surse de zaharuri adăugate în dieta omului modern sunt băuturile îndulcite, dulciurile și deserturile. Totuși, chiar și alimente considerate „sănătoase”, precum iaurturile și cerealele, pot conține zaharuri, motiv pentru care ar trebui privite mai degrabă ca delicii ocazionale decât ca alimente sănătoase.
De asemenea, dacă consumi prea multe dulciuri, e mai puțin probabil să obții nutrienții esențiali, precum fibrele, vitaminele și antioxidanții, care ajută la prevenirea bolilor, inclusiv a cancerului.
Cât zahăr este permis, pe zi?
Dr. Welsh sugerează să nu depășești 25 de grame de zahăr adăugat pe zi dacă ești femeie și 36 de grame dacă ești bărbat.
„Totuși, mai puțin este mai bine, așa că verifică etichetele și asigură-te că nu consumi în exces,” a adăugat dr. Welsh într-un interviu video pentru Clinica Cleveland.
Ea recomandă să te concentrezi pe alimente integrale care conțin zaharuri naturale, precum fructele.Dacă simți constant nevoia de zahăr, ar putea fi un semn că ai nevoie de mai multe proteine. În rest, încearcă să îți amintești că moderația este cheia atunci când îți satisfaci pofta de dulce.
Sursa: The Healthy