Diabet: Este adevărat că unele medicamente cresc riscul de hipoglicemie?
Hipoglicemia sau nivelul scăzut de zahăr din sânge poate apărea destul de frecvente la diabetici. Dar asta nu înseamnă că persoanele fără diabet nu pot experimenta acest fenomen.
Prediabeticii, persoanele care consumă alimente bogate în carbohidrați sau cei care așteaptă prea mult între mese pot suferi și ei de un nivel scăzut de zahăr din sânge.
Dar șii că anumite medicamente pot provoca hipoglicemie la persoanele cu sau fără diabet?
Ce este hipoglicemia?
Hipoglicemia este o afecțiune medicală care se caracterizează prin niveluri scăzute de zahăr din sânge. Glicemia sub 70 de miligrame (mg) pe decilitru (dL) este considerată scăzută, conform Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor. Apare adesea la persoanele cu diabet care iau insulină sau alte medicamente care scad nivelul zahărului din sânge, spune medicul endocrinolog Dr Dheeraj Kapoor.
Vrei să știi dacă te confrunți cu hipoglicemie? Fii atent la aceste simptome de scădere a zahărului din sânge:
· Tremor
· Ameţeală
· Transpiraţie
· Palpitații
· Slăbiciune
· Confuzie
· Iritabilitate
· Anxietate
· Foame
· Dificultate de concentrare
Unii oameni pot avea vedere încețoșată, dureri de cap, senzații de furnicături sau vorbire neclară, spune expertul.
Dacă este severă, hipoglicemia poate duce la convulsii, pierderea cunoştinţei sau chiar comă. Aceste simptome apar din cauza dependenței creierului de glucoză pentru energie, așa că atunci când glicemia scade prea mult, creierul se luptă să funcționeze corect.
Ce este hipoglicemia indusă de medicamente?
Hipoglicemia indusă de medicamente se referă la nivelurile scăzute de zahăr din sânge cauzate de medicamente sau substanțe care scad nivelul de glucoză din sânge. Mai multe medicamente pot provoca hipoglicemie, în special la persoanele cu diabet sau la cei predispuși la niveluri scăzute de zahăr din sânge. Iată câteva dintre medicamentele cunoscute pentru acest efect secundar:
1. Insulina
Insulina este unul dintre medicamentele cu cel mai mare risc de hipoglicemie, potrivit Asociației Americane de Diabet. Folosită pentru a gestiona diabetul prin scăderea nivelului de zahăr din sânge, insulina poate provoca hipoglicemie, mai ales dacă nu este echilibrată cu aportul alimentar.
2. Sulfonilureele
Aceste medicamente orale determină pancreasul să elibereze mai multă insulină. Acest lucru crește riscul de hipoglicemie, mai ales dacă cineva sare peste mese, spune expertul.
3. Meglitinidele
Similar cu sulfonilureele, meglitinidele, care sunt utilizate pentru tratarea diabetului de tip 2, stimulează secreția de insulină din pancreas. Ele pot provoca hipoglicemie dacă nu sunt luate în timpul meselor.
4. Beta-blocantele
Folosite pentru a trata hipertensiunea arterială și unele afecțiuni cardiace, beta-blocantele pot duce la scăderea zahărului din sânge. Partea dificilă este că pot ascunde simptomele hipoglicemiei, făcând mai dificilă recunoașterea și tratarea nivelurilor scăzute de zahăr din sânge.
5. Antibiotice chinolone
Anumite antibiotice din clasa chinolonelor, cum ar fi ciprofloxacina și levofloxacina, pot crește riscul de hipoglicemie. Acest lucru se întâmplă în special la persoanele în vârstă fără diabet, spune dr. Kapoor.
6. Aspirina
Persoanele cu diabet zaharat de tip 2 care utilizează aspirina pentru prevenirea problemelor cardiovasculare, indiferent de doză, pot avea un risc mai mare de hipoglicemie, potrivit unui studiu din 2013 publicat în Jurnalul European de Medicină Internă. Aspirina poate spori efectele insulinei, provocând hipoglicemie, în special la persoanele cu diabet.
Diabetul poate însemna, pe lângă vârfuri glicemice și scăderi ale glicemiei. Foto: Shutterstock
Medicamentele pot provoca hipoglicemie prin diferite mecanisme, inclusiv creșterea secreției de insulină, reducerea producției de glucoză de către ficat, îmbunătățirea acțiunii insulinei sau mascarea simptomelor scăderii zahărului din sânge. Este necesar ca persoanele care iau aceste medicamente, în special cele cu diabet, să-și monitorizeze îndeaproape nivelul zahărului din sânge.
Cum să tratezi hipoglicemia?
Tratarea hipoglicemiei presupune eforturi pentru a crește nivelul zahărului din sânge în timp ce se tratează cauza de bază.
Consumul de carbohidrați cu acțiune rapidă, cum ar fi bomboane, suc de fructe sau tablete de glucoză, ajută la creșterea rapidă a zahărului din sânge.
Dacă persoana este inconștientă sau nu poate înghiți, injecțiile cu glucagon pot fi utilizate pentru a stimula eliberarea glucozei stocate în ficat.
Pentru cazurile severe, este nevoie de asistență medicală imediată. Medicii pot administra soluții intravenoase de glucoză sau dextroză pentru a restabili rapid nivelul de zahăr din sânge.
Este esențial pentru persoanele care iau medicamente și au predispoziție să provoace hipoglicemie să aiba cu ei surse de glucoză de urgență.
Sursa: Health Shots