Vacanțele previn moartea prematură? Cât de des ar trebui să pleci în vacanță?

Un studiu al Asociației de Călători din SUA a constatat că 768 de milioane de zile de vacanță au rămas nefolosite în 2018, iar datele mai recente arată că americanul mediu și-a lăsat 9,5 zile de vacanță restante din 2021. Deși ar putea părea doar câteva zile în plus, consecințele se pot acumula în timp.

„Dacă nu vă luați liber de la serviciu pentru a pleca în vacanță sau pur și simplu să vă odihniți poate duce la suprasolicitare și epuizare”, spune Joyce Marter, , psihoterapeut autorizat și autoarea cărții „The Financial Mindset Fix: A Mental Fitness Program for an Abundant Life”.

Angajat plictisit computer birou FOTO Shutterstock jpg

Eupizarea și suprasolicitarea stau la baza multor cazuri de moarte prematură. Foto: Shutterstock

 Marter subliniază că un studiu recent al Organizației Mondiale a Sănătății a constatat că suprasolicitarea și epuizarea au contribuit la peste 745.000 de decese în doar un an. Acesta este de peste două ori numărul americanilor care au murit din cauza COVID-19 în 2020, primul an al pandemiei.

Ce este un stil de viață „slow living”?

„La fel cum atleții au nevoie de pauze de la exercițiile fizice, vacanțele sunt vitale pentru sănătate, deoarece întrerup ciclul stresului”, explică dr. Erin Engle, psiholog la NewYork-Presbyterian Columbia University, Irving Medical Center. Stresul este o parte normală a vieții și, deși există modalități de a-l gestiona, a-i face față zi de zi, la nesfârșit, vă afectează corpul. Stresul poate distruge sănătatea, inclusive dentară, poate cauza probleme digestive, crește riscul de cancer de col uterin și vă poate crește tensiunea arterială, pentru a numi doar câteva efecte negative, explică dr. Eagle.

shutterstock 397089613 jpg

Vacanțele întrerup ciclul stresului și refac echilibrul corpului. Foto: Shutterstock

De fapt, cercetările, cum ar fi un studiu din februarie 2023 publicat în Molecular Psychiatry, leagă stresul cronic cu un risc crescut de apariție a majorității bolilor cronice, afecțiunilor de sănătate mintală și chiar a problemelor cognitive, cum ar fi afectarea memoriei și a capacității de învățare.

Dr. Engle adaugă: „Stresul cronic are efecte asupra capacității noastre de a rămâne implicați și de a fi productivi, de a rezista infecțiilor, iar somnul poate avea de suferit.”

Prea mult stres provoacă probleme și pentru inimă

„O săptămână lungă de muncă, definită ca mai mult de 55 de ore pe săptămână, este asociată cu un risc estimat de 35% mai mare de accident vascular cerebral și un risc cu 17% mai mare de a muri în urma unui atac de cord”, explică dr. Gioia Turitto, cardiolog la NewYork - Spitalul Metodist Presbiterian din Brooklyn.

„De asemenea, persoanele dependente de muncă sunt mai predispuse să aibă o personalitate de „tip A”, care este un factor de risc binecunoscut pentru problemele cardiace.”

În plus, spune dr. Rekha Kumar medic endocrinolog din New York City, un studiu din 2021 a sugerat că adulții cuun nivel de stres ridicat au 45% mai multe riscuri de a avea sindrom metabolic, un grup de simptome care cresc riscul pentru boli de inimă, diabet și alte afecțiuni de sănătate.

Cât de des ar trebui să pleci în vacanță?

Un studiu care a durat 40 de ani,  realizat de Societatea Europeană de Cardiologie a constatat că persoanele care iau mai puțin de trei săptămâni de vacanță pe an au un risc cu 37% mai mare de moarte prematură. Iată adevăratul declanșator: acest risc crescut este în ciuda unui stil de viață,  altfel sănătos.

Studiul, care a început în 1974, și-a propus inițial să măsoare modul în care riscul cuiva de apariție a bolilor de inimă se modifică din cauza intervențiilor în stilul de viață, cum ar fi rutina de exerciții prescrise, îndrumări nutriționale și renunțarea la fumat. După cinci ani, cercetătorii au descoperit că participanții care urmau programul de sănătate a inimii („grupul de intervenție”) aveau un risc cu 46% mai mic de boli de inimă.

Dar, după o perioadă de 15 ani, cercetătorii au întâlnit o tendință surprinzătoare: ratele deceselor premature au crescut în grupul de intervenție mai repede decât în grupul de control. O analiză recentă a datelor a găsit un fir comun pentru a explica această inconsecvență: chiar dacă participanții din grupul de intervenție urmau un stil de viață general mai sănătos, își luau mai puțin timp liber.

Studiul sugerează că trei săptămâni de vacanță este numărul magic, dar experții explică că nu este neapărat o regulă strictă. De exemplu, dr. Kumar indică un alt studiu care arată că persoanele care împart două săptămâni de vacanță anuală în cinci pauze scurte au avut un risc cu 24% mai mic de sindrom metabolic. Chiar și weekendurile lungi pot fi benefice, potrivit unui studiu publicat în Jurnalul Internațional de Cercetare a Mediului și Sănătate Publică. S-a descoperit că persoanele care și-au luat o vacanță de patru zile au experimentat niveluri de stres îmbunătățite timp de o lună după ce s-au întors din timpul liber.

Marter spune. „Oamenii ar trebui să folosească tot timpul de vacanță și [timp liber plătit] alocat lor și zilele de boală ar trebui să fie, de asemenea, folosite, pentru sănătatea mintală când se simt stresați sau copleșiți.”

Cum să-ți iei mai mult timp liber

Pentru cei dintre noi care lăsăm anul să treacă fără prea multă pauză, dr. Engle recomandă două abordări: autoevaluări regulate ale „nivelului energiei” pentru a înțelege când este nevoie de o vacanță și să învățați să vă acordați permisiunea de a face o pauză.

Recunoașterea faptului că nu ești capabil să te concentrezi, te străduiești să respecti termenele limită, te confrunți cu simptome de epuizare sau pur și simplu nu-ți amintești ultima vacanță poate arăta această nevoie de reîncărcare.

Totuși, nici timpul de vacanță nu este un remediu pentru toate, adaugă dr. Kumar. „În general, beneficiile pentru sănătate ale vacanței pot fi găsite și în alte activități care scad stresul, motiv pentru care este atât de important să găsiți modalități de a integra aceste tipuri de activități în viața de zi cu zi”, spune ea. „Fie că este vorba de exerciții fizice, meditație, masaje, găsirea unei modalități de a reduce stresul în mod regulat va avea un impact pozitiv pe termen scurt și lung asupra sănătății tale.”, se precizeaza în the Healthy.