Urolog: Cantitatea de apă pe care ar trebui să o bea oamenii de peste 50 de ani, în fiecare zi
Dacă bei apă doar când ți-e sete, îți este cald sau când mănânci, atunci probabil că nu bei suficientă. Este important să bei apă pe tot parcursul zilei, chiar dacă nu ți-e sete și să ții cont că nevoile tale de hidratare se pot schimba pe măsură ce îmbătrânești.
Experții Parade explică câtă apă ar trebui să bea oamenii în vârstă de 50 de ani și maim ult, peste în fiecare zi.
Dr. David Shusterman, medic urolog și fondatorul New York Urology, explică că, pe măsură ce îmbătrânim, există mai multe motive pentru care riscul de deshidratare poate crește. „Pe măsură ce îmbătrânim, rinichii noștri devin mai puțin eficienți în conservarea apei, iar capacitatea corpului nostru de a regla echilibrul fluidelor și electroliților poate scădea,” explică dr. Shusterman.
Un pahar cu apă pe oră te menține hidratat pe tot parcursul zilei
El adaugă că adulții în vârstă pot avea și afecțiuni medicale sau pot lua medicamente care pot crește riscul de deshidratare. „De exemplu, diureticele, laxativele și unele medicamente pentru tensiunea arterială pot crește producția de urină și pot provoca deshidratare”, spune el.
Dr. Aleece Fosnight, consilier medical la Aeroflow Urology, adaugă că medicamentele pentru diabet pot crește, de asemenea, riscul de deshidratare. „Aceste medicamente acționează asupra rinichilor pentru a elibera mai mult zahăr în urină, iar apa urmează zahărul”, spune ea.
Din toate aceste motive, este important să fii foarte atent să rămâi hidratat pe măsură ce îmbătrânești.
Câtă apă ar trebui să bea persoanele cu vârsta peste 50 de ani în fiecare zi?
Indiferent de vârsta pe care o ai, Dr. Shusterman spune să țintești să bei între 1,5 și 3,5 litri de apă în fiecare zi. Acesta este echivalentul a între 6,5 și 15 pahare de apă în fiecare zi, chiar dacă nu ți-e sete.
Ambii experți spun că există semne că nu bei suficientă apă de care să fii conștient. Principalul indicator este culoarea urinei. Ambii experți spun că urina ar trebui să fie galbenă sau limpede. Dacă este galben închis sau chihlimbar, acesta este un semn că trebuie să bei mai multă apă. De asemenea, este important să cunoști semnele fizice ale deshidratării.
„Simptomele deshidratării pot include sete, gură uscată, oboseală, amețeli, confuzie și urină întunecată”, spune dr. Shusterman. El spune că în cazurile severe, deshidratarea poate duce la epuizare termică, insolație și chiar moarte.
Ambii experți au câteva sfaturi pentru a te asigura că rămâi hidratat. În primul rând, asigură-te că bei apă înainte, în timpul și după activitatea fizică. Dr. Shusterman chiar recomandă să ai o sticlă de apă cu tine, în orice moment, chiar dacă nu te implici în activitate fizică. În acest fel, poți rămâne hidratat toată ziua.
Sfatul preferat de hidratare al dr. Fosnight este să descarci o aplicație de pentru telefon. „Te va anunța când trebuie să bei apă sau îți va reaminti că este timpul să bei apă”, spune ea, adăugând că de obicei îi încurajează pe oameni să bea câte un pahar de apă la fiecare oră pentru a rămâne hidratat pe tot parcursul zilei.
Dr. Shusterman spune că completarea cu alimente hidratante poate fi, de asemenea, benefică. Fructele și legumele, în special, au un conținut ridicat de apă. El adaugă că este, de asemenea, important să eviți consumul de alimente sau băuturi care sunt deshidratante. Cele mai periculoase de care trebuie să fii conștient sunt alcoolul și cofeina. „Alcoolul și cofeina pot crește [producția] de urină și pot provoca deshidratare”, spune dr. Shusterman. Dacă consumați cofeină sau alcool, asigurați-vă că beți apă, astfel încât să rămâneți hidratat.”
Dr. Shusterman spune că alimentele bogate în sodiu pot crește și riscul de hidratare. „Asociația Americană a Inimii recomandă ca adulții să nu consume mai mult de 2.300 de miligrame de sodiu pe zi”, spune el. Ca și în cazul apei, dacă consumați alimente bogate în sodiu, asigurați-vă că creșteți aportul de apă.
Corpul nu poate funcționa corect atunci când nu este bine hidratat - și veți observa, cu siguranță o diferență în ceea ce vă simțiți dacă nu beți suficientă apă.