Un nou îndulcitor, aprobat de UE. Este mai sănătos sau nu?

image

Este vorba despre glicozidele steviolice glucozilate sau, pe scurt, E 960d. Este noul îndulcitor care a primit undă verde din partea Uniunii Europene și va putea fi folosit în fabricarea mai multor alimente, de la conserve, chipsuri, deserturi, înghețate, marmelade și până la guma de mestecat. Glicozidele steviolice glucozilate vor fi folosite mai ales în produsele fără adaos de zahăr și cu puține calorii. Îndulcitorul este chiar de 200 de ori mai dulce decât zaharoza.

Ce sunt glicozidele steviolice glucozilate?

Amestec de glicozide steviolice mai mari derivate prin glucozilarea glicozidelor steviolice extrase din frunze ale plantei de Stevia rebaudiana Bertoni. Amestecul este alcătuit din glicozide steviolice glucozilate și din glicozide steviolice părinte reziduale din frunze de Stevia. Glicozidele steviolice glucozilate sunt produse prin tratarea glicozidelor steviolice, extrase din frunzele de Stevia, și a amidonului adecvat pentru consumul uman cu Ciclomaltodextrină glucanotransferază (EC 2.4.1.19) derivată dintr-o tulpină nemodificată genetic de Anoxybacillus caldiproteolyticus St-88. Enzima transferă unități de glucoză din amidon către glicozidele steviolice. Materialul rezultat este încălzit și tratat cu cărbune activ pentru a elimina enzima, apoi este trecut printr-o rășină de adsorbție/desorbție pentru a înlătura amidonul hidrolizat rezidual (dextrină), după care urmează purificarea și prepararea produsului final prin intermediul unor procese care pot include decolorarea, concentrarea și uscarea prin pulverizare.

Glicozidele steviolice glucozilate sunt produse prin bioconversie enzimatică cu ajutorul ciclomaltodextrinei glucanotransferază, care catalizează transferul glucozei din amidon în amestecuri îmbogățite cu una sau mai multe glicozide steviolice individuale din extracte de frunze de Stevia Rebaudiana purificate. Acestea constau într-un amestec de glicozide steviolice glucozilate, conținând 1-20 de unități suplimentare de glucoză legate de glicozidele steviolice părinte. Au un profil de îndulcire îmbunătățit față de alți îndulcitori autorizați, inclusiv glicozidele steviolice din Stevia (E 960a).

Glicozidele steviolice glucozilate, cantitatea maximă admisă pe zi

Comisia Europeană a aporbat de-a lungul anilor utliziarea mai multor îndulcitori care au ca bază glicozidele steviolice.

E 960a – Glicozide steviolice din Stevia

E 960c – Glicozide steviolice produse enzimatic

E 960d – Glicozide steviolice glucozilate

Indulcitorul este prezent sub forma de pudra, tablete sau sub forma lichida. Uniunea Europeana (UE) a adaugat E960 pe lista de indulcitori autorizati incepand cu anul 2012. In Codex Alimentarius, acest ingredient are numarul de E960 si face parte din categoria E-urilor inofensive.

Cantitatea maximă admisă zilnic: aproximativ 12 mg/kg corp

Glicozidele steviolice glucozilate sau E 960d este cel mai adesea găsit sub forma unei pulbere de culoare albă până la galben deschis. Glicozidele steviolice glucozilate sunt de aproximativ 100 până la 200 de ori mai dulci decât zaharoza.

În ce produse va putea fi folosit E960d?

Alimentele în care pot fi folosite glicozidele steviolice glucozilate sau E 960d sunt variate. De la produse sărate, murături și până la dulciuri, precum marmelade și înghețată. De asemena poate fi cumpărat sub formă de tablete, soluție lichidă sau pulbere. Iată o listă cu produsele în care glicozidele steviolice glucozilate pot fi un ingredient.

Produse cu valoare energetică redusă sau fără adaos de zahăr:

Produsele lactate fermentate aromatizate

Înghețată

Paste tartinabile pe bază de fructe uscate

Produse din cacao și ciocolată

Produse de cofetărie

Gumă de mestecat

Decorațiuni, învelișuri și umpluturi, cu excepția umpluturilor pe bază de fructe

Nectaruri de fruct

Băuturi aromatizate

Băuturi pe bază de cafea, ceai și infuzii de plante

Preparate cu valoare energetică redusă:

Preparate din fructe și legume, cu excepția compoturilor

Cereale pentru micul dejun cu conținut în fibre de peste 15 % și conținând cel puțin 20 % tărâțe

Supe și ciorbe

Gemuri, jeleuri și marmelade

Piure de castane neîndulcit

Paste tartinabile din fructe sau legume

Bomboane și acadele

Dropsuri mentolate

Pastile pentru gât pentru împrospătarea respirației puternic aromatizate

Conservele dulci-acrișoare din fructe și legume:

Fructe și legume în oțet, ulei sau saramură

Produse fine de panificație

Conserve și semiconserve dulciacrișoare din pește și marinate din pește, crustacee și moluște

Îndulcitori de masă sub formă lichidă

Îndulcitori de masă sub formă de pulbere

Îndulcitori de masă sub formă de tablete

Muștar

Sosuri

Alimente dietetice destinate unor scopuri medicale speciale

Alimente dietetice pentru controlul greutății, destinate să înlocuiască complet aportul alimentar zilnic sau o masă individuală

Bere fără alcool sau cu un conținut în alcool care nu depășește 1,2 % din volum

Băuturi alcoolice, inclusiv băuturi spirtoase cu mai puțin de 15 % alcool

Gustări pe bază de cartofi, cereale, făină sau amidon

(Fructe cu coajă lemnoasă prelucrate

În Regulamentul (CE) nr. 1333/2008 al Uniunii europene sunt prevăzute cantități maxime admise pentru fiecare categorie, astfel încât să nu reprezinte un risc pentru sănătate.

Vezi şi: Cu ce pot înlocui zahărul persoanele cu diabet

Glicozidele steviolice glucozilate, risc pentru sănătate?

Uniunea Europeană nu ar aproba niciodată un aditiv alimentar care reprezintă un pericol pentru sănătatea cetățenilor. Cu toate acestea, ca orice alt aditiv alimentar, glicozidele steviolice glucozilate în cantități prea mari, consumate constant pe termen lung, ar putea avea efecte negative asupra organismului.

Față de zahărul obșinuit sau alți îndulcitori, glicozidele steviolice glucozilate nu au calorii sau carbohidrați. Prin urmare, îndulcitorul ar trebui să crească foarte puțin nivelul de zahăr din sânge, ceea ce ar putea constitui un avantaj fundamental.

Din perspectiva farmacologică, se spune că glicozidele steviolice au numeroase beneficii. Astfel, ele pot avea următoarele efecte:

Antiinflamator

Anticancerigen

Antidiabetic

Antimicrobian

Antioxidant

Reductor al tensiunii arteriale

Dar consumul pe termen lung al glicozidelor steviolice glucozilate ar putea avea următoarele efecte secundare neplăcute asupra organsimului:

Greaţă

Balonare

Crampe abdominale

Diabet de tip 2

Nu este recomandat diabeticilor, poate produce hipoglicemie şi hipotensiune atunci când este consumat cu medicamente care tratează aceste afecţiuni. Totodată, poate produce reacţii anafilactice în cazul copiilor cu eczema atopică, rinită alergica şi astm.

Acum, când veți vedea pe eticheta unui desert, al unui suc, unei conserve sau unui pachet cu bomboane mentolate, aditivul E 960d veți știi ce este. Glicozidele steviolice glucozilate au fost aprobate de uniunea Europeană prin modificare a anexei II la Regulamentul (CE) nr. 1333/2008 al Parlamentului European și al Consiliului și a anexei la Regulamentul (UE) nr. 231/2012 al Comisiei în ceea ce privește utilizarea glicozidelor steviolice glucozilate ca îndulcitor. Ca să vă fie mai ușor, folosiți aplicația InfoCons ca să știți ce conțin produsele pe care le consumați și dacă atingeți limita de consum de aditivi alimentari recomandată zilnic.

Surse:

infocons.ro

https://eur-lex.europa.eu/legal-content/RO/TXT/PDF/?uri=OJ:L:2023:065:FULL&from=EN