Uleiul special, care poate reduce riscul de moarte prematură

Există mai mulți factori care pot influența cât de mult trăiești. Cei care fac exerciții fizice se pot aștepta să trăiască mai mult, deoarece sunt mai puțin predispuși să sufere de pierderea musculară legată de vârstă, dureri articulare și oboseală. De asemenea, somnul suficient, consumul moderat de alcool (sau deloc) și evitarea fumatului contribuie la longevitatea ta. Și, bineînțeles, menținerea unei diete bune este esențială.

Consumul anumitor alimente poate ajuta la prelungirea vieții, pentru că ești ceea ce mănânci. Vestea bună este că poți reduce riscul de moarte prematură prin creșterea consumului de grăsimi mononesaturate în dieta ta. Grăsimile polinesaturate îmbunătățesc și mai mult longevitatea, reducând riscul de mortalitate generală. Dar unde le poți găsi?

Descoperă uleiul de in, o sursă sănătoasă de grăsimi mononesaturate și polinesaturate, despre care studiile spun că poate reduce riscul de moarte prematură.

Grăsimea sănătoasă din uleiul de in

O lingură de ulei de in furnizează 7,2 grame de acid alfa-linolenic (ALA), care este de peste patru ori cantitatea zilnică recomandată. A avea mai mult ALA în dieta ta prin alimente precum uleiul de in poate reduce riscul de moarte prematură, conform unui articol din 2021 din The BMJ. De asemenea, poți reduce riscul de deces din cauza bolilor cardiovasculare și a bolilor coronariene. Cu cât mai mult ALA, cu atât mai bine. „O creștere de 1 g/zi a aportului de ALA a fost asociată cu un risc cu 5% mai mic de mortalitate generală și din cauza bolilor cardiovasculare,” raportează The BMJ.

Uleiul de in este, de asemenea, bogat în acid oleic, un acid gras omega-9 care ar putea reduce colesterolul și inflamația. Un articol din 2023 din Nutrients a spus că acidul oleic controlează proteinele care promovează inflamația și activează proteine antiinflamatoare. De asemenea, poate fi transformat în oleoylethanolamidă, care poate reglementa apetitul. Mai mult, acidul oleic ar putea juca un rol în controlul rezistenței la insulină și a diabetului de tip 2 prin activarea genelor care ajută la oxidarea grăsimilor, conform unui articol din 2020 din Reviews in Endocrine and Metabolic Disorders.

image

Uleiul de in aduce beneficii sănătății generale. Foto: Shutterstock

Un alt aspect important este că uleiul de in are 1,9 grame de acid linoleic, un acid gras omega-6. Acizii grași omega-6 ajută la funcționarea celulelor. Pot fi dăunători în cantități mari dacă nu obții suficienți omega-3, unele alimente, cum ar fi chipsurile de porumb, sunt bogate în omega-6 dar sărace în omega-3. O dietă cu un raport ridicat de omega-6 la omega-3 este de obicei asociată cu inflamația, mai ales în cazul uleiurilor de semințe rafinate, conform unui articol din 2021 din Missouri Medicine. Din fericire, nu trebuie să îți faci griji în privința aceasta când vine vorba de uleiul de in.

Semințele de in au mai mult omega-3 decât omega-6. Desigur, nu tot omega-6 este rău: conform unei recenzii din 2019 din Circulation, persoanele care aveau diete bogate în acid linoleic aveau un risc cu 22% mai mic de deces cardiovascular. De asemenea, aveau riscuri mai mici de boli cardiovasculare și accident vascular cerebral ischemic. Desigur, este indicat să combini uleiul de in cu fructe sau legume pentru a menține o dietă echilibrată, deoarece nu furnizează vitamine sau minerale.

Uleiul de in este o sursă excelentă de grăsimi sănătoase care pot contribui la longevitatea ta. Încearcă să-l incluzi în dietă și bucură-te de beneficiile pe termen lung!

Sursa: Health Digest