Uleiul esențial care ajută la controlul tensiunii arteriale în timpul somnului

Tensiunea arterială variază pe parcursul zilei, dar scade în mod natural pe timpul nopții.

Atunci când corpul este în repaus și ritmul cardiac încetinește, se înregistrează o reducere de la 10% la 20% a tensiunii arteriale sistolice (primul număr al măsurătorii tensiunii arteriale), conform unei cercetări din 2015 publicate în „World Journal of Cardiology”.

Totuși, pentru persoanele cu hipertensiune arterială, cunoscută medical sub denumirea de hipertensiune, această scădere nocturnă a tensiunii poate să nu apară. În schimb, acești pacienți pot experimenta o creștere a tensiunii arteriale în timpul somnului, fenomen cunoscut sub numele de hipertensiune nocturnă, conform „Medical News Today”.

image

Lavanda poate ajuta la reglarea somnului și tensiunii. Foto: Shutterstock

Conform ghidurilor de practică clinică din 2017 ale Colegiului American de Cardiologie și Asociației Americane a Inimii, o valoare normală a tensiunii arteriale este de 120/80 milimetri de mercur (mmHg) sau mai puțin.

Hipertensiunea nocturnă apare atunci când tensiunea arterială a unui pacient măsoară cel puțin 120/70 mmHg sau mai mult, sau cel puțin 110/65 mmHg sau mai mult.

Deși hipertensiunea și hipertensiunea nocturnă pot fi legate de numeroase afecțiuni de sănătate, un somn suficient este considerat un factor protector. Inhalarea uleiului esențial de lavandă înainte de culcare nu doar că ajută la obținerea unui somn mai bun, dar poate ajuta și la scăderea tensiunii arteriale.

Lavanda poate scădea tensiunea arterială și poate stimula activitatea undelor cerebrale legate de somn, este concluzia unui nou studiu.

Cercetătorii care au realizat studiul clinic, publicat în 2012, în Journal of the Medical Association of Thailand, au testat efectele fiziologice ale inhalării uleiului de lavandă în comparație cu uleiul de migdale dulci la 20 de participanți sănătoși.

Rezultatele au arătat că inhalarea uleiului de lavandă a fost asociată cu scăderi semnificative ale tensiunii arteriale și ale ritmului cardiac. Uleiul esențial a fost, de asemenea, legat de o creștere a activității undelor cerebrale theta și alfa. Activitatea undelor theta este adesea asociată cu visatul sau somnul ușor, în timp ce undele alfa tind să apară chiar atunci când suntem pe punctul de a adormi.

Deși lavanda poate fi eficientă de una singură, o combinație de lavandă cu ulei de ylang ylang înainte de culcare poate avea, de asemenea, beneficii pentru scăderea tensiunii arteriale. Rezultatele unui studiu din 2023, publicat în EXPLORE, au arătat că participanții care au purtat tampoane autocolante conținând ulei esențial de lavandă și ylang ylang au experimentat scăderi semnificative ale tensiunii arteriale după doar 30 de minute de utilizare. Cercetătorii au testat atât participanți sănătoși, cât și pe cei diagnosticați cu hipertensiune.

 Cum poate influența lavanda tensiunea arterială diurnă și nocturnă

Deși există dovezi care sugerează o legătură între uleiul esențial de lavandă și scăderea tensiunii arteriale, unele studii au produs rezultate variate. Cercetătorii unui studiu din 2012, publicat în Hindawi, au constatat că inhalarea unui amestec de lavandă, ylang ylang, maghiran și neroli pentru o perioadă de 24 de ore a dus la scăderea tensiunii arteriale sistolice și diastolice la pacienți.

Comparativ cu cei cărora li s-a dat un miros artificial și cu cei care nu au primit niciun tratament, scăderile tensiunii arteriale sistolice diurne au fost cele mai semnificative la persoanele care au inhalat amestecul de uleiuri esențiale. Cu toate acestea, uleiurile esențiale nu au avut niciun efect asupra tensiunii arteriale nocturne a pacienților.

Totuși, experții sugerează că poate fi eficient să adormi cu un săculeț de lavandă sub așternuturi. Printre numeroasele beneficii potențiale ale lavandei pentru sănătate, aroma poate susține somnul și tensiunea arterială.

Sursa: Health Digest