Tu știi care sunt semnele intoleranțelor alimentare?
Foarte mulți dintre noi avem intoleranțe alimentare care dau simptome supărătoare. Totuși, acestea nu pun viața în pericol, așa cum o pot face alergiile. De aceea, este util să știi diferențele dintre simptome și să iei rapid măsuri.
Crampele și balonarea sunt simptome ale intoleranței alimentare. Foto: Shutterstock
Intoleranța alimentară este, de fapt, dată de incapacitatea organismului de a digera corect un anumit aliment. Motivele sunt diverse, dar cel mai frecvent este vorba despre faptul că nu avem enzimele digestive necesare pentru a descompune anumite alimente si, prin urmare, nu le putem digera corect, sau suntem sensibili la un aliment din cauza supraconsumului sau supraexpunerii la el.
Lista de simptome ale intoleranței alimentare cuprinde dureri de burtă, balonare, diaree, eczeme și iritați, care apar după consumul alimentelor.
Putem avea numeroase intoleranțe alimentare, dar cele mai des întâlnite sunt: intoleranța la lactoză, care se găsește în lapte și produse lactate proaspete, intoleranța la sulfiți, substanțe care apar în mod natural în vin, sau pot fi adaugate produselor alimentare pentru ca impiedică dezvoltarea mucegaiurilor și intoleranța la gluten, care se află în cereale.
De ce intoleranțele nu sunt alergii?
Semnele și simptomele pot fi asemănătoare, dar gravitatea alergiilor este data de faptul că determină o reacție puternică a sistemului imunitar, care afecteaza mai multe organe și care poate pune viața în pericol.
Persoanele cu alergii alimentare trebuie sa evite complet consumul alimentelor care contin substantele declansatoare ale reactiilor alergice. Simptomele pot fi diverse și se pot declanșa rapid, constând în erupții cutanate, respirație șuierătoare și mâncărime după consumul unei cantități mici dintr-un aliment problemă.
În schimb, o intoleranță alimentară nu implică sistemul imunitar. Simptomele nu apar ca urmare a declanșării unei racții autoimune ci sunt simptome locale, de discomfort digestiv, care pot fi ameliorate cu medicamente specifice. Dar, cel mai important, intoleranțele nu amenință viața.
Spre deosebire de alergii, care se manifestă chiar dacă ai gustat o cantitate mica din alimentul alergen, intoleranțele se manifestă dacă mănânci cantități generoase din alimentul care îți creează probleme.
Bine de știut este că intoleranțele alimentare pot fi evitate prin modificări în dietă, adică eliminarea sau consumul unor cantități foarte mici, care nu generează reacții adverse.
Dacă aveți îndoieli legate de natura simptomelor manifestate, pentru siguranță, este indicat să faceți un test de alergii alimentare, disponibile în două variante, de sânge și cutanate.
Citiți și De ce să alegi bananele răscoapte, cu pete maronii