Tu ╚Ötii care sunt semnele intoleran╚Ťelor alimentare?

Foarte mul╚Ťi dintre noi avem intoleran╚Ťe alimentare care dau simptome sup─âr─âtoare. Totu╚Öi, acestea nu pun via╚Ťa ├«n pericol, a╚Öa cum o pot face alergiile. De aceea, este util s─â ╚Ötii diferen╚Ťele dintre simptome ╚Öi s─â iei rapid m─âsuri.

femeie durere burta jpeg

Crampele ╚Öi balonarea sunt simptome ale intoleran╚Ťei alimentare. Foto: Shutterstock 

Intoleran╚Ťa alimentar─â este, de fapt, dat─â de incapacitatea organismului de a digera corect un anumit aliment. Motivele sunt diverse, dar cel mai frecvent este vorba despre faptul c─â nu avem enzimele digestive necesare pentru a descompune anumite alimente si, prin urmare, nu le putem digera corect, sau suntem sensibili la un aliment din cauza supraconsumului sau supraexpunerii la el.

Lista de simptome ale intoleran╚Ťei alimentare cuprinde dureri de burt─â, balonare, diaree, eczeme ╚Öi irita╚Ťi, care apar dup─â consumul alimentelor.

Putem avea numeroase intoleran╚Ťe alimentare, dar cele mai des ├«nt├ólnite sunt: intoleran╚Ťa la lactoz─â, care se g─âse╚Öte ├«n lapte ╚Öi produse lactate proaspete, intoleran╚Ťa la sulfi╚Ťi, substan╚Ťe care apar ├«n mod natural ├«n vin, sau pot fi adaugate produselor alimentare pentru ca impiedic─â dezvoltarea mucegaiurilor ╚Öi intoleran╚Ťa la gluten, care se afl─â ├«n cereale.

De ce intoleran╚Ťele nu sunt alergii?

Semnele ╚Öi simptomele pot fi asem─ân─âtoare, dar gravitatea alergiilor este data de faptul c─â determin─â o  reac╚Ťie puternic─â a sistemului imunitar, care afecteaza mai multe organe ╚Öi care poate pune via╚Ťa ├«n pericol.

Persoanele cu alergii alimentare trebuie sa evite complet consumul alimentelor care contin substantele declansatoare ale reactiilor alergice. Simptomele pot fi diverse ╚Öi se pot declan╚Öa rapid, const├ónd ├«n erup╚Ťii cutanate, respira╚Ťie ╚Öuier─âtoare ╚Öi m├ónc─ârime dup─â consumul unei cantit─â╚Ťi mici dintr-un aliment problem─â.

├Än schimb, o intoleran╚Ť─â alimentar─â nu implic─â sistemul imunitar. Simptomele nu apar ca urmare a declan╚Ö─ârii unei rac╚Ťii autoimune ci sunt simptome locale, de discomfort digestiv, care pot fi ameliorate cu medicamente specifice. Dar, cel mai important, intoleran╚Ťele nu amenin╚Ť─â via╚Ťa.

Spre deosebire de alergii, care se manifest─â chiar dac─â ai gustat o cantitate mica din alimentul alergen, intoleran╚Ťele se manifest─â dac─â m─ân├ónci cantit─â╚Ťi generoase din alimentul care ├«╚Ťi creeaz─â probleme.

Bine de ╚Ötiut este c─â intoleran╚Ťele alimentare pot fi evitate prin modific─âri ├«n diet─â, adic─â eliminarea sau consumul unor cantit─â╚Ťi foarte mici, care nu genereaz─â reac╚Ťii adverse.

Dac─â ave╚Ťi ├«ndoieli legate de natura simptomelor manifestate, pentru siguran╚Ť─â, este indicat s─â face╚Ťi un test de alergii alimentare, disponibile ├«n dou─â variante, de s├ónge ╚Öi cutanate.

Citi╚Ťi ╚Öi De ce s─â alegi bananele r─âscoapte, cu pete maronii