Gust metalic? Iat─â de ce poate s─â apar─â!

Destul de multe persoane se pot confrunta cu senza┼úia de gust metalic ├«n gur─â. Exist─â multe cauze ale acestui simptom, de la igiena oral─â incorect─â la infec┼úii ┼či administrarea unor medicamente.

image

Exist─â numeroase cauze ale gustului metalic. Foto: Shutterstock

├Än termeni medicali, afec┼úiunea asociat─â cu alterarea gustului se nume┼čte disgeuzie. Gustul metalic, o manifestare comun─â a disgeuziei, este un simptom destul de des ├«nt├ólnit, mai ales ├«n contextul COVID-19.

Igiena oral─â deficitar─â

O igien─â oral─â defectuoas─â (lipsa sp─âlatului pe din┼úi ┼či a folosirii apei de gur─â sau a a┼úei dentare) favorizeaz─â apari┼úia infec┼úiilor din┼úilor, a gingivitei ┼či a paradontozei, care pot avea ca manifestare ┼či apari┼úia gustului metalic ├«n gur─â. Acest simptom dispare de obicei dac─â este rezolvat─â problema igienei dentare ┼či sunt tratate afec┼úiunile stomatologice.

Cite┼čte ┼či: Semnul din jurul ochilor, care ├«╚Ťi arat─â complica╚Ťii ale diabetului

Unele medicamente

Unele medicamente, odat─â absorbite, pot ajunge din nou ├«n saliv─â. Printre acestea, se num─âr─â unele antibiotice (claritromicina, metronidazolul, tetraciclina), tratamentele pentru gut─â (alopurinol), pentru hipertensiune (captopril), pentru unele boli psihiatrice, pentru glaucom (metazolamid─â) ┼či pentru diabet (metformin). ┼×i medicamentele care au printre efectele secundarea gura uscat─â (precum antidepresivele) pot da gust metalic ├«n gur─â. Acela┼či efect ├«l pot avea suplimentele de cupru, fier, calciu sau vitaminele prenatale.

Tratamentele pentru cancer

Pacien┼úii trata┼úi prin chimioterapie sau radioterapie pentru diverse tipuri de cancer, mai ales cele de la nivelul capului sau al g├ótului, se pot confrunta cu modific─âri ale mirosului sau gustului. Unele studii au ar─âtat c─â zincul ┼či vitamina D pot contracara acest efect.

Demenţa

Papilele gustative pot suferi modificări pe măsura înaintării în vârstă. În cazul celor cu demenţă, acest proces poate fi accelerat, din cauza schimbărilor care se produc în creier. În plus, la unele persoane cu această afecţiune, mâncarea poate avea un gust diferit. Acest lucru este pus pe seama faptului că, în demenţă, partea din creier responsabilă cu gustul nu funcţionează corespunzător, motiv pentru care pot să apară percepţii anormale ale gustului.

COVID-19

Pierderea gustului ┼či a mirosului este un simptom clasic al COVID-19. ├Äns─â la unele persoane poate s─â apar─â ┼či senza┼úia de gust metalic. ├Än unele cazuri, acest simptom se men┼úine c├óteva s─âpt─âm├óni sau chiar luni dup─â vindecarea de COVID-19.

Cite┼čte ┼či: La ce poate duce anemia netratat─â

INFO

Unele infec┼úii precum r─âcelile, precum ┼či sinuzita, pot modifica gustul. Odat─â ce acestea sunt tratate, gustul normal poate reveni. ┼×i gravidele se pot confrunta cu acest simptom.  

Iată cum îl poţi preveni sau ameliora

Gustul metalic poate fi prevenit dac─â:

Ôľ║Te speli pe din┼úi de 2 ori pe zi.

Ôľ║Te hidratezi corespunz─âtor (deshidratarea cauzeaz─â uscarea gurii ┼či accentuarea gustului metalic).

Ôľ║├Änainte de m├ónca, ├«┼úi po┼úi cl─âti gura cu un amestec din ap─â cald─â ┼či bicarbonat de sodiu. Acest truc poate ajuta la echilibrarea pH-ului la nivelul gurii, neutraliz├ónd acidul ┼či gustul metalic.

Ôľ║Dac─â fumezi, renun┼ú─â la acest obicei, pentru c─â amplific─â senza┼úia de gust metalic.

┼×tiai c─â...

...bolile de rinichi sau de ficat pot induce gust metalic?

 SFATUL SPECIALISTULUI

Dr. Raluca Ion, medic stomatolog 

Senza╚Ťia de gust metalic poate avea mai multe cauze, cum ar fi: afec╚Ťiunile dentare (cariile, parodontoza), refluxul gastroesofagian, infec╚Ťiile respiratorii (r─âceala), modific─ârile hormonale (├«nceputul unei sarcini, manopauza), hepatita B; anumite medicamente ╚Öi suplimente; tratamentul cancerului.

Senza╚Ťia de gust metalic va disp─ârea odat─â cu tratarea afec┼úiunii care a determinat apari╚Ťia sa. Pentru o indica╚Ťie corect─â de tratament este nevoie de un consult clinic.

Dac─â gustul metalic este cauzat de probleme ale s─ân─ât─â┼úii orale (carii, afec┼úiunile gingivale), medicul stomatolog ├«╚Ťi va recomanda o procedur─â, medica┼úie sau o ap─â de gur─â special─â. Dac─â un medicament sau supliment este responsabil pentru acest gust, medicul poate sugera o alternativ─â sau poate modifica doza recomandat─â. Tratamentul poate s─â nu fie necesar, de exemplu, ├«n cazul r─âcelilor sau schimb─ârilor hormonale.