Tu ştii care sunt simptomele cancerului ovarian?

1 2 jpg jpeg

Depistat în stadiu incipient, localizat, acest tip de cancer are o rată de supravieţuire la 5 ani de 93%, dar numai aproximativ 15% din cazuri sunt depistate devreme (ovariancancerday.org). Unul dintre motivele diagnosticării târzii îl reprezintă simptomele înşelătoare.

Ultimele statistici arată că în România sunt diagnosticate 1.850 cazuri noi anual şi 1.020 femei mor în fiecare an din cauza cancerului ovarian.

Specialiştii de la Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) sfătuiesc femeile să se informeze despre simptomele şi factorii de risc ai cancerului ovarian, să aibă încredere în ele atunci când sesizează că ceva nu e în regulă cu corpul lor şi să meargă la control ginecologic ori la medicul de familie anual sau mai des. Vizita la medic este cu atât mai necesară dacă sesizează apariţia unor simptome persistente şi fără o cauză identificabilă.

,,Am creat pe www.invingemcancerul.ro un chestionar pentru toate femeile care vor să afle care sunt factorii de risc pentru a face cancer ovarian. Vă îndemn să răspundeţi la cele cinci întrebări, durează doar un minut, iar apoi să îl daţi mai departe la persoanele la care ţineţi. Daţi-l către măcar alte două femei. Este doar un mic gest ce le poate salva viaţa”, spune Cezar Irimia, preşedintele FABC.

Printre cele mai întâlnite simptome ale acestui tip de cancer se numără creşterea circumferinţei abdominale (balonare persistentă), senzaţia de saţietate precoce, durerile în zona abdominală, dar şi nevoia frecventă de a urina.

Important este ca femeile să ştie şi care sunt factorii care cresc riscul de apariţie a cancerului ovarian. Aceştia sunt: vârsta (mare parte din cazuri sunt diagnosticate în jurul vârstei de 55 de ani), istoricul medical familial (riscul de a face cancer ovarian este mai mare la femeile care au în familie rude cu cancer ovarian, de sân, de colon sau de uter), ereditatea (mutaţiile genelor BRCA 1 şi 2 cresc riscul apariţiei bolii). Sunt predispuse cancerului ovarian şi femeile obeze, cele care nu au avut copii, cărora le-a venit menstruaţia mai devreme de 12 ani sau care au intrat la menopauză la o vârstă avansată.

5 lucruri pe care trebuie să le ştii despre cancerul ovarian

- toate femeile pot face cancer ovarian

- dacă ştii simptomele şi mergi la medic îţi poţi salva viaţa

- diagnosticarea în stadii incipiente ale bolii creşte enorm şansele de supravieţuire

- cancerul ovarian este diagnosticat adesea în stadii avansate

- multe femei cred în mod greşit că testul Babeş-Papanicolau depistează cancerul ovarian. Acesta depistează cancerul de col uterin.