Tratează uscăciunea vaginală cu remedii naturale

Uscăciunea și mâncărimea vaginală sunt probleme frecvente, mai ales în rândul femeilor care alăptează sau trec prin menopauză.

vagin shutter jpeg

Uscaciunea vaginală afectează viața sexuală și nu trebuie neglijată. Foto: Shutterstock

Totuși, aceste condiții pot afecta femeile de orice vârstă, cauzând disconfort și crescând riscul de infecții vaginale. Uscăciunea vaginală apare atunci când țesuturile vaginale devin uscate, subțiri și slab hidratate, de obicei din cauza nivelurilor scăzute de estrogen. Alte cauze pot include modificări hormonale, anumite medicamente, un stil de viață nesănătos, stresul excesiv și utilizarea de săpunuri dure sau alte produse iritante.

Câteva remedii naturale pot fi de mare ajutor și atenuează  uscăciunea vaginală

Uleiul de cocos

Poate fi folosit ca hidratant pentru vaginul uscat. Deși nu există multe dovezi științifice care să susțină beneficiile sale pentru uscăciunea vaginală, uleiul de cocos are proprietăți hidratante și poate fi folosit ca lubrifiant care nu afectează pH-ul vaginal. Aplică o cantitate mică de ulei de cocos extern, dar asigurându-te că nu ești alergică la acesta. Nu folosi uleiul de cocos în interiorul canalului vaginal și evită-l dacă folosești prezervative, deoarece poate crește riscul de rupere.

Menține-te hidratată

Consumul suficient de apă pe parcursul zilei te ajută să elimini toxinele din corp și reduce riscul de uscăciune vaginală. Deshidratarea poate face ca vaginul tău să devină uscat, crescând riscul de infecții. Poți bea și apă de cocos sau ceaiuri din plante pentru a te menține hidratată.

Vitamina E

Este un antioxidant care poate contribui la stabilitatea estrogenului și poate menține pielea hidratată și protejată. Poți folosi ulei de vitamina E direct pe zona vaginală pentru a calma și hidrata pielea sau poți consuma alimente bogate în vitamina E, cum ar fi migdalele, spanacul și cartofii dulci. De asemenea, suplimentele de vitamina E pot fi utile, dar consultă-te cu medicul înainte de a le lua.

Gelul de aloe vera

Este cunoscută pentru proprietățile sale calmante și hidratante. Aplică gel de aloe vera pur în zona vaginală pentru a ameliora uscăciunea și iritația. Un studiu publicat în Journal of Ethnopharmacology a descoperit că crema vaginală pe bază de aloe vera poate fi la fel de eficientă ca și crema vaginală pe bază de estrogen în tratarea uscăciunii vaginale la femeile aflate la menopauză.

Acizi grași omega-3

Acizii grași omega-3, din uleiul de pește, semințele de chia, semințele de in și nuci, sunt esențiali pentru menținerea sănătății pielii și membranelor. Acești acizi grași ajută la producerea lubrifiantului în corp și pot reduce uscăciunea vaginală.

Bicarbonatul de sodiu

Un studiu publicat de Journal of Nursing Science-Benha University arată că bicarbonatul de sodiu este un remediu eficient pentru tratarea simptomelor infecțiilor vaginale, care includ uscăciunea, mâncărimea și senzația de arsură la urinare. Adaugă o jumătate de cană de bicarbonat de sodiu în apa caldă de baie și stai în baie timp de 15-20 de minute.

Probioticele

Suplimentele probiotice sau alimentele fermentate, cum ar fi iaurtul, ajută la menținerea florei vaginale sănătoase, distrugând bacteriile rele și restabilind echilibrul pH-ului. Un studiu publicat în Frontiers in Cellular and Infection Microbiology a descoperit că probioticele, combinate cu suplimentele de estrogen, pot trata uscăciunea vaginală și dispareunia (durerea în timpul actului sexual).

Sucul de merișoare

Este considerat unul dintre cele mai bune băuturi pentru sănătatea vaginală. Un studiu publicat în American Journal of Clinical Nutrition susține această afirmație. Sucul de merișoare este eficient în menținerea sănătății tractului urinar și poate ajuta la echilibrarea pH-ului vaginal și la reducerea uscăciunii. Alege un suc de merișoare pur, fără adaos de zahăr sau ingrediente artificiale.

Uleiul de neem

Uleiul și extractul de neem au proprietăți antibacteriene și antifungice care pot ajuta la menținerea unei flore vaginale sănătoase. Neem-ul acționează și ca hidratant natural. Pentru tratarea uscăciunii vaginale, uleiul de neem poate fi diluat și aplicat în zona respectivă, dar este esențial să testezi o mică porțiune de piele mai întâi pentru a te asigura că nu ai o reacție alergică.

Dacă simptomele persistă, nu ezita să consulți medicul pentru un diagnostic și tratament adecvat.

Sursa: Health Shots