Ce semn de la nivelul picioarelor ar putea indica două boli mortale?

În timpul verii, temperaturile ridicate pot aduce câteva schimbări în corpul tău. Transpirația și senzația de sete mai accentuată sunt reacții comune la căldura excesivă. De asemenea, s-ar putea să observi că gleznele tale devin mai umflate decât de obicei. Acest fenomen, cunoscut medical ca edem, poate apărea când căldura din mediu determină dilatarea naturală a vaselor tale de sânge. Totuși, edemul poate fi și un semn de avertizare pentru două boli mortale: ficatul gras și insuficiența cardiacă.

Cauzele edemului

Edemul se manifestă prin umflarea gleznelor, picioarelor, piele strălucitoare sau întinsă, schimbări de culoare a pielii, disconfort, rigiditate și adâncituri care rămân câteva secunde, atunci când apeși pe piele. Dacă observi aceste simptome, este important să iei în considerare și alte posibile cauze serioase.

Ficatul gras

Așa cum sugerează numele, boala este cauzată de un exces de grăsime în ficat. Aceasta este diferită de boala hepatică produsă de alcool, care este cauzată de ani de consum excesiv de alcool, deși simptomele pot fi similare. În stadiile incipiente nu prezintă simptome, ceea ce înseamnă că poate rămâne nedetectată ani de zile.

Acest lucru este periculos, deoarece poate progresa spre ciroză, stadiul final și cel mai sever al bolii, care duce la insuficiență hepatică și chiar moarte. Un simptom al cirozei este umflarea picioarelor și a gleznelor, precum și a picioarelor și abdomenului. Potrivit medicilor, ciroza poate provoca simptome severe, cum ar fi îngălbenirea pielii și a albului ochilor (icter), mâncărime și umflături la nivelul picioarelor, gleznelor, picioarelor sau abdomenului (edem).

Insuficiența cardiacă

Insuficiența cardiacă este un tip de boală cardiovasculară care apare atunci când inima nu poate pompa sângele în mod eficient în corp, de obicei deoarece a devenit prea rigidă sau slabă. Când ne gândim la problemele de inimă, mulți dintre noi ne gândim la simptome care afectează pieptul, cum ar fi durerea în piept și dificultățile de respirație.

Cu toate acestea, umflarea picioarelor și gleznelor poate indica insuficiență cardiacă. Potrivit Mayo Clinic, insuficiența cardiacă congestivă determină una sau ambele camere inferioare ale inimii să nu pompeze sângele eficient. Ca rezultat, sângele poate stagna în picioare provocând edem. Medicii consideră edemul la nivelul gleznelor și picioarelor ca unul dintre cele mai comune semne de insuficiență cardiacă.

shutterstock durere de picioare jpg

Pe lângă edem, alte semne comune ale insuficienței cardiace includ: dificultăți de respirație, apărute după activitate sau în repaus,  mai grave când stai întins și te poți trezi noaptea având nevoie să îți reglezi respirația, oboseală, amețeli și leșin.

Dacă observi edem inexplicabil, este important să discuți cu medicul tău de familie. El îți poate recomanda investigații suplimentare pentru a determina cauza exactă și pentru a începe tratamentul adecvat.

Așadar, chiar dacă umflarea gleznelor în timpul verii poate părea o reacție normală la căldură, nu ignora acest simptom. Poate fi un semnal de avertizare pentru afecțiuni mai grave, cum ar fi boala hepatică grasă sau insuficiența cardiacă. Fii atent la semnalele pe care ți le trimite corpul și consultă un medic dacă ai și cea mai mica suspiciune.

Sursa: Express