Care este bacteria care a infectat peste 50% din populaţia lumii

1 bacterie ulcer jpg jpeg

Peste 50% din populaţia lumii are infecţie cronică cu Helicobacter Pylori, o bacterie responsabilă pentru apariţia celor mai multe cazuri de gastrită. Majoritatea persoanelor infectate sunt asimptomatice.

Unul din 10 oameni prezint─â simptome de afectare gastric─â - durere de stomac, arsuri, senza┼úie de prea plin, sa┼úietate precoce, grea┼ú─â sau v─ârs─âturi. Din fericire, doar 20% dintre ace┼čtia prezint─â modific─âri ale mucoasei gastrice la explorarea endoscopic─â. Pan─â la 90% din cazurile de ulcer duodenal sunt cauzate de infec┼úia cu bacteria Helicobacter pylori. Aproximativ 2/3 din popula┼úia Rom├óniei  are o suferin┼ú─â gastric─â.

Gastrita ┼či ulcerul peptic sunt afec┼úiuni cu o frecven┼ú─â foarte ridicat─â pe plan mondial. Datele statistice arat─â c─â aproximativ 2/3 din populatie are o suferin┼ú─â gastric─â. Gastrita reprezint─â un grup de afec┼úiuni inflamatorii ale mucoasei gastrice, afec┼úiuni care pot fi simptomatice sau asimptomatice, de etiologii variate.

ÔÇŁGastrita este determinat─â de agen┼úi infec┼úio┼či (bacterii, virusuri, fungi, parazi┼úi), agen┼úi medicamento┼či (aspirina, antiinflamatoarele nesteroidiene), condi┼úii asociate (alcoolul, fumatul, ciroza hepatic─â, boala cronic─â de rinichi, stomacul operat). Dintre agen┼úii infec┼úio┼či cel mai frecvent se ├«nt├ólne┼čte infec┼úia cu bacteria Helicobacter pylori, care se afl─â la nivelul mucoasei gastriceÔÇŁ, explic─â Dr. Tudor Arb─âna┼č, medic primar gastroenterolog ┼či colaborator al clinicii DigestMed.

Studiile arat─â c─â bacteria Helicobacter Pylori infecteaz─â peste 50% din popula┼úia globului. To┼úi pacien┼úii infecta┼úi dezvolt─â inflama┼úia mucoasei gastrice, totu┼či majoritatea lor sunt asimptomatici.

R─âsp├óndirea acestei bacterii poate fi legat─â de nerespectarea unor m─âsuri de igien─â. ÔÇŁ├Än primul r├ónd este vorba de igiena deficitar─â a m├óinilor c├ónd m├ónc─âm. ├Än plus, uneori putem m├ónca fructe ┼či legume f─âr─â s─â le sp─âl─âm suficient. Bacteria se transmite, cel mai frecvent, fecal-oral sau prin saliv─â. ├Än ceea ce prive┼čte saliva, pentru a pre├«nt├ómpina acest tip de transmitere ar trebui s─â sp─âl─âm foarte bine tac├ómurile ┼či farfuriile. Astfel pre├«nt├ómpin─âm transmiterea bacteriei de la adul┼úi, care o au mai frecvent, la copiiÔÇŁ, spune medicul gastroenterolog Bianca Istratie de la clinica DigestMed.

ÔÇŁAl doilea factor de risc se refer─â la consumul de antiinflamatoare nonsteroidiene. Aici trebuie s─â avem grij─â s─â asociem un antisecretor gastric, substan┼úe precum pantoprazolul sau omeprazolulÔÇŁ, explic─â medicul Bianca Istratie.

Medicul Tudor Arb─âna┼č explic─â ┼či care sunt semnele care ne indic─â prezen┼úa unei gastrite: ÔÇŁMajoritatea pacien┼úilor care au gastrit─â sunt complet lipsi┼úi de simptome ┼či prezen┼úa ei nu ├«i pune ├«n niciun fel ├«n pericol. ├Än cazul celor care au simptome, ei simt de obicei arsur─â sau durere ├«n capul pieptului, senza┼úia de prea plin dup─â ce iau masa, grea┼ú─â sau v─ârs─âturi. Dar aceste manifest─âri nu sunt caracteristice gastritei. Doar 1 din 5 pacien┼úi cu astfel de manifest─âri au afec┼úiuni organice ale stomaculuiÔÇŁ.

Diagnosticul de gastrit─â se stabile┼čte doar ├«n urma unui consult de specialitate al medicului gastroenterolog. Medicul identific─â semnele gastritei ├«n urma anamnezei, pe baza simptomelor, a examin─ârii ┼či a istoricului medical al pacientului, ├«ns─â exist─â ┼či alte teste care pot fi utile- de exemplu testarea infec┼úiei cu Helicobacter pylori. Tipul de analiz─â difer─â ├«n func┼úie de recomandarea medicului specialist - test de s├ónge, test din materiile fecale sau test respirator.

Diagnosticul definitiv presupune realizarea unei endoscopii digestive superioare. Aceasta const─â ├«n introducerea ├«n gura pacientului a unui tub flexibil dotat cu o camer─â de filmat ├«n v├órf, pentru a vizualiza esofagul, stomacul ┼či duodenul. ├Än acest fel se pot preleva ┼či biopsii pentru analize am─ânun┼úite.

Specialistul DigestMed, Bianca Istratie, explic─â ├«n ce const─â tratamentul gastritei: ÔÇŁPresupune administrarea mai multor substan┼úe. Se pot administra substan┼úe antiacide, blocan┼úi ai histaminei, inhibitori ai pompei de protoni. ├Än cazul ├«n care vorbim despre infec┼úia cu  Helicobacter pylori tratamentul se efectueaz─â cu antibiotice ┼či cu inhibitori de pomp─â de protoni. ├Än ceea ce prive┼čte gastritele declan┼čate de antiinflamatoarele nonsteroidiene administrate ├«n mod prelungit, se poate recomanda, acolo unde este posibil, ├«ntreruperea tratamentului cu astfel de substan┼úe. Dac─â nu este posibil s─â ├«ntrerupem administrarea, asociem un antisecretor gastric. Dac─â este o gastrit─â produs─â prin reflux biliar se pot administra chelatori ai s─ârurilor biliareÔÇŁ.

Pe de altă parte, infecţia cu Helicobacter pylori poate duce la dezvoltarea ulcerului duodenal. De altfel, până la 90% din cazurile de ulcer duodenal sunt cauzate de infecţia cu bacteria Helicobacter pylori. Uneori se poate ajunge la perforaţii ale peretelui duodenal. La un mic procent de persoane, infecţia cu Helicobacter pylori poate determina apariţia cancerului gastric sau a limfomului gastric MALT, de obicei după vârsta de 45-50 de ani.