Care este tulburarea care i-a marcat viaţa prinţesei Beatrice

Fiica prinţului Andrew şi a ducesei de York, Sarah Ferguson, prinţesa Beatrice a mărturisit că suferă de dislexie. Aceasta este o dizabilitate de învăţare care poate afecta capacitatea unei persoane de a citi, a scrie, şi, uneori, a vorbi.

image

Prinţesa Beatrice (dr.) a fost diagnosticată cu dislexie. Foto: Shutterstock

La vârsta de șapte ani, Prințesa Beatrice a fost diagnosticată cu dislexie, lucru care a făcut-o să se simtă „foarte confuză”, informează express.co.uk. Într-un interviu acordat Giovannei Fletcher, soția lui Tom Fletcher din trupa McFly, prinţesa a vorbit despre experienţa sa cu această tulburare: „Îmi amintesc că am fost confuză, am avut un sentiment copleşitor şi m-am întrebat de ce este totul atât de neclar”, a mărturisit prinţesa Beatrice.

„De ce simt că aceste cuvinte de pe pagină sunt doar o grămadă de... Ce se întâmplă aici?”, a mai mărturisit ea.

În perioada adolescenţei, prinţesa Beatrice s-a întrebat chiar dacă „este suficient de bună”. Ea îşi aminteşte că a avut îndoieli legate de propria persoană şi s-a întrebat de ce nu este ca ceilalţi. De asemenea, s-a îndoit că este la fel de bună ca alţii.

Vezi şi: De ce luptă Regina Camilla împotriva osteoporozei?

Ce este dislexia

Tulburare de învăţare care are la bază o disfuncţie neurologică, dislexia împiedică dezvoltarea capacităţii de a citi. Copiii cu dislexie pot confunda literele, pot citi lent sau au dificultăţi în înţelegerea textului citit.

Nu există doi copii dislexici cu simptome identice, deoarece tulburările capacităţilor parţiale apar în combinaţii variate şi grade de dezvoltare diferite. Aceste tulburări pot apărea şi sunt vizibile la nivelul dezvoltării slabe a motricităţii, a echilibrului şi a orientării în spaţiu, la nivelul schemei corporale, a percepţiei vizuale, auditive şi tactile, a memoriei precum şi din pricina deficienţei în prelucrarea secvenţială a informaţiei.

Personalităţi precum Einstein, Nikola Tesla, Picasso, Leonardo da Vinci, dar şi staruri cum ar fi Orlando Bloom, Lara Flynn Boyle, Tom Cruise şi  Salma Hayek au fost diagnosticaţi cu dislexie.