Boala care te face să miroşi a peşte stricat

Sindromul mirosului de peşte sau trimetilaminuria este o boală metabolică rară. Principala manifestare a acestei afecţiuni este mirosul neplăcut, de pește, al transpiraţiei sau al altor fluide corporale precum urina.

image

Specifică trimetilaminuriei este imposibilitatea organismului de a metaboliza trimetilamina (TMA), un produs rezidual al microbilor intestinali. Sindromul apare la persoanele care au mutații specifice ale FMO3, o genă implicată în producerea de enzime care descompun compuşii organici precum trimetilamina.  

Prezentă în alimente, trimetilamina se acumulează în corp, fiind eliminată prin transpiraţie sau urină. Persoana afectată emană un miros puternic de peşte stricat, de ouă alterate sau chiar de gunoi.

Această boală este prezentă de la naștere, dar se manifestă mai târziu, când se introduc în alimentaţie produse care conțin trimetilamina: lapte de la vaci hrănite cu grâu sau soia, ouă, organe, mazăre, fasole, alune, varză și anumiți pește sau fructe de mare, informează topsante.com.

TRATAMENTUL TRIMETILAMURIEI

Nu există un tratament anume pentru sindromul mirosului de peşte, dar adoptarea unei diete specifice poate reduce cantitatea de TMA sau precursorii săi (colină, lecitină, N-oxid de trimetilamină). Această dietă urmează să fie adaptată foarte precis la gravide, deoarece unele dintre aceste elemente sunt esențiale pentru creșterea fătului.

Pot fi presctrise anumite antibiotice sau unele laxative, pentru a reduce timpul de tranzit, evitându-se astfel acumularea de TMA.

De asemenea, există unele preparate precum cele pe bază de cărbune activ, cupru şi clorofilă, care transformă trimetilamina într-un compus inodor. Spălarea corpului cu săpunuri acide ajută la limitarea mirosurilor emise, iar medicul dermatolog poate recomanda anumite produse care se aplică local sau deodorante.

Hidratarea este foarte importantă, pentru că permite eliminarea mai rapidă a trimetilaminei prin urină.

Boală stigmatizantă

Sindromul mirosului de peşte este destul de stigmatizant, întrucât persoanele afectate sunt adesea ridiculizate, ceea ce îşi pune amprenta şi asupra sănătăţii mintale. Persoanele cu trimetilaminurie este bine să ceară ajutorul unui nutriţionist, pentru recomanandările de specialitate în ceea ce priveşte alimentaţia.

Citeşte şi: 7 probleme de sănătate stânjenitoare pe care nu trebuie să le neglijezi