Boala care te face s─â miro┼či a pe┼čte stricat

Sindromul mirosului de pe┼čte sau trimetilaminuria este o boal─â metabolic─â rar─â. Principala manifestare a acestei afec┼úiuni este mirosul nepl─âcut, de pe╚Öte, al transpira┼úiei sau al altor fluide corporale precum urina.

image

Specific─â trimetilaminuriei este imposibilitatea organismului de a metaboliza trimetilamina (TMA), un produs rezidual al microbilor intestinali. Sindromul apare la persoanele care au muta╚Ťii specifice ale FMO3, o gen─â implicat─â ├«n producerea de enzime care descompun compu┼čii organici precum trimetilamina.  

Prezent─â ├«n alimente, trimetilamina se acumuleaz─â ├«n corp, fiind eliminat─â prin transpira┼úie sau urin─â. Persoana afectat─â eman─â un miros puternic de pe┼čte stricat, de ou─â alterate sau chiar de gunoi.

Aceast─â boal─â este prezent─â de la na╚Ötere, dar se manifest─â mai t├órziu, c├ónd se introduc ├«n alimenta┼úie produse care con╚Ťin trimetilamina: lapte de la vaci hr─ânite cu gr├óu sau soia, ou─â, organe, maz─âre, fasole, alune, varz─â ╚Öi anumi╚Ťi pe╚Öte sau fructe de mare, informeaz─â topsante.com.

TRATAMENTUL TRIMETILAMURIEI

Nu exist─â un tratament anume pentru sindromul mirosului de pe┼čte, dar adoptarea unei diete specifice poate reduce cantitatea de TMA sau precursorii s─âi (colin─â, lecitin─â, N-oxid de trimetilamin─â). Aceast─â diet─â urmeaz─â s─â fie adaptat─â foarte precis la gravide, deoarece unele dintre aceste elemente sunt esen╚Ťiale pentru cre╚Öterea f─âtului.

Pot fi presctrise anumite antibiotice sau unele laxative, pentru a reduce timpul de tranzit, evitându-se astfel acumularea de TMA.

De asemenea, exist─â unele preparate precum cele pe baz─â de c─ârbune activ, cupru ┼či clorofil─â, care transform─â trimetilamina ├«ntr-un compus inodor. Sp─âlarea corpului cu s─âpunuri acide ajut─â la limitarea mirosurilor emise, iar medicul dermatolog poate recomanda anumite produse care se aplic─â local sau deodorante.

Hidratarea este foarte important─â, pentru c─â permite eliminarea mai rapid─â a trimetilaminei prin urin─â.

Boal─â stigmatizant─â

Sindromul mirosului de pe┼čte este destul de stigmatizant, ├«ntruc├ót persoanele afectate sunt adesea ridiculizate, ceea ce ├«┼či pune amprenta ┼či asupra s─ân─ât─â┼úii mintale. Persoanele cu trimetilaminurie este bine s─â cear─â ajutorul unui nutri┼úionist, pentru recomanand─ârile de specialitate ├«n ceea ce prive┼čte alimenta┼úia.

Cite┼čte ┼či: 7 probleme de s─ân─âtate st├ónjenitoare pe care nu trebuie s─â le neglijezi