Până la ce vârstă îţi poţi îndreapta dinții?

Frumusețea nu este singurul lucru care contează atunci când medicii recomandă alinierea dinților, scrie WebMD.com.  Iată de ce ar trebui să îți îndrepți dinții strâmbi, indiferent de vârsta pe care o ai!

Vestea bună este că poţi oricând rezolva această problem a dinților incorect așezați pe arcade, fiindcă dantura poate fi îndreptată la orice vârstă, deşi la o vârstă mică înseamnă mai bine, cu mai multe beneficii pentru tine.

image

Dinţii strâmbi, care sunt fie prea înghesuiţi, fie ieşiţi din linia normală a arcadelor, afectează modul în care o persoană mestecă, vorbeşte sau zâmbeşte. Spaţiile dintre dinţi, dar şi locurile în care aceştia se suprapun fac dificilă spălarea şi, din acest motiv, creşte riscul de carii în respectivele zone. De aceea, corectarea timpurie a acestor probleme dentare se impune, nu doar din punct de vedere estetic, ci şi pentru a preveni problemele de sănătate orală.

La modul cel mai general, defectele de creştere a dinţilor sunt provocate de neconcordanţa dintre mărimea dinţilor şi cea a oaselor maxilarelor. Când aceştia sunt prea mici în raport cu maxilarele, apare strungăreaţa, adică distanța dintre dinți, iar când dinţii sunt mari în comparaţie cu oasele maxilarului, cresc încălecaţi sau orientaţi spre exterior. De asemenea, dacă dinţii temporari persistă, sau dacă se pierd timpuriu, cei care ar trebui să le ia locul nu beneficiază de un spaţiu corespunzător şi cresc în poziţii nefireşti, fie prea depărtaţi, fie unii peste ceilalţi. Acest lucru se întâmplă atunci când moştenim oasele maxilarelor de la un părinte, iar forma dinţilor de la celălalt. Dar există şi alţi factori de conjunctură care pot strica alinierea dinţilor, cum sunt bolile gingiei, cariile apărute la dinţii de lapte sau traumatismele.

Loviturile la nivelul maxilarelor pot conduce la strâmbarea dinţilor, fie că sunt accidente produse în timpul dentiţiei de lapte, fie că au survenit în timpul creşterii danturii permanente. De asemenea, unele obiceiuri din copilărie pot contribui la creşterea vicioasă a dinţilor. De pildă, suptul degetului sau folosirea biberonului şi a suzetei pentru timp îndelungat, afectează creşterea firească.

Aparatele dentare sunt soluția

Alinierea corectă a dinţilor pe arcadă este o procedură cu discomfort minim, care se realizează prin purtarea unui aparat dentar fix sau mobil, în funcţie de recomandarea medicului care ţine cont, printre altele, de radiografiile dentare şi de vârsta pacientului. Acest dispozitiv pune o presiune uşoară asupra dinţilor, până când aceştia ajung în poziţia corectă. În majoritatea cazurilor, componentele aparatului dentar sunt fabricate din metal, dar elasticele şi metalele pot fi colorate, incolore sau de culoarea dinţilor. Unele aparate sutn invizibile și se fixează pe spatele dinţilor, dar pot fi montate după vârsta de 12 ani.

Mai simplu în copilărie

Cu cât corectarea dinţilor se face mai devreme, cu atât este mai eficientă. Ideal ar fi ca anomaliile să fie rezolvate în perioada de creştere a dinţilor permanenţi. În acest fel se obţine dirijarea creşterii dinţilor şi sunt evitate extracţiile dentare. Acestea pot fi necesare când se doreşte alinierea dinţilor foarte înghesuiţi. Totuşi, îndreptarea dinţilor se poate face la orice vârstă, iar adulţii pot obţine rezultate similare cu cele ale copiilor. Pentru a fi eficiente, aparatele ortodontice trebuie  purtate între un an şi jumătate şi doi ani, în funcţie de gravitatea anomaliei şi de tipul de aparat utilizat. Uneori, extracţiile pot fi necesare uneori pentru a corecta dinţii încălecaţi.

Citește și Ce afecţiuni ar putea ascunde oboseala