Ochii: semnele care ar trebui să te îngrijoreze
Vedere încețoșată, dublă, pete negre în ochi, pleoape care sar... Unele simptome oculare pot dezvălui probleme grave de sănătate (detașare de retină, accident vascular cerebral, afecțiuni hepatice). Dr. Jean-Antoine Bernard, medic oftalmolog, spune care sunt, de fapt, simptomele care ar trebui să te alerteze cu adevărat!
Vedere încețoșată: debutul prezbiopiei?
Vezi neclar, ești îngrijorat? Nu te panica. Dacă această situație este temporară se poate datora oboselii sau efortului intens. Când această problemă se asociază cu mâncărimea și roșeața din zona ochilor, poate fi, de asemenea, un simptom al ochiului. În cazul unei recidive, poate fi o eroare de refracție ”, spune dr. Jean-Antoine Bernard, medic oftalmolog. Purtarea ochelarilor ar trebui să corecteze acest defect vizual. Dacă vederea rămâne neclară, poate fi o afecțiune a ochilor care nu trebuie trecută cu vederea. Alterarea corneei sau a nervului optic, instalarea cataractei, doar oftalmologul poate pune diagnosticul corect.
Dacă vezi încețoșat de aproape, acesta poate fi semnul obișnuit al prezbiopiei (de la vârsta de 45 de ani). Vederea încețoșată de la distanță duce la miopie .
Pete negre în fața ochilor
Vederea ta este adesea îngreunată de prezența corpurilor zburătoare care se mișcă în fața ochilor tăi, așa numitele “muște oculare”? „În cele mai multe cazuri, asta nu trebuie să ne îngrijoreze”, spune dr. Jean-Antoine Bernard, medic oftalmolog.
Interiorul ochiului este umplut cu un fel de gel, vitros. Acesta se deteriorează în mod natural în timp și își pierde transparența perfectă atunci când se dezlipește. Apariția „muștelor” este mai frecventă după vârsta de 40 de ani sau 50 de ani.
Dacă o cantitate mare de puncte negre apar brusc în fața ochilor, acesta poate fi un simptom al detașării retinei . Există atunci riscul de rupere și hemoragie a vitrosului.
Dacă te confrunți cu asta, trebuie să consulți un medic. Medicul va efectua o examinare a fundului de ochi după dilatarea pupilei. În caz de dezlipire de retină se va efectua tratament cu laser .
Vedere dublă, o afectare neurologică
Vezi dublu? Ascunde un ochi. Dacă vederea dublă persistă, poate evidenția apariția cataractei. Vederea dublă monoculară poate anun’a și o tulburare a corneei, cum ar fi keratoconul sau astigmatismul - o eroare de refracție cauzată de o curbură anormală a corneei.
Dacă vezi dublu cu ambii ochi, te confrunți cu ceva mai grav. „Există o deficiență oculo-motorie, a cărei funcție este de a direcționa ochii, este un simptom neurologic important”, avertizează dr. Jean-Antoine Bernard, medic oftalmolog. Adesea este vorba de paralizia unuia dintre nervii care controlează mușchii care mișcă ochiul.
În primul caz, consultația este necesară, dar nu urgentă. În al doilea, este necesar să ajungi imediat la medic.
În caz de cataractă, persoana vede neclar de aproape sau de departe.
Pierderea vederii poate anunța un accident vascular cerebral
Pierderea bruscă a vederii la un ochi (și chiar mai mult, la ambii) este un semn ocular grav. „Ar putea fi un accident vascular cerebral. Retina este o emanație a creierului”, spune dr. Jean-Antoine Bernard. O examinare a fundului de ochi poate evidenția inflamația nervului optic sau hemoragia la nivelul ochiului.
Accidentul vascular cerebral se caracterizează prin întreruperea bruscă a fluxului sanguin către o regiune a creierului. În 80% dintre cazuri, este cauzată de un cheag de sânge , iar în 20% dintre cazuri de o hemoragie cerebrală . În cazul unui accident vascular cerebral trebuie să acționezi cât mai curând posibil . Cu cât se acordă îngrijire mai târziu, cu atât crește riscul de a avea sechele permanente sau de a muri.
Ochi galbeni: ai grijă la ficat!
Albul ochilor tăi este galben? Și tenul tău? „Ne putem gândi la afectarea ficatului”, spune dr. Jean-Antoine Bernard. Această decolorare a albului ochiului este rezultatul unei acumulări de bilirubină în sânge, un pigment galben folosit în mod normal de ficat pentru a produce bilă. Testele de sânge pot confirma diagnosticul.
În acest caz, medicul oftalmolog nu poate face nimic pentru tine, ci doar medicul de familie.
Cât este de periculoasă pleoapa care sare?
Se poate întâmpla ca pleoapa să înceapă brusc să sară . Este neplăcut, dar și îngrijorător? Probabil că nu. „Nu este clar ce provoacă asta. Ar putea fi stres , oboseală ,depresies au probleme neurologice”, adaugă dr. Bernard.
Aceste fenomene, numite fasciculații ale pleoapelor, ar putea fi cauzate și de o deficiență de oligoelemente, în special magneziu