Ochii: semnele care ar trebui să te îngrijoreze

ochi jpg

Vedere ├«nce╚Ťo╚Öat─â, dubl─â, pete negre ├«n ochi, pleoape care sar... Unele simptome oculare pot dezv─âlui probleme grave de s─ân─âtate (deta╚Öare de retin─â, accident vascular cerebral, afec╚Ťiuni hepatice).  Dr. Jean-Antoine Bernard, medic oftalmolog, spune care sunt, de fapt, simptomele care ar trebui s─â te alerteze cu adev─ârat!

Vedere ├«nce╚Ťo╚Öat─â: debutul prezbiopiei?

Vezi neclar, e╚Öti ├«ngrijorat? Nu te panica. Dac─â aceast─â situa╚Ťie este temporar─â se poate datora oboselii sau efortului intens. C├ónd aceast─â problem─â se asociaz─â cu m├ónc─ârimea ╚Öi ro╚Öea╚Ťa din zona ochilor, poate fi, de asemenea, un simptom al ochiului. ├Än cazul unei recidive, poate fi o eroare de refrac╚Ťie ÔÇŁ, spune dr. Jean-Antoine Bernard, medic oftalmolog. Purtarea ochelarilor ar trebui s─â corecteze acest defect vizual. Dac─â vederea r─âm├óne neclar─â, poate fi o afec╚Ťiune a ochilor care nu trebuie trecut─â cu vederea. Alterarea corneei sau a nervului optic, instalarea cataractei, doar oftalmologul poate pune diagnosticul corect.

Dac─â vezi ├«nce╚Ťo╚Öat de aproape, acesta poate fi semnul obi╚Önuit al prezbiopiei  (de la v├órsta de 45 de ani). Vederea ├«nce╚Ťo╚Öat─â de la distan╚Ť─â duce la miopie .

Pete negre ├«n fa╚Ťa ochilor

Vederea ta este adesea ├«ngreunat─â de prezen╚Ťa corpurilor zbur─âtoare care se mi╚Öc─â ├«n fa╚Ťa ochilor t─âi, a╚Öa numitele ÔÇťmu╚Öte oculareÔÇŁ? ÔÇ×├Än cele mai multe cazuri, asta nu trebuie s─â ne ├«ngrijorezeÔÇŁ, spune dr. Jean-Antoine Bernard, medic oftalmolog.

Interiorul ochiului este umplut cu un fel de gel, vitros. Acesta se deterioreaz─â ├«n mod natural ├«n timp ╚Öi ├«╚Öi pierde transparen╚Ťa perfect─â atunci c├ónd se dezlipe╚Öte. Apari╚Ťia ÔÇ×mu╚ÖtelorÔÇŁ este mai frecvent─â dup─â v├órsta de 40 de ani sau 50 de ani.

Dac─â o cantitate mare de puncte negre apar brusc ├«n fa╚Ťa ochilor, acesta poate fi un simptom al deta╚Ö─ârii retinei . Exist─â atunci riscul de rupere ╚Öi hemoragie a vitrosului.

Dac─â te confrun╚Ťi cu asta, trebuie s─â consul╚Ťi un medic.  Medicul va efectua o examinare a fundului de ochi dup─â dilatarea pupilei. ├Än caz de dezlipire de retin─â se va efectua tratament cu laser .

Vedere dubl─â, o afectare neurologic─â

Vezi dublu? Ascunde un ochi. Dac─â vederea dubl─â persist─â, poate eviden╚Ťia apari╚Ťia cataractei.  Vederea dubl─â monocular─â poate anunÔÇÖa ╚Öi o tulburare a corneei, cum ar fi keratoconul sau astigmatismul - o eroare de refrac╚Ťie cauzat─â de o curbur─â anormal─â a corneei.

Dac─â vezi dublu cu ambii ochi, te confrun╚Ťi cu ceva mai grav. ÔÇ×Exist─â o deficien╚Ť─â oculo-motorie, a c─ârei func╚Ťie este de a direc╚Ťiona ochii, este un simptom neurologic importantÔÇŁ, avertizeaz─â dr. Jean-Antoine Bernard, medic oftalmolog. Adesea este vorba de paralizia unuia dintre nervii care controleaz─â mu╚Öchii care mi╚Öc─â ochiul.

├Än primul caz, consulta╚Ťia este necesar─â, dar nu urgent─â. ├Än al doilea, este necesar s─â ajungi imediat la medic.

În caz de cataractă, persoana vede neclar de aproape sau de departe.

Pierderea vederii poate anun╚Ťa un accident vascular cerebral

Pierderea brusc─â a vederii la un ochi (╚Öi chiar mai mult, la ambii) este un semn ocular grav. ÔÇ×Ar putea fi un accident  vascular cerebral. Retina este o emana╚Ťie a creieruluiÔÇŁ, spune dr. Jean-Antoine Bernard. O examinare a fundului de ochi poate eviden╚Ťia inflama╚Ťia nervului optic sau hemoragia la nivelul ochiului.

Accidentul vascular cerebral se caracterizeaz─â prin ├«ntreruperea brusc─â a fluxului sanguin c─âtre o regiune a creierului. ├Än 80% dintre cazuri, este cauzat─â de un cheag de s├ónge , iar ├«n 20% dintre cazuri de o hemoragie cerebral─â . ├Än cazul unui accident vascular cerebral trebuie s─â ac╚Ťionezi c├ót mai cur├ónd posibil . Cu c├ót se acord─â ├«ngrijire mai t├órziu, cu at├ót cre╚Öte riscul de a avea sechele permanente sau de a muri.

Ochi galbeni: ai grij─â la ficat!

Albul ochilor t─âi este galben? ╚śi tenul t─âu? ÔÇ×Ne putem g├óndi la afectarea ficatuluiÔÇŁ, spune dr. Jean-Antoine Bernard. Aceast─â decolorare a albului ochiului este rezultatul unei acumul─âri de bilirubin─â ├«n s├ónge, un pigment galben folosit ├«n mod normal de ficat pentru a produce bil─â. Testele de s├ónge pot confirma diagnosticul.

În acest caz, medicul oftalmolog nu poate face nimic pentru tine, ci doar medicul de familie.

Cât este de periculoasă pleoapa care sare?

Se poate ├«nt├ómpla ca pleoapa s─â ├«nceap─â brusc s─â sar─â .  Este nepl─âcut, dar ╚Öi ├«ngrijor─âtor? Probabil c─â nu. ÔÇ×Nu este clar ce provoac─â asta. Ar putea fi stres , oboseal─â ,depresies au probleme neurologiceÔÇŁ, adaug─â dr. Bernard.

Aceste fenomene, numite fascicula╚Ťii ale pleoapelor, ar putea fi cauzate ╚Öi de o deficien╚Ť─â de oligoelemente, ├«n special magneziu