Ce să mănânci ca să previi glaucomul

1 glaucom alimente jpg jpeg

Glaucomul este o afecţiune oculară care, în timp, duce la degradarea nervului optic şi, implicit, la orbire. Boala se manifestă prin durere oculară intensă, ochi roşii, dureri de cap şi vedere înceţoşată. Principalii factori de risc sunt vârsta înaintată, hipertensiune sau hipotensiunea arterială, prezenţa miopiei sau a hipermetropiei. Anumite alimente pot avea rol preventiv.

Fructele şi legumele, esenţiale pentru sănătatea oculară

Fructele şi legumele sunt bogate în vitamine, minerale şi antioxidanţi, esenţiali pentru menţinerea unei vederi bune. Un rol important îl are vitamina A, care previne apariţia bolilor oculare, atât în rândul adulţilor, cât şi al copiilor. Mai mult decât atât, vitamina A menţine funcţionarea optimă a sistemului imunitar şi reproducător, previne afecţiunile reumatologice şi are efecte antioxidante. În mod natural, vitamina A se regăseşte în morcovi, ardei gras roşu, broccoli, varză, pepene galben şi dovleac. Unul dintre cei mai importanţi antioxidanţi pentru o vedere sănătoasă, este luteina, care face parte din familia carotenoidelor, un tip de fitonutrienţi prezenţi în compoziţia unor plante. Luteina, alături de zeaxantină reprezintă singurele carotenoide ce se acumulează în retină, asigurând calitatea vederii. Sursele naturale de luteină sunt: varza kale, pătrunjelul, mazărea, broccoli, portocalele, pepenele verde, strugurii, gălbenuşul şi mandarinele.

Nucile şi seminţele sunt surse de vitamina E, care oferă protecţie celulelor oculare.

Peştele gras, bogat în acizi graşi Omega-3

Carnea de peşte este bogată în acizi graşi Omega-3, necesari pentru dezvoltarea optimă a creierului şi a vederii, încă din perioada de dezvoltare intrauterină. În plus, aceşti acizi graşi ajută şi la dezvoltarea abilităţilor cognitive şi de învăţare. Specialiştii recomandă consumul regulat de sardine, somon, ton şi halibut, întrucât aceştia au un conţinut ridicat de acizi graşi Omega-3, ce scade riscul apariţiei glaucomului.

Alte alimente necesare pentru menţinerea sănătăţii oculare

Specialiştii mai recomandă pentru menţinerea sănătăţii oculare: dovleacul, ciocolata, bananele şi avocado. Şi ceaiul cald consumat zilnic poate reduce riscul îmbolnăvirii cu glaucom, potrivit unui studiu realizat de British Journal of Ophthalmology. De asemenea, se recomandă menţinerea unei greutăţi optime şi evitarea alimentelor bogate în calorii.

Anca-Teodora Popa