Oboseală și dureri în piept? Cum pot fi tratate bolile ascunse în spatele acestor simptome?
Oboseala exagerată, palpitațiile, durerile în piept, senzația de amețeală sau respirația sacadată pot ascunde, de multe ori, afecțiuni cardiace grave (boala coronariană sau defecte valvulare), care pot pune în pericol viața bolnavului. De aceea, vizitele periodice la un medic specializat în cardiologie nu trebuie neglijate, în acest fel multe dintre afecțiuni fiind diagnosticate precoce, tratate și monitorizate corespunzător.
În funcție de tipul și severitatea afecțiunii, dar și de particularitățile pacientului, tratamentul poate fi medicamentos sau chirurgical. Din fericire, în prezent, datorită dezvoltării tehnologiilor, chiar și bolile de inimă complicate pot fi rezolvate într-o manieră simplă, fără deschiderea sternului, prin chirurgie cardiovasculară minim invazivă.
Intervențiile cardiace minim invazive se pot realiza atât prin minitoracotomie (abordarea inimii printr-o incizie de mici dimensiuni între două coaste), cât și prin chirurgie endoscopică, când chirurgul va introduce prin micile incizii, pe lângă instrumentele chirurgicale, și o cameră endoscopică 3D, care îi permite o vedere mult mai clară a câmpului operator. În cazul minitoracotomiei, inciziile vor fi făcute anterolateral în torace sau prin axile, în funcție de afecțiunea cardiacă pentru care se execută intervenția.
Pentru astfel de intervenții, de multe ori, inima pacientului trebuie oprită, iar acesta va fi conectat la o mașină care îi va susține artificial inima și plămânii, prin intermediul unor canule introduse în vena femurală, deci i se va face și o mică incizie în zona inghinală.
Principalul beneficiu al intervențiilor de chirurgie cardiacă minim invazivă constă în evitarea deschiderii sternului, mai exact în conservarea integrității cutiei toracice. Un alt avantaj al acestui tip de chirurgie este riscul redus de complicații, datorită inciziilor de mici dimensiuni. În plus, cicatricile sunt mici, puțin vizibile, iar recuperarea este mai rapidă, pacientul reluându-și activitățile cotidiene mult mai repede. Pe de altă parte, grație folosirii unor instrumente moderne, de ultimă generație (camere video subțiri pentru operații asistate și depărtătoare speciale), chirurgul va putea analiza mai bine zona în care operează.
Indicațiile chirurgiei cardiace minim invazive sunt multiple, putând fi folosită atât pentru un defect septal atrial, o stenoză de valvă mitrală, o tumoră cardiacă benignă, cât și pentru boli de inimă mai complicate, care afectează mai multe straturi ale cordului. În astfel de intervenții complexe, se pot repara, de pildă, în același timp operator, mai multe valve care nu mai funcționează corect. De asemenea, pentru cazurile în care chirurgia cardiacă minim invazivă nu e indicată, se poate apela la operații hibride, care îmbină intervenția chirurgicală cu proceduri de cardiologie intervențională.
În Centrul de excelență în chirurgia cardiovasculară minim invazivă de la Spitalul Clinic SANADOR, pacienții pot beneficia de metode avansate de tratament, realizate de medici empatici și bine instruiți, cu multiple stagii de perfecționare în țară și în străinătate, în primul bloc complet digitalizat din România. Pentru chirurgia endoscopică, medicii au la dispoziție cele mai noi echipamente endoscopice 3D și 4K, iar atunci când există indicații în acest sens, intervențiile chirurgicale vor fi completate cu proceduri de cardiologie intervențională, realizate cu angiograful mobil Ziehm Vision RDF Hybrid Edition, un echipament ultraperformant, de ultimă generație.