Lipomul: de ce poate reapărea după ce a fost înlăturat. Cum se stabilește diagnostiul
Deși este clasificată ca o tumoare, în general, este inofensivă. Aproximativ o persoană din 1.000 va avea una la un moment dat. În mod normal nu provoacă durere, doar dacă se lovește de nervii din apropiere sau dacă există vase de sânge care o traversează.
Lipoamele sunt formate din țesut adipos (gras) și se fixează de obicei între piele și mușchi. Pot fi întâlnite la orice vârstă, dar cel mai des apar la adulți. În general, femeile au leziuni solitare, dar la bărbați pot apărea mai multe astfel de exemplare.
“Aceste leziuni sunt moi la atingere și pot fi mișcate ușor sub piele cu ajutorul degetelor. De multe ori, sunt observate atunci când cresc în dimensiuni, iar această creștere se produce lent, în ani”, spune medicul dermatolog Anca Stanciu.
Lipoamele pot avea dimensiuni diferite, pot fi mici cât o boabă de mazare sau mari, de peste 10 centrimetri. Formațiunile pot fi detectate pe umeri, brațe, trunchi, gât, însă pot fi prezente oriunde există țesut adipos.
Lipomul: cauze
Cauzele nu sunt cunoscute. Ele pot fi întâlnite la mai mulți membrii ai familiei, deci factorul genetic joacă un rol important în formarea lor. Rareori, lipomele pot apărea după traumatisme.
“De cele mai multe ori, diagnosticul unui lipom se stabilește clinic. Pentru a exclude alte afecțiuni se poate realiza o ecografie de părți moi. Dacă există vreun dubiu, biopsia și examenul histopatologic stabilesc diagnosticul”, precizează medicul dermatolog.
Lipomele pot fi solitare sau multiple, pot fi rotunde, ovalare sau polilobulate. Leziunile pot fi îndepărtate prin excizie chirurgicală sau lipoaspirație.
Când este necesară intervenția chirurgicală
“Fiind leziuni benigne, nu este întotdeauna necesar ca lipomele să fie îndepărtate. Atunci când cresc mult, devin inestetice sau ridică suspiciuni și sunt dureroase, sunt dure la atingere sau sunt fixate pe țesuturile din jur, se recomandă ca lipoamele să fie biopsiate și îndepărtate”, explică specialistul.
Uneori, după ce au fost extirpate, lipomele pot reapărea.
“O persoană poate avea mai mult de un lipom, asta dacă suferă de lipomatoză multiplă familială, o afecțiune genetică ce se manifestă prin apariția de lipoame multiple la mai mulți membri ai unei familii”, explică Dr. Stanciu.
Ce complicații poate da
În urma îndepărtarii lipoamelor pot apărea complicații asociate tratamentului chirurgical, precum hematoame, seroame, cicatrici inestetice.
“Extrem de rar lipoamele pot suferi o transformare malignă în liposarcoame”.