Lipomul: de ce poate reapărea după ce a fost înlăturat. Cum se stabilește diagnostiul

lipom jpg

Deși este clasificată ca o tumoare, în general, este inofensivă. Aproximativ o persoană din 1.000 va avea una la un moment dat. În mod normal nu provoacă durere, doar dacă se lovește de nervii din apropiere sau dacă există vase de sânge care o traversează.

Lipoamele sunt formate din ╚Ťesut adipos (gras) ╚Öi se fixeaz─â de obicei ├«ntre piele ╚Öi mu╚Öchi. Pot fi ├«nt├ólnite la orice v├órst─â, dar cel mai des apar la adul╚Ťi. ├Än general, femeile au leziuni solitare, dar la b─ârba╚Ťi pot ap─ârea mai multe astfel de exemplare.

 ÔÇťAceste leziuni sunt moi la atingere ╚Öi pot fi mi╚Öcate u╚Öor sub piele cu ajutorul degetelor. De multe ori, sunt observate atunci c├ónd cresc ├«n dimensiuni, iar aceast─â cre╚Ötere se produce lent, ├«n aniÔÇŁ, spune medicul dermatolog Anca Stanciu.

Lipoamele pot avea dimensiuni diferite, pot fi mici c├ót o boab─â de mazare sau mari, de peste 10 centrimetri.  Forma╚Ťiunile pot fi detectate pe umeri, bra╚Ťe, trunchi, g├ót, ├«ns─â pot fi prezente oriunde exist─â ╚Ťesut adipos.

Lipomul: cauze

Cauzele nu sunt cunoscute. Ele pot fi ├«nt├ólnite la mai mul╚Ťi membrii ai familiei, deci factorul genetic joac─â un rol important ├«n formarea lor. Rareori, lipomele pot ap─ârea dup─â traumatisme.

ÔÇťDe cele mai multe ori, diagnosticul unui lipom se stabile╚Öte clinic. Pentru a exclude alte afec╚Ťiuni se poate realiza o ecografie de p─âr╚Ťi moi. Dac─â exist─â vreun dubiu, biopsia ╚Öi examenul histopatologic stabilesc diagnosticulÔÇŁ, precizeaz─â medicul dermatolog.

Lipomele pot fi solitare sau multiple, pot fi rotunde, ovalare sau polilobulate. Leziunile pot fi ├«ndep─ârtate prin excizie chirurgical─â sau lipoaspira╚Ťie.

C├ónd este necesar─â interven╚Ťia chirurgical─â

ÔÇťFiind leziuni benigne, nu este ├«ntotdeauna necesar ca lipomele s─â fie ├«ndep─ârtate. Atunci c├ónd cresc mult, devin inestetice sau ridic─â suspiciuni ╚Öi sunt dureroase, sunt dure la atingere sau sunt fixate pe ╚Ťesuturile din jur, se recomand─â ca lipoamele s─â fie biopsiate ╚Öi ├«ndep─ârtateÔÇŁ, explic─â specialistul.

Uneori, dup─â ce au fost extirpate, lipomele pot reap─ârea.

ÔÇťO persoan─â poate avea mai mult de un lipom, asta dac─â sufer─â de lipomatoz─â multipl─â familial─â, o afec╚Ťiune genetic─â ce se manifest─â prin apari╚Ťia de lipoame multiple la mai mul╚Ťi membri ai unei familiiÔÇŁ, explic─â Dr. Stanciu.

Ce complica╚Ťii poate da

├Än urma ├«ndep─ârtarii lipoamelor pot ap─ârea complica╚Ťii asociate tratamentului chirurgical, precum hematoame, seroame, cicatrici inestetice.

ÔÇťExtrem de rar lipoamele pot suferi o transformare malign─â ├«n liposarcoameÔÇŁ.