Lipoamele: de ce apar şi cum se tratează

1 lipom jpg jpeg

Cel mai des întâlnite tumori ale ţesuturilor moi în rândul adulţilor sunt lipoamele. Deşi nu ridică probleme majore de sănătate, ele nu trebuie neglijate, ci necesită consult de specialitate.

Lipoamele pot apărea în orice parte a corpului, însă cel mai des se dezvoltă în zona umerilor, a gâtului, a pieptului, a şoldurilor şi a axilelor. Deşi orice nodul apărut sub piele poate fi un motiv de îngrijorare, lipoamele sunt inofensive, neavând o origine malignă. Chiar şi în aceste condiţii, odată descoperit, orice lipom trebui să fie monitorizat de un medic specialist.

În general, nu sunt dureroase

Lipoamele sunt formaţiuni tumorale benigne, ovale, compuse din celule adipoase normale. Sunt moi la atingere şi se pot mişca uşor sub piele atunci când sunt apăsate. Cresc treptat, în câteva luni sau chiar ani, până ce ajung 2-3 cm. Doar în cazuri rare, acestea pot avea mai mult de 10 cm. Nu sunt dureroase la atingere decât atunci când presează nervii sau conţin vase de sânge. În cele mai multe cazuri sunt îndepărtate chirurgical atunci când devin dureroase sau dacă sunt inestetice.

Pot avea cauze genetice

Nu se ştie cu exactitate cauzele care duc la apariţia lipoamelor, însă, la persoanele care au mai multe lipoame pe corp în acelaşi timp, ele pot avea cauze genetice. Lipoamele se clasifică în 3 categorii:

  • lipoamele solitare: mai frecvente la femei
  • lipoamele congenitale: cele care apar în special în zona pieptului şi a trunchiului
  • lipoamele multiple familiale: de dimenisuni mici, localizate la extremităţile corpului şi care apar îndeosebi în adolescenţă.

Totodată, lipoamele sunt un simptom în cazul bolii Dereum şi al bolii Medelung. Lipoamele sunt dureroase la boala Dereum şi sunt întâlnite la femeile supraponderale, în perioada post-menopauzală. La boala Medelung lipoamele apar pe gât, umeri şi braţe şi afectează bărbaţii între 30-60 de ani. Pot fi asociate cu obezitatea, diabetul zaharat şi hipotiroidia.

Cine e mai expus

Unii specialişti consideră că apariţia lipoamele este răspunsul organismului la o traumă, cum ar fi o lovitură. Printre factorii favorizanţi care pot duce la apariţia lor se numără sedentarismul, deoarece s-a constatat că sunt mai fecvente  la persoanele care nu fac mişcare constant, vârsta, lipoamele fiind mai frecvente la persoanele între 40 şi 60 de ani, şi unele afecţiuni preexistente, cum ar fi sindromul Gardner.

Bine de ştiut

Dacă nodulul este dureros, creşte repede şi nu se mişcă sub piele, poate fi un liposarcom, o formă rară de cancer a ţesutului adipos. Medicul poate recomanda efectuarea unei biopsii pentru a îndepărta sau confirma această suspiciune.

Sfatul specialistului

Dr. Hussein Abumahfouz, medic specialist dermato-venerologie, Medical Pro Clinic, Galaţi

Diagnosticul se stabileşte pe baza aspectului clinic, rareori este necesară o ecografie de părţi moi. Lipoamele sunt tumori benigne, fără riscul de a evolua în cancer. Nu există un tratament pentru a preveni apariţia lipoamelor sau creşterea lor. Lipomul se elimină atunci când devine dureros, creşte în mărime sau când devine neplăcut estetic. Ca alternative de tratament avem: excizia chirurgicală de îndepărtare a lipomului, lipoaspiraţia: extragerea depozitelor de grăsime cu ajutorul unei canule speciale şi lipoliza: injectarea unei substanţe ce conţine fosfatidilcolină, o substanţă care duce la dizolvarea grăsimii în câteva săptămâni.

INFO

Odată îndepărtat chirurgical, probabilitatea recidivei lipomului este minimă.