Lipoamele: de ce apar ┼či cum se trateaz─â

1 lipom jpg jpeg

Cel mai des ├«nt├ólnite tumori ale ┼úesuturilor moi ├«n r├óndul adul┼úilor sunt lipoamele. De┼či nu ridic─â probleme majore de s─ân─âtate, ele nu trebuie neglijate, ci necesit─â consult de specialitate.

Lipoamele pot ap─ârea ├«n orice parte a corpului, ├«ns─â cel mai des se dezvolt─â ├«n zona umerilor, a g├ótului, a pieptului, a ┼čoldurilor ┼či a axilelor. De┼či orice nodul ap─ârut sub piele poate fi un motiv de ├«ngrijorare, lipoamele sunt inofensive, neav├ónd o origine malign─â. Chiar ┼či ├«n aceste condi┼úii, odat─â descoperit, orice lipom trebui s─â fie monitorizat de un medic specialist.

În general, nu sunt dureroase

Lipoamele sunt forma┼úiuni tumorale benigne, ovale, compuse din celule adipoase normale. Sunt moi la atingere ┼či se pot mi┼čca u┼čor sub piele atunci c├ónd sunt ap─âsate. Cresc treptat, ├«n c├óteva luni sau chiar ani, p├ón─â ce ajung 2-3 cm. Doar ├«n cazuri rare, acestea pot avea mai mult de 10 cm. Nu sunt dureroase la atingere dec├ót atunci c├ónd preseaz─â nervii sau con┼úin vase de s├ónge. ├Än cele mai multe cazuri sunt ├«ndep─ârtate chirurgical atunci c├ónd devin dureroase sau dac─â sunt inestetice.

Pot avea cauze genetice

Nu se ┼čtie cu exactitate cauzele care duc la apari┼úia lipoamelor, ├«ns─â, la persoanele care au mai multe lipoame pe corp ├«n acela┼či timp, ele pot avea cauze genetice. Lipoamele se clasific─â ├«n 3 categorii:

  • lipoamele solitare: mai frecvente la femei
  • lipoamele congenitale: cele care apar ├«n special ├«n zona pieptului ┼či a trunchiului
  • lipoamele multiple familiale: de dimenisuni mici, localizate la extremit─â┼úile corpului ┼či care apar ├«ndeosebi ├«n adolescen┼ú─â.

Totodat─â, lipoamele sunt un simptom ├«n cazul bolii Dereum ┼či al bolii Medelung. Lipoamele sunt dureroase la boala Dereum ┼či sunt ├«nt├ólnite la femeile supraponderale, ├«n perioada post-menopauzal─â. La boala Medelung lipoamele apar pe g├ót, umeri ┼či bra┼úe ┼či afecteaz─â b─ârba┼úii ├«ntre 30-60 de ani. Pot fi asociate cu obezitatea, diabetul zaharat ┼či hipotiroidia.

Cine e mai expus

Unii speciali┼čti consider─â c─â apari┼úia lipoamele este r─âspunsul organismului la o traum─â, cum ar fi o lovitur─â. Printre factorii favorizan┼úi care pot duce la apari┼úia lor se num─âr─â sedentarismul, deoarece s-a constatat c─â sunt mai fecvente  la persoanele care nu fac mi┼čcare constant, v├órsta, lipoamele fiind mai frecvente la persoanele ├«ntre 40 ┼či 60 de ani, ┼či unele afec┼úiuni preexistente, cum ar fi sindromul Gardner.

Bine de ┼čtiut

Dac─â nodulul este dureros, cre┼čte repede ┼či nu se mi┼čc─â sub piele, poate fi un liposarcom, o form─â rar─â de cancer a ┼úesutului adipos. Medicul poate recomanda efectuarea unei biopsii pentru a ├«ndep─ârta sau confirma aceast─â suspiciune.

Sfatul specialistului

Dr. Hussein Abumahfouz, medic specialist dermato-venerologie, Medical Pro Clinic, Gala┼úi

Diagnosticul se stabile┼čte pe baza aspectului clinic, rareori este necesar─â o ecografie de p─âr┼úi moi. Lipoamele sunt tumori benigne, f─âr─â riscul de a evolua ├«n cancer. Nu exist─â un tratament pentru a preveni apari┼úia lipoamelor sau cre┼čterea lor. Lipomul se elimin─â atunci c├ónd devine dureros, cre┼čte ├«n m─ârime sau c├ónd devine nepl─âcut estetic. Ca alternative de tratament avem: excizia chirurgical─â de ├«ndep─ârtare a lipomului, lipoaspira┼úia: extragerea depozitelor de gr─âsime cu ajutorul unei canule speciale ┼či lipoliza: injectarea unei substan┼úe ce con┼úine fosfatidilcolin─â, o substan┼ú─â care duce la dizolvarea gr─âsimii ├«n c├óteva s─âpt─âm├óni.

INFO

Odată îndepărtat chirurgical, probabilitatea recidivei lipomului este minimă.