Meri┼čorul combate infec┼úiile urinare ┼či previne recidivele

1 merisor jpg jpeg

├Än tradi┼úia popular─â, ceaiul din frunze de meri┼čor era utilizat ca remediu ├«n episoadele de diaree, iar fructele, bogate ├«n vitamina C, se foloseau pentru prevenirea scorbutului. ├Än prezent, meri┼čoarele sunt considerate ├«n primul r├ónd un adjuvant ├«n caz de afec┼úiuni ale c─âilor urinare.

Meri┼čorul pare s─â exercite o ac┼úiune antiinflamatoare ┼či antioxidant─â datorit─â compozi┼úiei bogate ├«n substan┼úe precum mangan, antocieni ┼či flavonoide. Studiile au ar─âtat c─â sucul din fructe de meri┼čor b─âut 6 luni la r├ónd le este util mai ales femeilor, pentru c─â le scade cu 20% riscul de recidiv─â ├«n cazul infec┼úiilor urinare. Alte studii arat─â c─â infec┼úiile urinare cronice se trateaz─â cu succes cu ajutorul sucului de meri┼čoare (1 pahar pe zi), consumat al─âturi de medica┼úia recomandat─â de specialist. De asemenea, meri┼čorul poate reduce inflama┼úia la nivelul rinichilor. Ini┼úial, cercet─ârile indicau c─â aciditatea meri┼čoarelor este motivul posibil pentru care aceste fructe au efect antibacterian, ├«ns─â ulterior s-a concluzionat c─â alta este componenta cea mai important─â. Meri┼čoarele con┼úin o substan┼ú─â care acoper─â pere┼úii rinichilor, vezicii urinare ┼či tubului colector, ├«mpiedic├ónd astfel acumularea de bacterii ├«n ┼úesuturi.

Poate scădea grăsimile din sânge

De┼či este nevoie de cercet─âri aprofundate, meri┼čorul s-a dovedit util pentru unele persoane cu colesterol ┼či trigliceride m─ârite, reduc├ónd valorile acestora dup─â 3 luni. Tinctura de meri┼čor, care ac┼úioneaz─â cel mai rapid ├«n sc─âderea  gr─âsimilor sangvine, este disponibil─â ├«n magazinele naturiste sau se poate prepara acas─â. 50 g de fructe ┼či frunze de meri┼čor se m─ârun┼úesc ┼či se pun ├«ntr-o sticl─â care se ├«nchide ermetic ├«mpreun─â cu 250 ml de alcool alimentar de 70┬░. Se las─â 15 zile la temperatura camerei, agit├óndu-se sticla de mai multe ori pe zi, iar la finalul perioadei se strecoar─â. Se p─âstreaz─â ├«ntr-un recipient care se ├«nchide bine ┼či se administreaz─â c├óte 1 linguri┼ú─â diluat─â ├«n 100 ml de ap─â de 3 ori pe zi, cu o jum─âtate de or─â ├«nainte de mas─â.

Protejeaz─â vederea

Retina este stratul intern al globului ocular, adic─â locul ├«n care se formeaz─â senza┼úiile vizuale cu ajutorul unor celule speciale. Aceast─â parte a ochiului este vulnerabil─â la razele ultraviolete provenite de la soare ┼či de la ecranele tele-foanelor ┼či calculatoarelor, iar antioxidan┼úii din meri┼čoare pot avea un efect benefic asupra retinei, protej├ónd-o de radicalii liberi. ├Äncearc─â un suc de meri┼čoare proaspete sau un sirop preparat din aceste fructe. 250 g de meri┼čoare se amestec─â ├«ntr-un borcan mare cu 1 kg de miere, care se ├«nvele┼čte ├«n h├órtie sau ├«ntr-un prosop, pentru ca lumina s─â nu ajung─â la el ┼či se ├«nchide  ermetic. Borcanul se scutur─â zilnic pentru 1 lun─â, la finalul c─âreia se va observa formarea unui suc ro┼čiatic. Se va lua c├óte 1 linguri┼ú─â de sirop ├«nainte de mesele principale, fie ca atare, fie diluat ├«n 200 ml de ap─â.

Ajută la menţinerea greutăţii

Studiile preliminare sugereaz─â c─â meri┼čoarele pot inhiba ac┼úiunea unei enzime necesare pentru digerarea gr─âsimilor din alimente, deci dac─â acestea r─âm├ón nedigerate, corpul nu poate extrage caloriile din ele. ├Än plus, meri┼čoarele sunt s─ârace ├«n calorii, deci pot fi consumate f─âr─â teama de ├«ngr─â┼čare. Remediile cu meri┼čoare nu trebuie luate pe termen lung ┼či nici nu trebuie dep─â┼čite dozele indicate, pentru c─â pot da reac┼úii adverse precum grea┼úa ┼či v─ârs─âturile.

Bine de ┼čtiut!

Remediile cu meri┼čoare nu trebuie luate pe termen lung ┼či nici nu trebuie dep─â┼čite dozele indicate, pentru c─â pot da reac┼úii adverse precum grea┼úa ┼či v─ârs─âturile.

@unsplash