În ce tipuri de cancer se recomandă chimioterapia preventivă? Dr. Cezar Bețianu explică

Dr. Cezar Bețianu, medic primar radiologie și imagistică medicală, explică pe blogul său ce este chimioterapia adjuvantă sau preventivă şi în ce situaţii se recomandă.

image

"Chimioterapia adjuvantă, cunoscută și sub denumirea de chemoterapia preventivă, este un tip de terapie la care pacientul este supus după excizia unei tumori canceroase. Rolul chimioterapiei adjuvante este de a minimiza ratele de recidivă a cancerului și de a distruge orice posibile celule maligne rămase în organism.

Ce este chimioterapia adjuvantă?

Chimioterapia adjuvantă este utilizată după ce pacientul a urmat un tratament de primă linie, cum ar fi o intervenție chirurgicală pentru îndepărtarea unei tumori canceroase și este bazată pe administrarea unor substanțe medicamentoase.

Scopul principal al chimioterapiei adjuvante este de a reduce șansele ca tumora să revină și de a îmbunătăți rezultatul tratamentului de primă linie.

Uneori, celulele maligne pot rămâne în corp după o intervenție chirurgicală. De asemenea, este posibil ca acestea să circule în sânge sau sistemul limfatic, dar fără a putea fi vizibile în timpul testelor imagistice.

Chimioterapia este un tratament sistemic, medicamentele atacând celulele maligne de la nivelul întregului corp, iar în acest fel ajutând la reducerea riscului de răspândire la nivelul organelor îndepărtate.

Când este indicată chimioterapia adjuvantă?

Medicul curant poate indica efectuarea chimioterapiei adjuvante dacă pacientul:

· Prezintă un anumit tip de cancer, printre care: cancer mamar, pulmonar, colorectal, pancreatic, ovarian, de prostată etc.

· Există mutații genetice specifice care prezintă un risc ridicat de recidivă a cancerului

· În timpul intervenției chirurgicale, s-au găsit celule canceroase în ganglionii limfatici ai pacientului

· Pacientul suferă de cancer în stadiu avansat

Condițiile care influențează recomandarea terapiei adjuvante pot include:

· Tipul și stadiul cancerului

· Scopul tratamentului, cum ar fi încetinirea creșterii tumorii sau atenuarea simptomelor

· Sănătatea generală a pacientului

Cum se realizează procedura?

Tratamentul poate fi administrat sub diferite forme în funcție de tipul de cancer, cum ar fi:

Chimioterapia sistemică: medicamentele sunt introduse în sânge intravenos sau pe cale orală. Medicamentele intră în sânge și ajung în aproape toate zonele corpului.

Chimioterapia regională: Medicamentele sunt introduse într-o arteră care duce la zona afectată din corp. Acest lucru concentrează chimioterapia pe celulele canceroase din acea zonă, reducând efectele secundare prin limitarea cantității de medicament care ajunge în restul corpului.

Administrarea direct în artera hepatică este un exemplu de chimioterapie regională folosită uneori pentru cancerul care s-a răspândit la ficat.

Efecte secundare ale chimioterapiei adjuvante Acest tip de terapie adjuvantă poate implica o serie de efecte secundare, precum:

· Pierderea poftei de mâncare

· Pierdere în greutate

· Oboseală

· Rezistență mai scăzută la infecții

· Sângerări și vânătăi

· Diaree sau constipație

· Pierderea parului

Efectele secundare pot varia în funcție de răspunsul organismului pacientului la substanțele administrate, de tipul medicamentelor utilizate, dar și de cantitatea acestora.

image

Dr. Cezar Bețianu, medic primar radiologie și imagistică medicală

Sursa: drbetianu.ro