Tipuri de cancer care pot fi diagnosticate privind ochii

Ochii sunt „ferestrele spre suflet”, dar poate că ar trebui să fie denumite „ferestrele sănătății noastre”.

Ochii pot spune multe despre corpul nostru, dincolo de calitatea vederii noastre, de exemplu ne dau indicii dacă putem avea boala Lyme, diabet, colesterol ridicat sau anumite infecții cu transmitere sexuală (ITS), raportează Academia Americană de Oftalmologie.

1 oftalmolog shutterstock 22589179 jpg jpeg

Mai multe afecțiuni, inclusiv cancere, pot fi identificate examinând ochii. Foto: Shutterstock

Ochii noștri pot ajuta, de asemenea, la detectarea unor semnale de avertizare ale anumitor tipuri de cancer.

Celulele scuamoase, celulele bazale și melanomul sunt trei tipuri de cancer de piele pe care ochii noștri le pot dezvălui deoarece afectează pleoapa și zona exterioară a ochilor.

Conform cercetărilor din 2013 publicate în Annals of Saudi Medicine, cazurile de carcinom bazocelular și de carcinom spinocelular sunt mai frecvente în întreaga lume, dar se crede că melanomul poate fi mai periculos. Persoanele cu melanom al ochiului pot prezenta modificări ale culorii ochilor, durere, roșeață sau bombare a formei ochilor.

Deoarece este neobișnuit ca melanomul să se dezvolte mai întâi în ochi, experții de la Spitalul Muntele Sinai explică faptul că simptomele oculare pot indica existența melanomului în piele sau în altă parte a corpului, metastazat la ochi.

Ochii noștri pot ajuta, de asemenea, la diagnosticarea anumitor tipuri de cancer de sânge, în special limfom și leucemie (prin intermediul Academiei Americane de Oftalmologie). Limfomul se caracterizează prin creșterea canceroasă în interiorul celulelor albe din sânge. Când acest lucru se întâmplă în celulele retinei, este cunoscut sub numele de limfom intraocular primar (PIOL), explică Centrul Medical Irving al Universității Columbia.

În 80% din cazuri, boala afectează ambii ochi, iar simptomele pot include vedere încețoșată, plutire în linia vizuală, umflare sau sensibilitate la lumină. Un examen oftalmologic și o biopsie a celulelor din interiorul lichidului ocular pot confirma un diagnostic.

Ochii noștri pot emite, de asemenea, semne de avertizare timpurie legat de leucemie.

Într-un studiu din 2020 în Pakistan, publicat în jurnalul științific Cureus, cercetătorii au descoperit că din aproape 100 de persoane diagnosticate cu leucemie, peste 50 de simptome legate de ochi au fost observate la aproximativ jumătate dintre pacienți. Printre simptomele mai frecvente au fost tulburarea vederii și roșeața. Simptomele au fost observate mai des la pacienții nou diagnosticați cu leucemie. Pe baza acestor constatări, cercetătorii au concluzionat că ochii pot ajuta la eforturile de depistare precoce a cancerului.

Cum poate afecta cancerul de sân ochii

Pentru persoanele cu cancer de sân, este cel mai probabil ca boala să se răspândească la ochi mai mult decât oriunde altundeva în corp, explică Moreland EyeCare. Inițial, această creștere a tumorii nu provoacă simptome vizibile, așa că singura modalitate de a o detecta este printr-un examen ocular dilatat. În momentul în care o tumoare începe să-și afecteze vederea, cancerul este adesea în stadiile ulterioare ale bolii.

Examenele oftalmologice sunt importante pentru noi toți, dar sunt deosebit de importante după ce primim un diagnostic de cancer de sân. Ochii pot fi, de asemenea, supuși unui număr de efecte secundare ale medicamentelor pentru tratamentul cancerului de sân, inclusiv mâncărime, senzații de arsură, roșeață, ochi înlăcrimați, durere sau vedere dublă.

Sursa: Health Digest