Iată ce efecte pot avea pastilele de slăbit!

Sedentarismul și alimentația nesănătoasă, bogată în alimente grase și dulciuri, duce la obezitate, precum și la alte probleme de sănătate asociate obezitatății - afecțiuni digestive și ale inimii, depresie, boli de inimă sau infertilitate. Din cauza lipsei de timp, mulți apelează la medicamente pentru a pierde în greutate. Totuși, trebuie să știi că acestea pot avea efecte adverse neplăcute și trebuie asociate cu exercițiile fizice și cu alimentație echilibrată.

image

Sunt indicate doar în anumite tipuri de obezitate

În general, medicamentele de slăbit prezente pe piață sunt aprobate în cazul persoanelor care au un IMC (indice de masă corporală) de 30 sau chiar mai mare, sau în cazul persoanelor cu IMC de 27, care au probleme asociate unei greutăți prea mari, ca diabet de tip 2 și colesterol mărit, informează National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases. Însă există foarte multe persoane care, cu toate că nu îndeplinesc acest criteriu, apelează la medicamente sau suplimente pentru slăbit. Un studiu din 2019 publicat în Obesity, care a monitorizat aroximativ 2 milioane de persoane obeze, arată că doar 1,3% dintre acestea au luat medicamente de slăbit conform rețetelor și recomandărilor medicale. Specialiștii ne avertizează că administrarea de medicamente pentru slăbit poate avea efecte adverse neplăcute, precum diaree, crampe abdominale, insomnie constipație și, în unele cazuri, pot crește riscul unui atac de cord.

Ce medicamente de slăbit poate prescrie medicul

În funcție de stadiul de obezitate și de particularitățile pacientului, medicul poate prescrie anumite medicamente pentru slăbit. Potrivit everydayhealth.com, acestea sunt cele mai întâlnite medicamente de slăbit din rețete:

Orlistat

Medicamentul pentru slăbit ce conține o substanță activă numită orlistat a fost aprobat în 1999, în S.UA, de către Food and Drug Administration (FDA). Acționează la nivelul intestinului gros, împiedicând absorbția grăsimilor din alimente. Printre efectele adverse ale acestui medicament se numără: diareea, crampele abdominale și gazele. În cazuri rare, administrarea de Xenical poate cauza leziuni hepatice grave. De asemenea, interacționează cu alte medicamente precum ciclosporina și cu unele medicamente prescrise în afecțiuni reumatologice. De asemenea, scade absorbția vitaminelor liposolubile din organism. Luat în exces, poate duce la malnutriție.

Fetermină și topiramat  

Medicamentul care conţine aceste substanţe reduce apetitul crescut, astfel, pacientul va consuma mai puține calorii la o masă. Printre efectele negative ale acestui medicament se numără: constipația, senzația de gură uscată, insomnie, amețeală și furnicături la nivelul mâinilor și picioarelor. De asemenea, acest medicament este contraindicat persoanelor cu hipertiroidism și glaucom, cât și celor care au suferit în trecut un atac de cord sau un accident vascular celebral.

Naltrexonă/bupropionă 

Este o combinație de două medicamente, care în trecut erau utilizate în tratarea depresiei și adicțiilor. Această combinație ajută, de asemenea, la scăderea apetitului, ajutând implicit la procesul de slăbire. Totuși, poate prezenta efecte negative ca insomnie, dureri de cap, greață și poate cauza leziuni ale ficatului și probleme cardiace. Nu se asociază cu opioidele. De asemenea, medicamentul este contraindicat persoanelor care suferă sau au suferit în trecut de afecțiuni psihice, bulimie sau anorexie.

Saxenda

Este un medicament injectabil, abrobat pentru adulți în 2014. Reduce apetitul și instalează senzația de sațietate în organism. Cele mai comune efecte adverse ale saxendei sunt constipația, durerile abdominale, dureri de cap și creșterea riscului de afecțiuni cardiovasculare. De asemenea, poate crește riscul de pancreatită și este asociat cu tumorile tiroidiene la animale.

Semaglutida

Este un medicament injectabil, la fel ca saxenda. Acționează la nivelul creierului reducând pofta de mâncare. Poate avea efecte adverse ca diaree, anorexie, dureri de cap, dureri de stomac și oboseală. La fel ca saxenda, utilizat în exces, crește riscul de pancreatită.

Vezi şi: Cum se ţine dieta SirtFood cu care Adele a slăbit 45 de kilograme

Poți slăbi sănătos, fără medicamente

În general, medicamentele pentru slăbit pot avea efecte adverse serioase, așa că nu apela la acestea fără recomandarea medicului. Încearcă, în schimb, să-ți schimbi regimul alimentar și să introduci în dieta ta mai multe fructe și legume, renunțând totodată la fast food și prăjeli. Fă mișcare zilnic, cel puțin o oră pe zi. De asemenea, suplimentele alimentare naturale precum capsulele cu ceai verde și guarana mate te pot ajuta în procesul de slăbire, oferindu-ți totodată energie. Citește, însă, cu atenție prospectele înainte de administrare.

de Anca-Teodora Popa

Surse:

https://www.everydayhealth.com/weight/weight-loss-pills-past-and-present-how-they-work-safety-and-more/

https://www.webmd.com/diet/obesity/features/truth-about-weight-loss-pills

https://www.ema.europa.eu/en/documents/overview/xenical-epar-summary-public_ro.pdf