Foliculita: cum se poate complica. Cum poate fi prevenită afecțiunea
Îţi apar băşicuţe la rădăcina firului de păr, iar zona se irită frecvent? Poţi suferi de foliculită, afecţiunea dermatologică care afectează atât bărbaţii, cât şi femeile. Se poate face remarcată la nivelul feţei, pe mâini şi picioare, la nivelul scalpului, dar şi în zona inghinală sau în altă parte a corpului.
În cazurile grave poate duce la pierderea permanentă a părului şi la cicatrici.
Simptomele ţin de gravitatea foliculitei. “Printre cele mai comune manifestări se numără grupurile mici de puncte roşii sau coşuri albe, care se dezvoltă în jurul firului de păr şi determină apariţia crustelor, senzaţia de mâncărime şi de arsură la nivelul epidermului.
Foliculita este o afecțiune comună a pielii, ce se manifestă prin inflamarea foliculilor piloşi şi este cauzată, de obicei, de infecția bacteriană cu Staphylococcus aureus, o bacterie prezentă în mod obişnuit pe pielea noastră; sau fungică, cu Candida Albicans, care inflamează pielea, mai ales la persoanele care au un sistem imunitar slăbit”, spune medicul dermatolog Scârneciu Andreea.
Foliculita: cauze
Pot provoca traumatisme mecanice la nivelul foliculilor:
- frecarea hainelor cu pielea;
- transpiraţia abundentă;
- machiajul excesiv;
- bărbieritul;
- epilatul cu ceară sau cu epilatorul;
- Alte cauze: imunitatea scazută (obezitatea, diabetul zaharat, infecţia HIV), igiena precară, apa din piscină fără suficient clor, tratamentul prelungit cu antibiotic, dermatita atopică, psoriazisul;
Verdictul va fi dat de de medicul dermatolog. Există o serie de întrebări care ajută la diagnosticarea foliculitei, ca de exemplu: dacă pacientul a stat în umiditate sau caldură în ultima vreme, dacă a avut dermatită în trecut, ce fel senzaţie provoacă afecţiunea: usturime, arsură sau mâncărime; dacă este permanentă sau apare doar în anumite situaţii.
Investigații necesare
“În general, ai nevoie de teste şi analize de sânge doar dacă tratamentele recomandate nu dau rezultate. În acest caz, medicul poate apela la investigaţii paraclinice, cum ar fi hemoleucograma, exudatul nazal, examenul bacteriologic cu antibiogramă, examenul micologic. Formele atipice de foliculită pot necesita biopsie”, susţine specialistul.
Foliculitele simple pot trece chiar şi fără tratament, dar după înlăturarea cauzelor. Dacă leziunile nu se remit spontan, dermatologul îţi poate recomanda:
- creme cu antibiotic, dacă foliculita este cauzată de o bacterie;
- antibiotice, asta în cazurile severe şi persistente;
- creme antifungice, şampoane sau pastile, dacă foliculita este cauzată de o ciupercă;
- creme cu steroizi care să reducă inflamaţia;
- intervenţia chirurgicală, dacă leziunile sunt profunde;
Dacă foliculita nu este tratată la timp sau corect, aceasta se poate agrava şi pot apărea complicaţii. Astfel, procesul de vindecare va fi îngreunat.
Complicaţii posibile;
- apariţia infecţiilor şi în alte zone ale corpului decât cele iniţiale;
- dezvoltarea unor furunculi sub piele;
- leziuni permanente la nivelul pielii, cicatrici sau pete de culoare închisă;
- distrugerea foliculilor piloşi şi pierderea definitivă a părului;
- suprafeţe mari de piele infectată şi mâncărimi;
Reguli de prevenţie
Este adevărat că nu poţi să previi întotdeauna foliculita, dar există unele reguli de care este bine să ţii cont. Iată ce te sfătuieşte specialistul!
- nu te epila atâta timp cât leziunile există pe piele;
- optează pentru aparate de unică folosinţă;
- nu adjudeca aparatele de ras ale prietenilor;
- după fiecare epilare se recomandă dezinfectarea zonei cu un antiseptic local;
- foloseşte pentru epilat numai ceară de unică folosinţă;
- poartă haine care lasă pielea să respire;
- renunţă la saună sau la piscină, asta dacă ai cea mai mică bănuială că ar fi contribuit la apariţia simptomelor;
- evită să foloseşti prosopul altei persoane;
“Pentru foliculita de pe faţă, braţe, axile, spate, picioare spate, un tratament eficient este epilarea definitivă, aceasta fiind cea mai bună opţiune de a elimina firele crescute sub piele şi a preveni apariţia foliculitelor recidivante. Totodată, aceasta este şi o variantă excelentă pentru persoanele cu pielea sensibilă, care experimentează iritarea după epilarea cu aparatul de ras sau cu ceară.
Unda laserului va ţinti cromoforul, pigmentul din firul de păr, iar caldura generată va distruge foliculul pilos şi va inhiba creşterea viitoare a părului. Sezonul toamnă- iarnă poate fi ideal pentru începerea şedinţelor. Intervalul între şedinţe este de o lună. Astfel, până vara, pacienţii pot scăpa definitiv de această problemă”, adaugă medicul dermatolog.
Foliculita se tratează. Afecţiunea nu este una gravă, dar este deranjată prin disconfortul creat. Dacă o tratatezi la timp, poţi scăpa însă de tratamentele costisitoare.