Iei medicamente contra durerii? Trebuie să ştii asta!

O cercetare recentă atrage atenţia asupra unui efect indezirabil care poate să apară în urma administrării de medicamente antiinflamatoare precum ibuprofenul.

image

Pentru a ameliora dureri precum cele de spate, mulţi dintre noi obişnuim să luăm un medicament din clasa antiinflamatoarelor nesteroidiene (AINS, care include ibuprofenul, diclofenacul şi acidul acetilsalicilic. Disponibile fără reţetă, acestea oferă o ameliorare rapidă a durerii. Dar aceste medicamente au şi efecte secundare.

Un studiu recent publicat în revista Science Translational Medicine dezvăluie că aceste medicamente administate pe termen lung ar putea crește riscul de a dezvolta durere pe termen lung.

Pentru a ajunge la această concluzie, cercetătorii de la Universitatea McGill din Canada şi colegii lor italieni au urmărit 98 de pacienți care sufereau de dureri lombare acute timp de trei luni. Ei au dorit să înțeleagă mai bine evoluția durerii acute de spate la durerea lombară cronică.

70% risc mai mare de dureri pe termen lung

S-a observat că persoanele care au luat cel mai mult medicamente antiinflamatoare precum ibuprofenul pentru a trata durerile de spate au avut un risc cu 70% mai mare de a dezvolta dureri pe termen lung faţă de cele care au luat alte medicamente precum paracetamolul.

Oamenii de ştiinţă au urmărit acest efect şi pe cobai şi s-a observat o reducere a activităţii neutrofilelor, un tip de globule albe care ajută la vindecarea ţesuturilor deteriorate şi la vindecarea infecţiilor.

Prin urmare, cercetătorii cred că antiinflamatoarele pot atenua răspunsul sistemului imunitar.

„Rezultatele noastre sugerează că ar fi timpul să reconsiderăm modul în care tratăm durerea acută”, afirmă dr. Massimo Allegri.

Citește și: Ce trebuie să ştii despre antiinflamatoare