Este mai bine să iei paracetamol sau ibuprofen?

image

Atât paracetamolul, cât și ibuprofenul au rol analgezic, mai exact, calmează sau înlătură temporar durerea. Dar se metabolizează diferit în corp, prin urmare se disting prin interacțiunile medicamentoase și efectele lor adverse.

Paracetamolul și ibuprofenul se pot administra în același timp, deoarece acționează în mod diferit. Principala diferență dintre cele două medicamente este că ibuprofenul reduce inflamația, iar paracetamolul, nu. O altă deosebire este că se metabolizează altfel în organism - în timp ce paracetamolul este descompus în ficat, ibuprofenul are o activitate metabolică semnificativă și în țesuturile periferice.

Când se administrează paracetamolul

Paracetamolul (sau acetaminofen) este un medicament cu rol analgezic și antipiretic, adică reduce sau înlătură durerea și reglează temperatura corpului. Este eficient pentru alinarea durerilor minore și medii, cum sunt cele de cap, de dinți, musculare, articulare, menstruale și pentru scăderea febrei asociată cu răceli sau gripă. Medicamentul este disponibil într-o varietate de forme, precum cea lichidă sau intravenoasă, dar cel mai frecvent se folosește sub formă de capsulă sau tabletă de 500 mg.

• Doză recomandată: Se administrează copiilor cu vârsta peste 12 ani și greutatea cuprinsă între 41 și 50 de kilograme. În cazul lor, doza recomandată este de 1 comprimat administrat o dată, doză care se poate repeta, dacă este necesar, la interval de 4-6 ore. Doza maximă zilnică de paracetamol nu trebuie să depăşească 4 g. Doza unică (administrată o dată) maximă este de 1 g (1 comprimat/zi).

• Interacțiunea cu alte medicamente: Pentru că paracetamolul se metabolizează în ficat, administrarea acestuia împreună cu medicamente care au aceleași enzime de metabolizare hepatică (cum sunt cele care conțin fenitoină sau rifampicină) poate crește riscul de leziuni hepatice. De asemenea, supradozajul poate provoca leziuni hepatice grave.

• Efecte adverse și contraindicații: Reacții alergice (erupții cutanate, mâncărimi, umflături ale feței sau dificultăți de respirație), anemie hemolitică și disconfort gastrointestinal minor. Persoanele cu inflamație hepatică acută, ciroză, afectare renală severă și cele cu alergie la paracetamol trebuie să evite medicamentul!

Vezi şi: Greşeli de evitat când iei medicamente. Unele le pot scădea eficienţa!

Cum funcționează ibuprofenul

Ibuprofenul face parte din clasa medicamentelor antiinflamatoare nesteroidiene (AINS). La fel ca paracetamolul, este folosit pentru a reduce durerea și febra, diferența este că are și rol antiiflamator. Este disponibil sub formă de capsule, tablete, spray-uri și creme. Totodată, gelul cu ibuprofen este un remediu popular pentru alinarea locală a durerilor articulare și musculare.

• Doză recomandată: Se utilizează la copiii care au o greutate corporală de cel puțin 20 de kilograme, iar doza maximă este de 20-30 mg/zi, de 3-4 ori. Pentru adulți, adolescenți și copii cu greutatea mai mare sau egală cu 40 de kilograme, se recomandă 1 comprimat luat de 2-3 ori/zi (cel mult 1200 mg/zi).

• Interacțiunea cu alte medicamente: Administrat cu aspirină sau naproxen poate să crească riscul de efecte secundare gastrointesinale, precum iritații la nivelul stomacului sau ulcer gastric. Dacă este luat cu anticoagulante, crește riscul de sângerare, iar dacă este combinat cu medicamente pentru afecțiuni renale favorizază deteriorarea renală. De asemenea, ibuprofenul poate să reducă efectul medicamentelor antihipertensive.

• Efecte adverse și contraindicații: Are un număr mai mare reacții adverse decât paracetamolul, printre care: greață, durere abdominală, durere de cap, creșterea tensiunii arteriale și gastrită. Persoanele alergice la antiinflamatoarele nesteroidiene, cele diagnosticate cu ulcer gastric, insuficiență cardiacă sau cu boli hepatice trebuie să-l evite! La fel și femeile aflate în cel de-al treilea trimestru de sarcină, deoarece medicamentul poate afecta inima fătului.