Cum scapi de depresie fără medicamente

image

Depresia este o afecțiune gravă, care necesită îngrijire medicală. Există însă metode prin care poți ameliora această afecțiune, grăbind instalarea echilibrului emoțional.

Îngrijește plante!

Potrivit cercetărilor, a îngriji și a avea plante crește starea de bine. Un studiu publicat în Journal of Physiological Anthropology a constatat că, în comparație cu munca intelectuală, „interacțiunea activă cu plantele de interior” a fost mai eficientă în reducerea stresului fiziologic și psihologic. Potrivit cercetătorilor, acest efect este pus pe seama suprimării tensiunii și promovării unor sentimente confortabile, liniștite și naturale. Unele plante oferă, de asemenea, o îmbunătățire a calității aerului.

Îngrijirea oricărei plante va avea un impact, dar câteva ajută mai mult la ameliorarea semnelor de depresie. De exemplu, mușețelul este cunoscut pentru efectele sale calmante, în timp ce iasomia este un afrodisiac. În plus, mirosul de lavandă promovează calmul și atenuează stresul.

Scrie în jurnal

Ar putea părea că pierzi timpul dacă nu intenționezi să ajungi scriitor, dar, de fapt, această activitate are beneficii. Scrisul despre gândurile și sentimentele din prezent  şi observațiile vizuale și de altă natură cresc atenţia pe timpul prezent. În acest mod, este mai simplu de gestionat trecutul și viitorul pentru că se rupe ciclul gândirii obsesive. De asemenea, ținerea în jurnal ajută la conștientizare.

Meditează

Meditația este, în esență, o modalitate de a-ți antrena atenția, astfel încât, în loc să fii pierdut în gânduri și sentimente dureroase, să poți obține o nouă perspectivă.

Sunt diverse tehnici, preferata multora este meditația mindfulness. Se concentrează pe conștientizarea momentului prezent prin respirație ca ancoră, ce ajută la  reeducarea cognitivă.

Socializează

Depresia distruge energia, îngreunează chiar și sarcinile banale, te înconjoară de sentimente negative și te retrage dintre prieteni și familie. Cu toate acestea, întâlnirea cu prietenii poate fi un factor de descurajare excelent pentru simptomele depresiei.

Un studiu din 2020 de la Spitalul din Massachusetts a arătat că prezența conexiunii cu ceilalți și reducerea activităților cu o singură persoană ar putea scădea riscul de depresie. Importanța conexiunilor sociale ca factor de descurajare pentru depresie a fost studiată și în alte studii și a fost găsită o asociere puternică între cei cu lipsă de legături sociale și depresie. Deci, chiar și atunci când te simți foarte rău, este esențial să rămâi conectat cu cei din jur.

Vezi şi: Dr. Mihail Pautov: cum te afectează o tulburare mintală nediagnosticată

Stabilește-ți obiective

Depresia tinde să lase haos în emoțiile tale și te poate face să simți că nu ajungi nicăieri, că trăiești un blocaj fără ieșire. Din fericire, stabilirea obiectivelor te poate ajuta să vezi pașii mici pe care îi faci atunci când greutatea negativității te pornește împotriva ta. Cheia stabilirii obiectivelor în depresie este să te asiguri că stabilești obiective mici, care să conducă la obiective mai mari, pe termen lung.