Ia-ți proteinele de care ai nevoie, dar nu din carne!
Consumul de proteine nu înseamnă neapărat și consum de carne. Mai mult, există dovezi că înlocuirea proteinelor animale cu mai multe proteine pe bază de plante aduce mai multe beneficii sănătății. Aceste alimente, în mare parte vegetariene, sunt bogate în proteine și sunt, de asemenea, sănătoase pentru inimă.
Fasolea conține proteine și fibre care hrănesc organismul. Foto: Shutterstock
Tocănițele de mazăre
Multe legume sunt o sursă ieftină de proteine, bogate în fibre și fier. Iar în topul celor mai bogate în protein se află mazărea, fasolea și lintea. Pe toate le poți găti cu succes românește, sub formă de supe sau tocănițe. Oferă avantajul că nu îți cresc colesterolul, nu conțin conservanți și alti aditivi, pentru că se gătesc acasă și, în plus, sunt și foarte gustoase.
Soia și tofu
Spre deosebire de alte leguminoase, boabele de soia sunt o proteină completă, de calitate comparabilă cu proteinele animale, dar au un conținut scăzut de grăsimi și conțin fibre și fier. Consumul a 25 g de proteină din soia pe zi, în loc de carne, poate ajuta la scăderea nivelului de colesterol. Găsim această cantitate de protein, de exemplu, într-un pahar de lapte de soia, într-un pahar de iaurt de soia sau o porție de 80 g de tofu.
Nucile oferă și grăsimi bune
Nucile conțin o doză bună de proteine și sunt pline de fibre. Deși sunt bogate în grăsimi și, prin urmare, calorii, cea mai mare parte din aceste grăsimi sunt grăsimi nesaturate sănătoase pentru inima. Dar, pentru a nu vă risca silueta nu consumați mai mult de 30g pe zi. Ideale și accesibile sunt arahidele, nucile, alunele. Cu aceleași proprități sunt și semințele, care conțin și ele grăsimi sănătoase și proteine. Se pot adăuga cu ușurință în salate și paste sau le puteți mânca simple, ca gustare. Semințele de floarea -soarelui și de dovleac sunt foarte versatile și ușor de introdus în dietă.
Lactate și ouă
Laptele, iaurtul și brânza sunt surse excelente de proteine și, de asemenea, conțin calciu pentru a ne menține oasele sănătoase. Putem opta pentru lactate cu conținut scăzut de grăsimi care ne ajută să ne menținem și greutatea constantă. Bine de știut este și că ouăle nu fac rău inimii, fiindcă tipul de colesterol pe care acestea îl conțin nu este în legătură direct cu cel care circulă prin sânge. Adevărul este că ouăle sunt sărace în grăsimi rele (saturate), dar sunt surse bune de B12 și vitamina D și, desigur, de proteine.
Citește și Ouăle şi colesterolul: la ce să fii atent