Cum se tratează infarctul? Medicul explică

image

Un infarct trebuie tratat imediat, deoarece prezintă risc letal. În tratamentul de urgenţă, sunt incluse anumite medicamente și proceduri medicale.

Cunoscut şi ca atac de cord, infarctul miocardic este o urgenţă medicală care se produce când o arteră responsabilă cu irigarea unei zone de mușchi cardiac se închide, explică dr. Dragoș Cozma, medic primar cardiolog.

Simptomele infarctului sunt variate, la fel şi intensitatea lor. Cele mai comune manifestări sunt: dificultăți de respirație, transpirații excesive, amețeli, palpitații, dar, mai ales, apariția unei senzații de presiune, durere, arsură sau strângere în piept. Uneori, durerea poate radia către brațul stâng, gât, maxilar, spate sau în partea superioară a abdomenului. Afecțiunea poate duce la aceste complicații: insuficiență cardiacă, aritmii cardiace și chiar deces, de aceea, infarctul implică acordarea de ajutor medical cât mai repede. Diagnosticul și tratamentul timpuriu sunt esențiale pentru reducerea complicaţiilor.   

Vezi şi: Analizele de sânge care arată ce risc ai de a face infarct

Ce poate include terapia

Medicul va recomanda cea mai bună combinație de tratament. Iată exemple de medicamente și proceduri medicale:

• Aspirina acționează ca un anticoagulant, adică subțiază sângele și previne formarea cheagurilor. Se administrează imediat după confirmarea infarctului, la recomandarea medicului.

• Angioplastia coronariană implică introducerea unui instrument de metal (cateter) în artera blocată. De asemenea, se folosește un balon care dilată artera și îndepărtează placa sau cheagul;

• Statine. După stabilizarea pacientului și restaurarea fluxului de sânge, pot fi prescrise medicamente care scad nivelul de colesterol (statine) și previn formarea plăcilor de aterom.

• Operația de bypass coronarian implică preluarea unei porțiuni de vas sangvin de pe altă parte a corpului și conectarea acesteia deasupra și sub artera blocată sau îngustată. Astfel, se reglează circulația sângelui către mușchiul inimii.

• Implantul de stent coronarian are ca scop tratarea arterelor coronariene îngustate sau blocate, implicit restabilirea fluxului sangvin normal către mușchiul inimii și reducerea simptomelor.

• Terapia antiplachetară dublă implică administrarea a 2 tipuri diferite de medicamente, care previn formarea cheagurilor de sânge. Această terapie poate fi recomandată pacienților care au trecut anterior printr-o intervenție de implant de stent coronarian sau printr-o operație de bypass coronarian.

Ce spune medicul

Dr. Dragoș Cozma, medic primar cardiolog, Institutul de Boli Cardiovasculare, Timișoara, explică: "Tratamentul infarctului miocardic acut implică: eliminarea cheagului de sânge, destuparea arterei (angioplastie) și, nu în ultimul rând, tratamentul medicamentos al plăcii de aterom (acele „pernuțe” de grăsime). De fapt, prevenirea infarctului miocardic se referă la minimizarea tuturor factorilor care cresc riscul de a face infarct: hipertensiune arterială, fumat, scăderea riscului de placă de aterom instabilă. Tot aici includem: evitarea/tratarea obezității, diabetului și obținerea unui profil lipidic impecabil (analize de sânge). Stilul de viață cumpătat, care întreține un corp sănătos, este esențial. O vizită la medicul cardiolog este necesară în eventualitatea în care avem risc crescut, risc evaluat simplu prin toate cele anterior amintite. În încheiere, aș vrea să punctez faptul că orice categorie de vârstă adultă poate avea un risc mai mic sau mai mare de infarct dacă există cumul, inclusiv cumul de timp de expunere la factorii de risc".