Ce nu ar trebuie să faci niciodată înainte de a merge la medic

Există o mulțime de specialități medicale și în funcție de asta, reguli pe care ar trebuie să le respecți când mergi la consult. De obicie, medicii comunică aceste reguli, dar, cu toate acestea, uneori, pacienții uită ce le-a zis doctorul, așa ca iată ce nu ar trebuie să faci când ai o programare la medic!

Fără parfum

Este unul dintre acele răsfățuri care te pot ajuta să te simți bine, ceea ce este groza, mai ales  dacă trebuie să faci ceva care poate fi stresant. Dar, din păcate, la medic ar trebuie evitat parfumul.

medic_consult medical_shutterstock 158366573 jpg

Concultul medical presupune adesea, proceduri pe care trebuie să le faci anterior. Foto: Shutterstock

Dr. Jennifer Middleton a dezvăluit că parfumul poate îngreuna treaba specialistului. „Împreună cu aproximativ 8,4% din populația SUA, am astm”, explică ea. „Pentru a promova o bună comunicare medic-pacient, nu pot sta prea departe de pacient. Pentru a efectua un examen fizic de înaltă calitate, trebuie să intru în spațiul tău personal. Câteva minute de inhalare a parfumului, îmi pot provoca probleme cu respirația.”

Multe produse precum apa de colonie, parfumurile și spray-urile pentru corp pot agrava, de asemenea, alergiile (scrie Healthline). În plus, chiar dacă medicul nu are alergii sau astm bronșic, pacienții din sala de așteptare ar putea.

Fără cafea

Pentru mulți, cafeaua este o parte absolut esențială a rutinei de dimineață. Dar, dacă ai o programare foarte devreme la medic, e mai bine fără cofeină. Din păcate, cafeaua poate strica controale standard. „Folosirea cafelei,  băuturilor energizante și a băuturilor cu cola, modifică tensiunea arterială”, a explicat dr. James Dewar, medic și vicepreședinte de medicină de familie la Centrul Medical al Universității din Pittsburgh. Așacă bea-o imediat după programare, dar nu înainte de consultul medical.

Evită mâncarea înainte de anumite analize de sânge

După cum explică Medical News Today, medicii folosesc teste de sânge pentru a verifica o serie de posibile probleme de sănătate și, deși nu toate tipurile de analize de sânge necesită post, pentru unele este necesar să te abții de la mâncare timp de opt până la zece ore înainte de un test de glucoză, de exemplu.

Fără deodorant la mamografii

Potrivit Societății Americane de Cancer, nu trebuie să te dai cu antiperspirant sau deodorant înainte de o mamografie, deoarece acesta poate apărea ca pete albe pe imaginea mamografiei. Deci, ia în considerare să te speli  temeinic subraț înainte de a te îmbrăca pentru screening, pentru a îndepărta orice reziduuri de deodorant.

Odată terminată procedura, poți să reiei purtarea deodorantului.

Bijuteriile, în plus la CT și RMN

Verighete? Ceasuri? Lucrările dentare detașabile? Pentru anumite teste medicale, trebuie îndepărtate. Așadar, articole precum aparatele auditive, ochelarii de vedere, agrafele de păr, bijuteriile și protezele dentare pot strica imaginile unei scanări de tip tomografie computerizată (CT). Și având în vedere că acest tip de test este folosit pentru a detecta tumori și leziuni ale organelor și oaselor, nu trebuie să existe greșeli.

În cazul RMN, se extinde lista și include și ace și fermoare metalice, care împreună cu agrafele de păr pot interfera cu rezultatele testului. În plus, anumite articole precum cardurile de credit, aparatele auditive, ceasurile și bijuteriile pot fi toate deteriorate de o scanare RMN. Așadar, dacă ai programat oricare dintre aceste teste, poartă cât mai puțin metal posibil.

 Lichidele roșii de evitat la colonoscopii

Dacă medicul te trimite la o colonoscopie, evită să bei lichide portocalii sau roșii

Potrivit Healthline, există diferite pregătiri, în funcție de motivul pentru care o persoană face o colonoscopie, dar, așa cum a spus dr. Ashkan Farhadi, „se recomandă o zi întreagă de dietă lichidă pentru toată lumea”. Cu toate acestea, pot rămâne reziduuri, deci dacă lichidele din dieta ta lichidă sunt roșii sau portocalii, ele vor arăta în continuare roșii sau portocalii în colon și ar putea fi confundate cu sânge.

Fără alcool

Așa cum notează Verywell Health, alcoolul poate influența rezultatele unui test de colesterol, chiar dacă este un consum ocazional. Pentru a evita un test de colesterol inexact, nu ar trebui să bei niciun tip de alcool cu 24 de ore înainte de procedură (scrie Verywell Health).

Nu trece pe la manichiură

Oja poate masca una dintre cele mai mortale forme de cancer de piele. După cum dr. Alexa Boer Kimball, director de studii clinice dermatologice la Massachusetts General Hospital,  spune: „Pacienții ar trebuie să îndepărteze lacul de unghii dacă vin la un control al pielii, deoarece uneori alunițele [și melanoamele] se ascund sub unghii.” Și, după cum explică Clinica Mayo, melanomul, o formă extrem de gravă de cancer de piele, care apare uneori pe piele se poate dezvolta pe paturile unghiilor sau în alte locuri mai puțin evidente, cum ar fi tălpile picioarelor.

Pe lângă curățarea lacului de unghii, ar trebui să aduci cu tine orice produse de frumusețe pe care le folosești și care crezi că ar putea fi vinovații unei alergii sau iritații ale pielii. Această măsură include protecție solară, astfel încât dermatologul să o excludă ca sursă a unei probleme, fie să recomande o altă marcă.”, a mai spus medicul.

Nu mânca înainte de o ecografie

Dacă ultrasunetele se concentrează pe abdomen, va trebui să postești timp de opt până la 12 ore înainte de procedură, deoarece alimentele care trec prin sistemul tău digestiv pot face imaginea unei ecografii mai puțin clară. Și dacă medicul verifică anumite organe, cum ar fi pancreasul sau ficatul, ți se poate cere să mănânci o masă fără grăsimi înainte de a începe postul.

Dacă medicul dorește să te programeze pentru o ecografie, întreabă ce alimente ai voie să mănânci și când ar trebui să începi postul. De asemenea, informează-i despre orice suplimente sau medicamente fără prescripție medicală iei.

Alimente de evitat

Într-un episod din Seinfeld, personajul Elaine eșuează la un test de droguri și aproape că își pierde locul de muncă. Deoarece nu este o consumatoare de droguri, e nedumerită până când află că semințele de mac din brioșa ei de dimineață au adus la acel rezultat al testului ei. Deși acest lucru ar putea suna exagerat, alimentele și medicamentele pot provoca într-adevăr un rezultat fals pozitiv la testul de droguri.

Dacă iei pastile de slăbit, decongestionante nazale sau medicamente pentru răceli sau febra fânului, testul de droguri ar putea fi pozitiv pentru amfetamine, potrivit Spitalului Winchester. Aceste stimulente au un efect similar asupra organismului ca și cocaina (prin intermediul Administrației Statelor Unite pentru Controlul Drogurilor).

Dacă ai un rezultat fals pozitiv la un test antidrog, site-ul web al Spitalului Winchester recomandă să evaluezi ce ai mâncat. De asemenea, dacă medicul te trimite la un test antidrog, evită apa de gură.

După cum explică WebMD, produsele care oferă o respirație proaspătă și curată pot conține un tip de alcool numit etanol, care  poate fi detectat chiar și  în urină.

Fără avocado pentru un anumit test de cancer

Ingredientul principal din guacamole clasic, acest fruct este foarte popular și poate fi un plus sănătos pentru dieta ta. Dar, potrivit Centrului Medical al Universității din Rochester, avocado conține serotonină, care este un neurotransmițător ce te ajută să reglezi somnul. Sună bine, cu excepția cazului în care ai de facut un test 5-HIAA, care caută cantități excesive de acid 5-hidroxiindoleacetic, un posibil produs secundar al unei tumori carcinoide. Și ce poate provoca niveluri mai mari ale acestui acid în afară de o tumoare carcinoidă? Ficatul tău descompune serotonina la fel ca atunci când mănânci avocado.

Site-ul web al Universității recomandă să te abții de la orice alimente care conțin serotonină timp de cel puțin trei zile înainte de a face un test de urină cu acid 5-hidroxiindoleacetic.

Nu fuma înainte de operație

Cu toții am auzit despre importanța renunțării la fumat. Dar, a continua să fumezi, deși ai o intervenție chirurgicală de care ai nevoie este mai complicat decât ar fi pentru un nefumător.

Pneumologul Humberto Choi a declarat pentru Clinica Cleveland: „Fumatul înainte de operație vă expune un risc mai mare de infarct miocardic postoperator, cheaguri de sânge, pneumonie și chiar deces”. Dr. Choi a continuat, spunând: „Anestezistii trebuie să muncească mai mult pentru a-i face pe fumători să respire în timp ce sunt sub anestezie, luptând împotriva plămânilor compromiși de fumul de țigară”. În plus, rănile tind să se vindece mai lent pentru fumători decât pentru nefumători.

Deși există multe beneficii ale renunțării la fumat, dependența de nicotină poate fi foarte greu de tratat și există simptome de sevraj, care pot include probleme de somn și modificări ale dispoziției, iar în unele cazuri sevrajul poate fi chiar confundat cu gripa. Cu toate acestea, sunt temporare.

Sursa: Health Digest