Cea mai bună plantă în depresie. Cum se administrează

image

Plantă medicinală intens studiată, sunătoarea poate aduce alinare celor cu depresie uşoară. Totodată, leacurile cu această plantă sunt indicate în ameliorarea unor afecţiuni precum cele biliare sau hepatice.  

Sunătoarea (Hypericum perforatum), cunoscută şi ca pojarniţă, este o plantă care poate ajunge la înălţimi de 90 de cm şi care creşte în locuri uscate şi însorite. Este folosită din vechime; în Grecia Antică, planta era leac pentru diverse probleme de sănătate, inclusiv pentru tulburări nervoase.

Sunătoarea are proprietăți astringente, sedative, cicatrizante, antibacteriene, coleretic-colagoge (stimulează secreția și eliminarea bilei), antidiareice, antioxidante și antivirale.

Adjuvant în stările depresive

Planta este apreciată pentru efectul de echilibrare psiho-emoţională şi pentru acţiunea calmantă, fiind utilă şi în insomnie şi stres. Studiile au arătat că sunătoarea poate aduce alinare în cazul persoanelor cu depresie uşoară sau moderată, dar nu şi severă. Unele cercetări au relevat că planta poate avea acelaşi efect ca unele medicamente indicate în tratarea depresiei precum inhibitorii selectivi ai recaptării serotoninei (ISRS), fără a avea efectele adverse ale acestora. „Sunătoarea este utilizată pentru virtuţile antidepresive naturale”, potrivit dr. Florence Foucaut, expert în fitoterapie, citată de publicaţia online Journal des Femmes. Compuşii din sunătoare care au acţiune antidepresivă sunt hipericina şi hiperforina. Înainte de a începe o cură cu sunătoare contra depresiei, este bine să ceri sfatul medicului, pentru că interacţionează cu multe medicamente inclusiv cu antidepresivele. Nu te baza doar pe plante dacă ai depresie; această afecţiune poate avea urmări severe dacă nu este tratată.

Beneficii în bolile digestive

Sunătoarea poate susţine secreția și eliminarea bilei şi menţine integritatea şi funcţionarea mucoasei gastro-duodenale. Planta este utilă în dischinezie biliară (fiere leneșă) şi pietre la bilă. De asemenea, remediile din sunătoare acţionează ca tonic hepatic şi pot aduce beneficii în hepatita virală A, B și C şi ciroză iniţială. Infecțiile intestinale (colită, enterită, enterocolită), intoxicațiile alimentare, indigestia, ulcerul gastro-duodenal, gastrita şi diareea sunt alte probleme de sănătate în care leacurile cu sunătoare pot aduce alinare.

Alte beneficii

Remediile cu sunătoare mai pot aduce beneficii în menopauză (calmează bufeurile şi palpitaţiile), sindrom premenstrual, psoriazis (reduce simptomele) şi în gripă şi răceală. Datorită acţiunii antiinflamatoare, uleiul extras din sunătoare aplicat pe piele ajută la vindecarea rănilor și arsurilor.

Cum se administrează

CEAI: se prepară din 1 linguriţă de plantă la o cană cu apă sau dintr-un plic de ceai de sunătoare la 250 ml de apă clocotită, care se lasă la infuzat 10-15 minute. Se pot bea 2-3 căni pe zi, într-o cură de cel mult 3 luni.

COMPRIMATE: adulți și copiii peste 14 ani pot lua: 1 comprimat de 3 ori pe zi înainte de mese, pe perioade scurte, de 2-3 săptămâni.

TINCTURĂ (fără alcool): se iau 30-50 de picături de 3 ori pe zi.   

ULEI: se obţine prin macerarea florilor de sunătoare cu ulei de floarea-soarelui timp de o lună. Se păstrează în loc rece şi uscat. Se aplică pe răni sau arsuri, plăgi sau eczeme, pentru a grăbi vindecarea.

Precauţii şi contraindicaţii

În timpul curei cu sunătoare, trebuie evitată expunerea prelungită la soare, pentru că planta are acţiune fotosensibilizantă. Consumul remediilor cu sunătoare nu se recomandă celor cu tulburări bipolare, nici în sarcină sau alăptare. Sunătoarea interacţionează cu multe medicamente, cărora le scade eficienţa, deci este indicat să citeşti prospectul lor. Nu lua sunătoare dacă iei anticoncepţionale sau tratament pentru boli cardiace, pentru HIV/SIDA, antidepresive, anticoagulante orale, antiepileptice, antiastmatice, analgezice sau unele antihipertensive. Sunătoarea poate interacţiona şi cu alte plante precum ginkgo biloba, valeriana şi păducelul.

Vezi şi: Tiroida ar putea fi cauza depresiei tale?