Cum să scapi de răceală cât mai repede: 3 sfaturi utile

image

În perioadele reci ale anului este foarte probabil să te confrunți cu diverse afecțiuni respiratorii, dintre care răceala obișnuită este cel mai des întâlnită problemă de sănătate. Simptomele răcelii pot fi destul de neplăcute, de aceea avem pentru tine 3 sfaturi utile care te pot ajuta să te vindeci mai repede de răceală.

Care este diferența între răceală și gripă

Pentru început, este foarte important să poți diferenția răceala de gripă, deoarece gripa poate să aibă complicații mai grave și necesită o atenție aparte.

În caz de răceală, simptomele evoluează progresiv, în decursul a câteva zile. Poate debuta cu usturimi în gât, oboseală și apatie, iar în câteva zile pot apărea secrețiile nazale sau, invers, se înfundă nasul.

Atunci când vorbim despre gripă, afecțiunea debutează brusc, cu febră mai mare de 38,5 grade Celsius, dureri musculare și uneori dureri în piept, acestea fiind simptome specifice gripei. Unele persoane pot dezvolta complicații, precum e pneumonia, sinuzita sau otita.

3 sfaturi pentru vindecarea rapidă a răcelii

În răceală este foarte important să îți ajuți organismul să lupte împotriva virușilor, adoptând obiceiuri sănătoase și urmând un tratament pentru răceală în conformitate cu simptomele pe care le ai. Iată ce te va ajuta să treci mai ușor peste răceală:

1. Consumă cât mai multe lichide

Este foarte important să fim hidratați deoarece apa este necesară pentru transportul nutrienților, eliminarea toxinelor din organism, susținerea sistemului imunitar, hidratarea țesuturilor și a organelor, menținerea tensiunii arteriale. În răceală organismul se poate deshidrata din cauza febrei care ne face să transpirăm. De asemenea, lichidele ajută și la eliminarea mucusului din gât în caz de tuse productivă, dar și a secrețiilor nazale, fapt ce va ajuta la decongestionarea căilor nazale. Consumă multă apă sau ceaiuri calde din plante. Evită cafeaua, sucurile carbogazoase dar și băuturile fierbinți care îți pot irita gâtul.

2. Aerisește des încăperile în care îți petreci timpul

În timpul răcelii putem strănuta și tuși, eliminând astfel particule de viruși. Aerisirea încăperilor te va ajuta să le elimini din mediul în care îți petreci timpul, astfel vei preveni reinfectarea dar și îmbolnăvirea altor persoane din casă. De asemenea, ai grijă la aerul din cameră, deoarece un aer uscat ajută virușii și bacteriile să se deplaseze mai ușor. Folosește un umidificator și ai grijă ca umiditatea din încăpere să se situeze între valorile de 40% și 65%.

3. Dormi mai mult decât de obicei

În timpul somnului au loc multe procese importante pentru sănătate: corpul repară celulele și restabilește energia, creierul scapă de toxine, întărește imunitatea, iar celulele nervoase comunică și se reorganizează, ceea ce susține funcționarea sănătoasă a creierului. În timp ce dormim, corpul se poate concentra pe vindecare, reducând astfel riscul de complicații ale răcelii.

Așadar, un alt remediu pentru raceală este somnul și odihna în general. Încearcă să te pui la somn mai devreme, astfel încât să dormi 8-10 ore pe noapte. De asemenea este benefic și somnul de la prânz.

In concluzie, urmează aceste trei sfaturi și vei putea trece mai ușor peste răceală. Dacă simptomele sunt foarte deranjante, acționează prin administrarea de pastile pentru răceală: de exemplu analgezicele și antiinflamatoare sunt recomandate în caz de dureri de cap sau dureri musculare, iar antitermicele – în caz de febră ridicată. Suplimentele alimentare cu vitamina C si zinc sunt și ele eficiente în a susține organismul să lupte împotriva virușilor.

În mod obișnuit, răceala se vindecă în decurs de 1-2 săptămâni, dar unele simptome se pot prelungi, de exemplu tusea sau congestia nazală. Consultă medicul specialist dacă starea ta nu se ameliorează deloc în acest decurs.