Cum este tratat cel mai agresiv tip de cancer la bărbații din România?

image

Stilul de viață dezechilibrat și anumite obiceiuri nocive, precum fumatul, cresc riscul apariției unor afecțiuni oncologice. Cel mai frecvent tip de cancer diagnosticat la bărbații din România și totodată cel mai agresiv tip de neoplasm, cu cea mai ridicată mortalitate, este cancerul bronhopulmonar. Fumatul – atât cel activ, cât și cel pasiv – este principalul factor de risc pentru această afecțiune.

În fiecare an, pe 31 mai, este marcată Ziua mondială fără tutun, o bună ocazie pentru a promova renunțarea la acest viciu, care are numeroase efecte negative asupra sănătății. Fumatul crește riscul apariției mai multor tipuri de cancer, în special al unui cancer pulmonar.

De cele mai multe ori, această afecțiune provoacă semne și simptome abia atunci când ajunge într-un stadiu avansat, moment în care persoana afectată începe să se confrunte cu tuse cronică, seacă, senzație de sufocare, oboseală accentuată, durere în piept și pierdere în greutate. În unele cazuri pot să apară și răgușeala și hemoptizia, adică tusea cu sânge. Din fericire, dacă este diagnosticat din timp și tratat corect, cancerul la plămâni poate fi vindecat.

Persoanele care au aceste manifestări clinice trebuie să se adreseze cât mai repede medicului, pentru consultație și investigații de specialitate. Pentru început, specialistul va recomanda efectuarea unei radiografii pulmonare, care poate fi urmată de un examen RMN sau CT la plămâni. Diagnosticul de certitudine este stabilit însă numai în urma unei biopsii, care este prelevată de medic în timp ce realizează o investigație specială, minim invazivă – bronhoscopie.

Pentru a obține cele mai bune rezultate și a crește șansele de vindecare, tratamentul cancerului pulmonar trebuie să fie multimodal, adică să includă mai multe modalități de tratament. În funcție de stadiul în care este diagnosticată boala, comisia oncologică multidisciplinară (Tumor Board), formată din medici cu diferite specializări, stabilește planul terapeutic potrivit pentru fiecare pacient în parte.

Astfel, tratamentul multimodal poate include o intervenție chirurgicală pentru îndepărtarea tumorii, radioterapie, stereotaxie, chimioterapie, imunoterapie sau terapie țintită. Operația poate implica rezecție în unghi, rezecție segmentară, lobectomie – îndepărtarea unui lob pulmonar – sau pneumonectomie – excizia completă a unui plămân. În anumite situații, este necesară și eliminarea ganglionilor învecinați. Precizia actului chirurgical, cu respectarea marginilor de siguranță oncologică, este esențială pentru eficacitatea tratamentului. În completare, procedurile oncologice scad riscul apariției de metastaze și previn recidiva afecțiunii.

La SANADOR, pacienții au acces la servicii medicale complete pentru diagnosticul avansat al cancerului pulmonar – prin investigații imagistice de ultimă generație, precum RMN 3 Tesla și CT 128 slice, urmate de bronhoscopie și de biopsie. Tratamentul chirurgical este realizat în deplină siguranță la Spitalul Clinic SANADOR, într-unul dintre cele mai avansate blocuri operatorii din țară, conectat la o Secție de Anestezie și Terapie Intensivă de categoria I – nivelul maxim de competență. În funcție de indicația medicală stabilită, la Centrul Oncologic SANADOR pacienții beneficiază de toate procedurile de tratament oncologic disponibile și de monitorizare pe termen lung.