Medic: Mituri și realități despre cancerul pulmonar

Dr.Cristian Iulian Oancea, profesor universitar, mdic primar pneumolog, doctor în științe medicale explică tot ce trebuie să știi despre cancerul pulmonar. 

cancer plamani jpg

Foto: Shutterstock

Cancerul pulmonar (sau neoplazia pulmonară) presupune dezvoltarea malignă a unor celule care în timp evoluează în formațiuni tumorale de diferite mărimi putând da metastaze atât local, cât și la distanță (creier, abdomen, mediastin, etc.).  Neoplaziile pulmonare se clasifică în două mari tipuri:

·        cancerul pulmonar cu celule mici (apare aproape exclusiv la persoanele fumătoare) fiind foarte agresiv și cu un prognostic de supraviețuire foarte limitat;

·        cancerul pulmonar cu celule mari, la rândul lui fiind de 3 tipuri: adenocarcinom, carcinom scuamos și carcinomul cu celule mari.

Factori de risc în dezvoltarea cancerului pulmonar

Principalul factor de risc este fumatul care este incriminat la 80-85% din pacienții cu cancer bronho-pulmonar. Riscul de a dezvolta cancer pulmonar este direct corelat cu tipul de tutun folosit, durata cât a fumat pacientul și numărul de pachete/an fumate. Pe lângă fumatul activ și fumatul pasiv reprezintă un risc foarte ridicat de a dezvolta această boală. Cei care întrerup fumatul câștigă între 6-10 ani la speranța de viață.

Poluarea este al doilea factor ce induce riscuri suplimentare. Pe lângă poluarea industrială mai avem și poluarea generată de gazele emanate din combustia carburanților folosiți de mașini (în special particulele diesel). Cancerele legate de poluarea aerului (cancerul bronho-pulmonar și cancerul de trahee) au cauzat 7.2 decese/100 000 de locuitori (anul 2019), situând  România pe locul treisprezece în Europa. Arderea de biomasă (cărbune și lemn) este generatoare de risc de cancer. Folosirea cărbunelui induce un risc relativ mai mare (4,9) versus utilizarea lemnului (risc relativ).

O altă categorie de factori de risc este reprezentată de expunerea la radiații  (de exemplu la radon) și expunerea la agenți carcinogenetici la locul de muncă. Radonul (gaz produs prin descompunerea uraniului care nu se poate detecta decât cu aparate speciale) în America este responsabil ca factor de risc la 15% din  cancerele bronhopulmonare. Alți agenți carcinogeni cu potențial de risc crescut sunt particulele de azbest, radon, berilium, crom, cadmiu, nichel, silicon. Acestea se pot regăsi în diferite materiale de construcții (mai ales în constituția blocurilor vechi).

Pe lângă acești factori intervin agresiv și alte bolii care potențează riscul de a dezvolta cancer pulmonar: BPOC, fibroza pulmonară, sensibilitatea genetică, etc. Pagini web realizate de profesioniștii în domeniul oferă informații medicale importante asupra acestor aspecte (https://grijadeplamani.ro/, www.pneumocontrol.ro, www.srp.ro).

Cele mai frecvente simptome ale  cancerului pulmonar

Simptomele sunt foarte variate. Deoarece în parenchimul pulmonar nu avem receptori de durere care să ne semnalizeze ”că se întâmplă ceva rău”, tumora crește și se dezvoltă fiind în cele mai multe cazuri descoperită accidental și în stadii foarte avansate. Aproximativ 25% din neoplaziile pulmonare sunt descoperite accidental, de exemplu în urma unor infecții respiratorii pentru care pacienții se prezintă în spital sau altor controale medicale.

Tabloul clinic poate varia de la asimptomatic (nu prezintă niciun semn clinic) până la hemoptizie (expectorație cu sânge), dispnee (sete de aer), tuse cu predominanță seacă, wheezing (respirație șuierătoare), scădere ponderală, astenie, fatigabilitate, disfonie, durere toracică (când invadează arcul costal sau metastaze osoase). 

Cele mai comune mituri despre cancerul pulmonar

Numai fumătorii fac cancer pulmonar

Nimic mai fals ! Fumatul este principalul factor de risc, dar ținând cont de expunerea la diferiți poluanți, cât și alte patologii (boli) asociate, riscul la persoanele nefumătoare este în continuă creștere

Diagnosticul de cancer pulmonar este unul fatal

Depinde de fenotip și de momentul de diagnostic. Dacă este identificat în fazele incipiente, prognosticul de supraviețuire la 5 ani este de 80-90%. Acest procent se schimbă fundamental pentru pacienții cu diagnostic în formele avansate (stadiul 3 și 4) când prognosticul de supraviețuire la 5 ani este de 10-15%.

Riscul de cancer pulmonar nu poate fi redus

Ba da – putem să reducem acest risc și putem să reducem masiv. Cel mai important pas este renunțarea la fumat atât activ, cât și pasiv.

Doar persoanele în vârstă se îmbolnăvesc de cancer pulmonar

Nimic mai fals ! Într-adevăr există o predilecție spre a dezvolta cancer pulmonar spre vârsta a 3-a, dar nu mai este o regulă. Avem din ce în ce mai multe persoane tinere active (40-45-50 de ani) care dezvoltă tumori pulmonare.

Poluarea poate fi la fel de periculoasă ca fumatul în creșterea riscului de cancer pulmonar.

Da. Este un adevăr. Poluarea constituie un factor de risc important și evitarea noxelor reduce riscul de a dezvolta cancer.

Fumatul țigărilor electronice este sigur și nu crește riscul de apariție a cancerului pulmonar

Nici o formă de fumat NU este sănătoasă ! Deși acuma sunt unele semne de îngrijorare o să vedem într-un viitor apropiat studii care o să certifice aceste riscuri.

Sursa: Comunicat de presă Affective PR