Când este recomandată efectuarea unei bronhoscopii?

Tusea persistentă, dificultățile în respirație, stările inexplicabile de oboseală și de somnolență pe timpul zilei, expectorațiile cu sânge sunt doar câteva dintre semnele care pot indica o afecțiune a plămânilor sau a căilor respiratorii. Prezentarea la medicul pneumolog nu ar trebui amânată, mai ales dacă astfel de manifestări se agravează. În lipsa unui diagnostic precoce și a unui tratament corespunzător, multe dintre aceste afectări ale plămânilor pot avea consecințe severe pe termen lung.

image

Bronhoscopia are un rol esențial în stabilirea unui diagnostic precis în cazul multor boli pulmonare. Este o procedură minim invazivă prin care medicul pneumolog cu competență în bronhoscopie poate vizualiza, cu ajutorul unui endoscop, interiorul arborelui respirator, al traheii și al bronșiilor. În timpul procedurii, medicul introduce, pe nas sau pe gură, un tub subțire, flexibil sau rigid, până în plămân, pentru a observa eventuale modificări sau leziuni.

Procedura poate fi utilizată și pentru prelevarea de țesuturi, extragerea unor corpi străini ajunși accidental în căile respiratorii, evaluarea unor traumatisme precum ruptura de perete traheo-bronșic, pentru identificarea cauzelor unor expectorații cu sânge, pentru aspirarea unor secreții bronșice sau pentru lavaj bronho-alveolar. Ulterior, pe baza rezultatelor histopatologice, se stabilesc diagnosticul și conduita terapeutică.

Bronhoscopia este utilizată cu succes în diagnosticarea tumorilor maligne sau benigne de la nivelul plămânilor, a afecțiunilor inflamatorii sau autoimune ale plămânilor și ale căilor respiratorii, a afectării pulmonare în cadrul unor boli sistemice, dar și a diferitelor infecții bacteriene sau fungice de la nivelul plămânilor.

Bronhoscopia sau endoscopia bronșică se realizează în condiții de maximă siguranță în laboratoare specializate și este efectuată de un medic pneumolog pregătit pentru a realiza această procedură. Pentru a evita disconfortul ce poate fi resimțit în timpul procedurii, medicul va opta pentru o sedare ușoară, la nivel orofaringian, pacientul continuând să rămână conștient și cooperant. Efectuarea bronhoscopiei nu necesită spitalizare și pacientul poate pleca acasă în aceeași zi. În cazuri excepționale, se poate apela și la anestezia generală.

Bronhoscopia este o investigație sigură și rapidă (are o durată de aproximativ 30–45 de minute) și implică foarte puține riscuri. Pacientul trebuie să respecte o serie de recomandări înainte de efectuarea procedurii, dar și imediat după realizarea acesteia.

Spitalul Clinic SANADOR asigură o gamă largă de investigații, analize și alte servicii medicale pentru diagnosticarea, monitorizarea și tratarea afecțiunilor pulmonare. Pe lângă procedurile de bronhoscopie diagnostică și terapeutică și lavaj bronho-alveolar, pacienții SANADOR beneficiază de consultații de pneumologie foarte competente, de examene histopatologice de mare acuratețe, dar și de intervenții de chirurgie toracică realizate de medici cu foarte multă experiență.