Farmacist: Medicamente pe care să nu le combini niciodată

La un moment dat în viață, mulți dintre noi ne bazăm pe medicamente. Fie că este vorba de medicamente comune disponibile fără rețetă, cum ar fi paracetamolul sau ibuprofenul pentru dureri de cap sau de spate, sau de ceva mai specializat, cum ar fi medicamente pentru tensiunea arterială sau anumite antidepresive, este important să știm cum să le utilizăm în siguranță.

medicamente jpg

Unele medicamente luate împreună îți pot face rău

Indiferent de medicamentele pe care le iei, acestea vin cu anumite precauții privind utilizarea lor. Unele combinații de medicamente pot fi chiar riscante și pot crește riscul de probleme cardiovasculare, avertizează farmacistul Abbas Kanani de la Chemist Click. El a identificat cinci combinații de medicamente pe care ar trebui să le eviți, deoarece ar putea fi periculoase.

„Combinarea medicamentelor îți poate pune sănătatea în pericol și poate crește efectele secundare sau poate provoca probleme de sănătate mai grave,” explică el. „Uneori, pot apărea noi simptome din cauza interacțiunilor medicamentoase, care ar putea fi confundate cu o nouă afecțiune.”

Medicamente antiinflamatoare fără rețetă ( ibuprofenul și naproxenul), cu anticoagulante, cum ar fi warfarina

Această combinație poate crește riscul de sângerare. „Medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene pot crește riscul de sângerare când sunt luate împreună cu anticoagulante. Ambele medicamente afectează coagularea sângelui și pot provoca sângerări gastrointestinale,” avertizează Abbas.

Antibiotice, cum ar fi eritromicina și claritromicina, cu statine

Acestea au un risc crescut de a provoca leziuni musculare, cunoscute sub numele de rabdomioliză. „Antibioticele pot crește concentrația de statine în sânge,” adaugă farmacistul.

Medicamente pentru migrene și antidepresive

„Triptanii utilizați pentru tratamentul migrenelor acute și inhibitorii selectivi ai recaptării serotoninei utilizați pentru tratamentul depresiei cresc nivelurile de serotonină.”

Prea multă serotonină poate duce la sindromul serotoninergic, care provoacă simptome ce variază de la ușoare (tremurături și diaree) până la severe (rigiditate musculară, febră și convulsii).

Contraceptive orale și unele antibiotice, cum ar fi rifampicina

„Unele antibiotice pot reduce eficacitatea pastilelor contraceptive,” avertizează el.

Antiacide și unele antibiotice, cum ar fi tetraciclina și ciprofloxacina

„Antiacidele pot împiedica absorbția antibioticelor deoarece se leagă de ele. Ia antibioticele cu două ore înainte sau patru ore după medicamentele pentru reflux acid.”

Abbas adaugă: „Trebuie întotdeauna să discuți cu medicul tău de familie sau cu farmacistul dacă dorești să iei două medicamente diferite în același timp. Consultările și analizele regulate de sânge te vor ajuta să monitorizezi efectele combinațiilor de medicamente și, dacă este necesar, se pot face ajustări ale dozelor.”

Sursa: Express