Ce boli se pot trata în staţiunile din România. Cura balneară, indicată şi persoanelor sănătoase

Cine poate beneficia în urma unei cure balneare și cui îi este contraindicată, ce afecțiuni se pot trata în stațiunile din România și ce schimbări trebuie să facă un pacient pentru a se bucura de efectele terapiei balneare ne spune conf. dr. Delia Cinteză, medic primar recuperare medicală.

image

Ce afecțiuni se pot trata în stațiunile balneare din România?

Factorii naturali terapeutici din stațiunile balneare ale țării noastre pot fi utilizați pentru tratamentul profilactic al unei varietăți de boli: digestive, renale, hepatice, metabolice, reumatologice, chiar cardiace și neurologice. Este de reținut faptul că aceste boli trebuie diagnosticate, stadializate și tratate anterior ajungerii în stațiunea balneară, iar, pe parcursul curei balneare, tratamentul de bază nu se întrerupe. De asemenea, în unele stațiuni balneare din România se desfășoară activitate de recuperare medicală de faza a treia pentru afecțiuni neurologice, reumatismale, ortopetice, cardiovasculare etc.; este vorba de boli cronice care determină sechele funcționale pentru toată viața și dificultăți de adaptare ale pacienților la cerințele vieții de zi cu zi, cu scăderea semnificativă a calității vieții acestor pacienți și a familiilor lor.

Care sunt tipurile de tratamente sunt utilizate în stațiuni?

Balneologia reprezintă, prin factorii terapeutici naturali utilizați, un instrument de tratament valoros, alături de medicamente, agenți fizici, exercițiul fizic terapeutic etc. În urmă cu peste jumătate de secol, și în România, ca peste tot în Europa și în lume, specialitatea de balneologie a făcut, treptat, virajul spre medicina fizică și de reabilitare/recuperare. În stațiunea balneară se utilizează factorii naturali de cură ai stațiunii respective, care au și determinat acreditarea zonei sau localității respective ca stațiune balneară, așa cum prevăd legile în vigoare. Acești factori pot fi ape minerale terapeutice (acestea sunt diferite de apele minerale de băut, care, de regulă, sunt comercializate), nămoluri terapeutice, gaze terapeutice etc.

Vezi şi: La ce ajută împachetările cu nămol

Cât trebuie să dureze o cură balneo și de câte este nevoie anual pentru rezultate cât mai bune?

Durata curelor balneare considerată a fi optimă era, în urmă cu 30 de ani, de 21-28 de zile. Practic, ritmul vieții actuale și condițiile economico-administrative în care se desfășoară activitatea medicală din stațiunile balneare au făcut ca durata unei cure să se reducă la 14 - 18 zile. În funcție de suferință pentru care se face acest tip de tratament profilactic, curele balneare se recomandă a fi anuale sau o dată la 2 ani.

Cum poate obține un pacient cu boli cronice bilet pentru tratament balnear?

Biletul de trimitire pentru tratament balnear se obține de la medicul de familie. Acest bilet permite aplicarea terapiilor balneare, dar nu acoperă costul cazării.

Curele balneare sunt recomandate și pentru persoanele sănătoase. Ce beneficii pot avea acestea și ce boli ar putea preveni cu ajutorul lor?

Persoanele sănătoase pot beneficia de profilaxie primară în stațiunile balneare, pentru acealeași tipuri de boli pentru care se face și proxilaxia secundară sau terțiară; de asemenea, aplicarea factorilor terapeutici naturali poate duce, împreună cu schimbarea stilului de viață (dietă, mișcare etc.), măcar pentru scurta perioadă petrecută în stațiune, la îmbunătățirea globală a stării de sănătate.

Ce fel de dietă este recomandată în timpul unei cure și ce alte modificări în stilul de viață e bine să facă un pacient?

Modificarea stilului de viață în timpul curei balneare presupune mese regulate, cu conținut caloric adecvat și la ore adecvate, fără alimente procesate sau de tip fast-food, somn suficient, mișcare în aer liber, cu practicarea de sporturi și cure de teren. Sigur, dietele se vor personaliza, în funcție de factorii favorizanți ai bolilor, pe care îi prezintă fiecare individ în parte.

Ce efecte adverse pot apărea în timpul unei cure?

Persoanele cu boli insuficient tratate sau cu afecțiuni nediagnosticate pot suferi dezechilibrări ale bolilor respective. Persoanele care nu respectă indicațiile și ajung în stațiuni nepotrivite suferinței pe care o au vor prezenta decompensarea bolii. Uneori, chiar dacă indicația este corectă și respectată, poate să apară așa-numita „criză balneară”, ca o stare de rău generalizat, spre sfârșitul primei săptămâni de cură; medicul din stațiune trebuie informat, pentru a stabili cauza stării prezentate de pacient, precum și măsurile medicale ce trebuie luate.

Cât de eficient este tratamentul balnear în tratarea infertilității?

În acest caz, tradiția și credințele personale se contrazic cu evidențele științifice. Evident, ar trebui efectuate cercetări științifice mai ample, efectuate de echipe multidisciplinare; terapiile balneare ar putea avea eficiență în cazul inflamației cronice pelvine, ori, infertilitatea înseamnă mult mai mult decât atat. Repet, terapiile balneare nu vindecă boli, ele intră în schemele complexe terapeutice ale unor afecțiuni cronice, având rol mai ales de profilaxie secundară și/sau terțiară.

Există și contraindicații pentru curele balneare? Căror persoane le sunt interzise?

Există contraindicații generale pentru cura balneară, de exemplu: stările febrile, neoplasmele, infecțiile etc. Medicii de familie cunosc aceste contraindicații. De asemenea, orice boală cronică necontrolată sau decompensată, evenimentele cardiovasculare și cerebrovasculare recente, intervențiile chirurgicale recente reprezintă contraindicații pentru cura balneară. Desigur, unele stațiuni nu au sau nu mai au amenajări necesare deplasării persoanelor cu limitări de locomoție și autoîngrijire. Medicul de familie trebuie să cunoască inclusiv amănunte despre dotările din stațiunea balneară, atunci când face recomandarea și emite biletul de trimitere. Institutul nostru a elaborat, în decursul anilor, ghiduri de tratament balnear și o va face în continuare.

Spre ce stațiuni și policlinici balneare din țară se pot îndrepta românii?

Policlinicile balneare, din păcate, reprezintă o entitate care a dispărut din țara noastră. Ele organizau foarte bine activitatea medicală din stațiunea balneară, aveau personal medical divers, cameră de gardă, servicii de imagistică medicală, de transport medical, puteau asigura rezolvarea unor urgențe medicale mici și puteau îndruma corect pacienții. În momentul de față, activitate medicală balneară corectă, în standard, se desfășoară în stațiunile în care există sanatorii balneare sau spitale de recuperare/reabilitare medicală. În celelalte stațiuni, activitatea medicală balneară se desfășoară în baze de tratament balnear ale unor hoteluri din stațiune, unde, cel puțin în ceea ce privește personalul medical, există un deficit, deja, cronic. Altfel, în funcție de patologie și de recomandarea medicului de familie, pacienții pot urma cure balneare în stațiunile de pe Valea Oltului (Călimănești-Căciulata, Olănești, Govora), la Slănic Moldova, Slănic Prahova, în stațiunile balneare de pe litoral (Eforie, Mangalia, Techirghiol, Neptun), la Amara, la Băile Felix, Covasna, Pucioasa, Vatra Dornei și altele.