Când este nevoie de stimulator cardiac

1 2 jpg jpeg

Cunoscut ┼či sub numele de pacemaker, stimulatorul cardiac este dispozitivul recomandat pacien┼úilor diagnostica┼úi cu diferite afec┼úiuni ale inimii, ce provoac─â tulbur─âri de ritm.

ÔÇ×Stimulatorul este capabil s─â analizeze ├«n mod continuu b─ât─âile inimii, mai ales c├ónd acestea sunt anormale ┼či s─â stimuleze atunci c├ónd este necesar. ├Än plus, poate stoca informa┼úii despre ritmul inimii ┼či date cu privire la func┼úionarea acesteiaÔÇť, explic─â medicul specialist cardiolog Cristina Gabriela Lea┼úu de la Spitalul European Polisano, din Sibiu.

Exist─â mai multe tipuri de stimulatoarele cardiace (unicamerale, bicamerale), av├ónd moduri de func┼úionare diferite. C├ónd este recomandat ├Än cele mai multe cazuri, implantarea unui stimulator se recomand─â c├ónd frecven┼úa cardiac─â este foarte sc─âzut─â, dar ┼či dac─â apar pauze lungi ├«ntre b─ât─âtile inimii (care s─â dureze mai mult de 3 secunde).

De asemenea, este indicat ┼či celor cu insuficien┼ú─â cardiac─â, c├ónd tratamentul medicamentos nu mai este de ajutor pentru a ┼úine sub control afec┼úiunea.

ÔÇ×Un stimulator este un dispozitiv cu circuite electronice alimentate de un acumulator. Acesta este conectat la cord de 1, 2 sau 3 sonde, dup─â caz. Astfel, activitatea inimii este atent monitorizat─â, iar la nevoie este stimulat─âÔÇť, spune medicul cardiolog Cristina Gabriela Lea┼úu.

Implantarea stimulatorului cardiac se face cu anestezie local─â (uneori cu anestezie general─â), spitalizarea fiind de 2-3 zile. Dispozitivul se plaseaz─â printr-o incizie mic─â (├«n jur de 3-4 cm) sub clavicula st├óng─â sau cea dreapt─â, apoi este conectat la inim─â prin 1-2 sonde introduse intravenos ┼či pozi┼úionate ├«n atriul ┼či/sau ventriculul drept.

ÔÇ×Cea de-a treia sond─â a dispozitivului este uneori implantat─â ├«ntr-o ven─â a sinusului coronar ├«n unele forme de insuficien┼ú─â cardiac─â. Pacientul trebuie s─â revin─â pentru refacerea pansamentului la fiecare 2 zile dup─â procedur─â p├ón─â se cicatrizeaz─â locul incizieiÔÇť, adaug─â medicul cardiolog.

Ca în cazul oricărei intervenţii chirugicale, implantarea stimulatorului cardiac presupune anumite riscuri. Există riscul de sângerări, mai ales dacă pacientul urmează un tratament cu anticoagulante, dacă se lezează în timpul procedurii un vas de sânge sau dacă s-a acumulat lichid (sânge) în jurul inimii.

ÔÇ×Orice alergie trebuie s─â fie raportat─â de pacient ├«nainte de procedur─â. La distan┼ú─â de momentul operator, unele probleme pot fi rezolvate prin reprogramarea protezei, ├«ns─â uneori poate fi necesar─â reinterven┼úia (├«n caz de disfunc┼úie a materialului, dac─â se fragilizeaz─â una dintre sonde sau dac─â exist─â pericolul de infec┼úie)ÔÇť, explic─â doctorul Cristina Gabriela Lea┼úu.

Dr. Cristina Gabriela Leaţu, medic specialist cardiolog, Spitalul European Polisano, Sibiu

2 jpg jpeg

Un prim consult dup─â procedur─â se face ├«n primele 3 luni de la implantare, apoi periodic (la fiecare 6 luni, iar mai t├órziu la 1 an). Dup─â mai mul┼úi ani (perioada poate varia ├«n func┼úie de tipul dispozitivului ┼či de set─ârile programate), este necesar─â o schimbare de generator datorit─â unui grad de uzur─â al bateriei.

Uneori trebuie ca pacienţii să fie precauţi când vine vorba de unele examene medicale, în special de efectuarea unei investigaţii RMN care nu este posibilă decât în anumite condiţii (întotdeauna pacientul trebuie să anunţe prezenţa acestui aparat).

┼×i detectoarele de metale vor fi ├«n general sensibile la aparatul pacientului. Interferen┼úele (ac┼úiunea unui c├ómp magnetic sau a unei unde asupra aparatului) sunt rare, dar cele care pot afecta pacientul ├«i vor fi precizate de c─âtre medicul implantator.