Care sunt tipurile de cancer care produc cele mai multe decese în România

În țara noastră, mortalitatea prin cancer este peste media UE și a crescut pentru șase tipuri de cancer din anul 2000, potrivit raportului OCDE Profilul de țară privind cancerul - România 2023.

image

Cancerul este a doua cauză principală de deces în România, după bolile cardiovasculare, reprezentând 19 % din totalul deceselor. În anul 2019, 50 324 de persoane au murit prin cancer în România. Rata de mortalitate prin cancer standardizată în funcție de vârstă a fost cu 7 % mai mare decât media UE în anul 2019 și a avut unprogres foarte modest față de anul 2011 comparativ cu media UE.

Cancerul pulmonar și cancerul colorectal sunt primele două cauze de mortalitate prin cancer în țara noastră

Principalele cauze de mortalitate prin cancer în România sunt cancerul pulmonar, cancerul colorectal și cancerul de prostată în rândul bărbaților, respectiv cancerul de sân, cancerul pulmonar, cancerul colorectal și cancerul de col uterin în rândul femeilor. România a înregistrat o ușoară creștere a mortalității pentru șase dintre primele zece tipuri de cancer în ultimul deceniu.

Peste 20 de mii de decese de cancer din cauze prevenibile și tratabile pe an

În anul 2018, în țara noastră au fost raportate 15.589 de decese prevenibile și și 6.999 de decese prin cauze tratabile, fiecare categorie reprezentând 6% din decesele prevenibile, respectiv prin cauze tratabile din UE, în condițiile în care populația României reprezintă 4% din populația UE.

În 2011 existau diferențe procentuale substanțiale între ratele mortalității prevenibile, respectiv între ratele mortalității de cauze tratabile între România și UE (în particular pentru mortalitatea prevenibilă) și aceste diferențe au crescut în timp.

Creșterea a fost mai pronunțată în rândul bărbaților, atât în ceea ce privește mortalitatea prevenibilă (cu 61% mai mare în România decât în UE în anul 2019), cât și mortalitatea prin cauze tratabile (cu 44% mai mare în România decât în UE).